építészet : környezet : innováció

Hogyan változnak idővel a réz és rézötvözet felületek?

A patinásodás természetes folyamata a réz egyik legkülönlegesebb tulajdonsága - a változás fokozatos és nem teljesen kiszámítható. A copperconcept.org oldal új funkciója Európa különböző pontjain található épületeken keresztül mutatja be a réz és rézötvözet felületek fejlődését.

A réz felületén a környezeti hatásokra reagálva egy patinaréteg alakul ki, ami megvédi az idők folyamán, ellenállóvá teszi az időjárással szemben a több generáción átívelő élettartama alatt. A változás fokozatos és nem teljesen kiszámítható – csakúgy mint az időjárásé, ami egyedüli felelőse a réz folyamatos változásának. A légszennyezettség és a környezeti feltételek alapvetően meghatározzák a patina összetételét és védő tulajdonságait. A patina és a helyi légköri viszonyok kölcsönhatása határozza meg a felület megjelenését és azt, hogy idővel hogyan változik majd.


Hydropolis, Wroclaw, 2015 - építész: Pracownia Projektowa ART FM


Az építészetben használt réz és rézötvözet felületek változásának tipikus esetei:

  • Réz – a felszerelést követően pár nap alatt a légkörrel érintkező felület oxidálódni kezd, gesztenyebarnára változik a színe, ami fokozatosan sötétedik az évek folyamán, majd végül a tipikus zöld patinává alakulhat.


Dabasi piaccsarnok, 2016 - építész: Kiss Gyula DLA, Járomi Irén - fotó: ECI


  • Sárgaréz – a réz és cink ötvözete. Az eredetileg fényes felület fokozatosan változik, a kezdeti mattulástól eljut a zöldesbarna színig, ami később szürkésbarnává, majd antracit színűvé fejlődik. A lejtős részeken végül kialakulhat a tiszta rézhez hasonló patinás felület, ami mégis igen egyértelműen eltér attól.


Művészeti Múzeum, Ahrensoop, 2016 - építész: Staab Architekten


  • Bronz – a réz és ón ötvözete. Az eredetileg meleg, vörösesbarna felület az időjárás hatására egyedi módon fejlődik. A barnásvörös felület oxidálódásával kialakuló barnásszürke tónus igen jellemző erre az ötvözetre. Az anyag ezután fokozatosan változik a sötétbarna antracitig, ezt követően a patina sokkal lassabban fejlődik, mint a tiszta réz esetében.


A magtár, London, 2017 - építész: Pollard Thomas Edwards Architects


  • Arany ötvözet – ez az aranyló anyag a réz, alumínium és cink ötvözete, ami nagyon szilárd és megtartja arany árnyalatát az idők folyamán. Máshogy viselkedik, mint a tiszta réz, mert van egy, a három alkotóelemből álló vékony oxidációs védőréteg rajta. Ennek eredményeként a felület korlátlan ideig megtartja arany színét, csupán a fényéből veszít, ahogy az oxidációs réteg az időjárási elemeknek kitéve megvastagszik rajta, így matt arany színt ad az anyagnak.

Ha látni szeretné, hogy hogyan változnak az épületek, a copperconcept.org/hu oldal Referenciák aloldalán kattintson a felület változás filterre, vagy ide: Felület változások.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »