építészet : környezet : innováció

Hotel Volga pályázat

I. díjban részesült 5. pályamű, szerzője: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.; tervezők: Dr. Finta József, Dóczé Péter, Guczogi György, Kertész Balázs, Magyar Mária

I. díjban részesült 5. bírálati sorszámú pályamű
szerzője: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
tervezők: Dr. Finta József, Dóczé Péter, Guczogi György, Kertész Balázs, Magyar Mária

 

Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió
Finta és Társai Építész Stúdió

 


Részletes bírálat

Az épület telepítése, tömege, megformálása szoborszerű. Tudatosan nem épül rá a csatlakozó ingatlan esetlegesen kialakított tűzfalára, hanem egy nagyvonalú, zöldfelülettel, fasorral kombinált gyalogos átközlekedést alakít ki a telekhatár mellett, feltárva ezzel a tömböt a Váci út és az Angyalföldi út között. A takaratlan tűzfal megoldásaként zöldhomlokzat kialakítására tesz javaslatot, ugyanakkor saját maga is tűzfal létrehozására kényszerül . A sétányhoz szervesen kapcsolódik az épület irodaszárnyának földszintjén kialakított nagyvárosi közhasználatú tér, amelyet az alátámasztó pontokként megjelenő közfunkcióknak helyet adó épületnyúlványok tesznek használhatóvá, játékossá. A tér az épület középpontjában belső udvarrá öblösödik, amely intimitását a Dózsa György út felőli szálloda bejárat földszintes tömege biztosítja, viszont az első emelettől ugyanebből a déli irányból megnyitva, az épület tömegével körülölelve teszi bevilágítottá, oldja zártságát.

Az épület telepítésével kapcsolatban kifogásolható, hogy a Váci út felől nem tartja a telekhatárt, átnyúlik a közterületre, ez a túlterjeszkedése kihat a csomópont felőli látványára is, egyes nézőpontokból érezhetően túldimenzionált, amely érzést fokozza ezen épületsarok közterület felé dőlő megformálása.

A vonatkozó előírásokat tartja mind a beépítés, mind az épület kialakítás paramétereivel, nem tervez magasházat. A pinceszinten 100%-os beépítést alkalmazva alakítja ki a mélygarázst egy lejárattal az Angyalföldi út felől, ezzel és az épület tömegalakításával is egyértelművé téve azt, hogy egy telekként kezeli a jelenlegi ingatlant, nem teszi lehetővé a későbbi telekosztást. A térszín alatti terület teljes kihasználásával teljesértékű zöldfelület nem hozható létre, viszont zöldhomlokzat, sétány melletti zöldsáv, fasor, a belsőudvar zöld felületi kialakításával törekszik ennek bizonyos mértékű ellensúlyozására.

A funkcionális kialakítás jól szervezett, praktikus. A szálloda funkció az Angyalföldi út felőli épületszárnyban kap helyet, míg az irodaházas rész a szomszédos ingatlan meglévő irodaépületének belső homlokzata felől indulva kifordul a Váci út felé. A szálloda bejárata a Dózsa György út felől szervezett egy jól elkülönülő, mégis az épülethez szervesen kapcsolódó földszintes épületrésszel, reprezentatív megérkezést biztosítva a vendégek számára.

Negatívumként értékelhető, hogy a taxik, buszok ideiglenes, bejárat közeli leparkolását, megállását nem a telken, hanem a fásított köztér területén biztosítja, ezzel a Dózsa György út menti gyalogos közlekedést ellehetetlenítve, a járdát is elfoglalva.

A szálloda belső funkcionális kialakítása, térszervezése racionális, tiszta alaprajzi struktúrát eredményez. Az emeleti szinteken a hagyományos középfolyosós rendszert oldja a tervezett átriumos kialakítás. Az IBIS szálloda sztenderd előírásainak megfelelő helyiségstruktúrát alakít ki. Az irodaszárnyban jól hasznosítható, elegáns tereket hoz létre. A tervezett épület ugyan egy tömeg, de a belsőben a szálloda és az iroda funkciót markánsan elválasztja, a pinceszinti mélygarázst is a funkcionális egységekhez kapcsolódva, elválasztottan szervezi.

A funkciók miatti kettősség – helyesen - az épület homlokzatain is megmutatkozik. Míg a Dózsa György út felől induló Angyalföldi út menti, szállodai épületszárny homlokzatán a belső szobastruktúra nyitható ablakok rendszerével jelenik meg, visszafogottságot, racionalitást sugallva, addig az irodaszárny homlokzata nagyvonalú üveg függönyfalával reprezentál a Váci út felé. A két eltérő homlokzat mégis egységet alkot, másságuk inkább jelzés értékű, biztosítja egymás mellé rendeltségüket, valamint megfelelő térfalat képez a városképi szempontból kiemelt szerepű környezetben. A szomszéd épület szűk udvarát kitágítva nagyvonalú irodaház előteret tervez.

Összességében az enyhén túlterjeszkedő, szoborszerű tömeget oldja a földszint nagyvonalú szellőssége és a Dózsa György út felől nyitott belső udvar, amely negatív ellenpontként jelenik meg a Vízmű-torony jelszerűségére reflektálva.

A pályamű mind környezetalakítási, mind térszervezési szempontból előremutató megoldást ad, a tervezett funkciók telepítésére, praktikus belső rendet teremtve az épületen belül, mindezt ugyan kicsit túlterjeszkedő, de magas színvonalú, professzionális tömegalakítással, elegáns térfalakkal teszi környezetébe illeszthetővé. Továbbfejlesztésével jó arányú beépítés jön létre, a tervezési feladatot jól oldotta meg.

A Bíráló Bizottság a pályaművet I. díjban részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »