építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

High-tech elemek és látszóbeton a CEU új épületében

Karakteres homlokzattal töri meg a belváros egységét a Közép-európai Egyetem új kampusza. A két, csúcstechnológiát képviselő, környezetbarát épület célja ideális teret biztosítani a közösségi élet, a tanulás és oktatás számára. Sheila O'Donell és John Tuomey építészek koncepciójukban a pesti belső udvarok hangulatát igyekeztek megidézni.  

A Közép-európai Egyetem (CEU) két modern épületet nyit meg Budapest belvárosában, amelyek – összhangban az egyetem elhivatottságával a nyitott szellemiségű vita és a közösségi szerepvállalás iránt – csúcstechnológiával felszerelt teret kínálnak a tanulás, az oktatás, a kutatás és az eszmecsere számára. A zöld technológiát alkalmazó két épület megnyitása (miközben egyikük még műemlék jellegű homlokzatát és belső kialakítását is megőrizte) a háromlépcsős campus-újjáépítési projekt első szakaszának befejezését jelenti. Az épületeket Sheila O’Donnell és John Tuomey díjnyertes építészek, illetve magyarországi partnerük, az M-Teampannon tervezte, a kivitelező a Market-Strabag konzorcium. Mindkét épület a CEU Nádor utcai, belvárosi campusához tartozik, és UNESCO világörökségi területen található.


CEU campus újjáépítés - fotó: CEU


A CEU campus-újjáépítési projekttel szó szerint és átvitt értelemben is új magasságokba tör az egyetem” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. „Az, hogy klasszikus magyar stíluselemeket ötvözünk ultramodern, energiahatékony megoldásokkal, különösen fontos számunkra, hiszen a CEU egy olyan ambiciózus, mester- és doktori képzéseket nyújtó oktatási intézmény, amely erős magyar gyökereire és globális vonzerejére egyaránt támaszkodva biztosít innovatív tanulási környezetet a jövő vezetői számára.”

2014 decemberében a CEU a Market Építő Zrt.-ből és a Strabagból álló konzorciumot bízta meg a projekt kivitelezésével. A fővállalkozó kiterjedt helyi és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a kötött városi környezetben elhelyezkedő oktatási célú épületek felújítása terén. A kibővített műszaki ellenőri szolgáltatást a DVM group látta el, amely a lebonyolításban is aktívan részt vett. A költségszakértői feladatok elvégzése a TOMLIN Kft. feladata volt.


a CEU új épülete - fotó: perika



„Nagy örömmel vágtunk bele a Közép-európai Egyetem felújításába, hiszen a Market Építő Zrt. 20 éves fennállása során több oktatási intézmény kivitelezési munkálatait láttuk már el. Ez az építkezés számos izgalmas kihívással szolgált a szoros határidőből, a belvárosi környezetből és a komplex, részletgazdag feladatokból adódóan. Mindemellett komoly műszaki kompetenciát is igényelt a legapróbb részleteket is meghatározó tervek kivitelezése. Az oktatás mindig is fontos részét képezte a társadalmunk alakításának, ezért elengedhetetlen, hogy a magukat képezni kívánó diákok a lehető legjobb körülmények között sajátíthassák el tanulmányaikat. A CEU erre most minden téren lehetőséget biztosít, büszkeséggel tölt el, hogy ennek mi is részesei lehettünk.” – mondta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. 


a CEU új épülete - fotó: perika



Az új, illetve felújított épületeket akusztikai szempontból úgy alakították ki, hogy a folyosókon és a nyitott terekben tompítsák a hangokat, az előadókban és a tantermekben pedig javítsák a hangminőséget. A tantermeket és a tárgyalókat a legfejlettebb multimédiás technológiával szerelték fel, így a professzorok, a vendégelőadók és a hallgatók könnyedén megoszthatják egymással a jegyzeteiket, a prezentációkat és egyéb médiatartalmakat az elektronikus okostáblák és képernyők, illetve a Barco Clickshare rendszer segítségével.


CEU campus újjáépítés - sajtótájékoztató - fotó: CEU



A két, lépcsőzetes elrendezésű tantermet olyan médiatechnológiával látták el, amely lehetővé teszi felvételek készítését és webináriumok megtartását. A közösségi terek és találkozóhelyek számát jelentősen megnövelték a CEU több mint 100 országból érkező, közel 1500 hallgatója számára. A Nádor utca 13. alatt található épületben minden szinten tanulósarkokat alakítottak ki, az épület központi, belső udvarát hatalmas, üvegezett tető fedi, amely nyitott és tágas teret hoz létre, és ideális a különböző összejövetelekhez.

A Nádor utcára néző, új, 400 férőhelyes auditórium több mint kétszer akkora, mint a CEU korábbi auditóriuma. A helyiséget két, akusztikai szempontból egyenrangú teremre lehet osztani konferenciák vagy előadások megtartásához. Ugyanitt beépített videó- és közvetítéstechnika, illetve – művészeti produkciókhoz – színpadi világítástechnika és backstage terület is rendelkezésre állnak. Az épület minden része megközelíthető kerekesszékkel, sőt a konnektorokat is alacsonyabbra helyezték, hogy az egyetem minden vendége kényelmesen hozzájuk férhessen. A CEU új, októberben megnyíló könyvtára – amely a térség legnagyobb angol nyelvű gyűjteményével büszkélkedhet – a Nádor utca 15. alatti épület öt legfelső emeletét foglalja majd el. Az épületben található két kávézó is, amelyek amellett, hogy kiszolgálják az egyetem és a budapesti közösség napi szintű igényeit, catering szolgáltatást is nyújtanak majd a különböző rendezvények és konferenciák alkalmával.


CEU campus újjáépítés- sajtótájékoztató - fotó: CEU


„Nagy örömmel tölt el minket, hogy mi tervezhettük ezt a komplex és lenyűgöző projektet a Közép-európai Egyetem számára. Az volt a célunk, hogy olyan campust alakítsunk ki, amely megtestesíti a CEU nyitott szellemiségét. Bízunk benne, hogy az általunk tervezett campus tovább erősíti majd az egyetem és a város közötti tudományos és kulturális összefonódást” – fogalmazott Sheila O’Donnell, a Royal Gold Medallal kitüntetett O’Donnel + Tuomey tervezőiroda vezetője. „Különösen az foglalkoztat minket, hogyan lehet történelmi környezetben új építészeti alkotást létrehozni és már meglévő épületeket radikálisan átalakítani. Ebben a projektben mindkettőre lehetőség nyílt. Építészeti megközelítésünk a budapesti belváros belső udvarral rendelkező épületeinek jellegzetes tulajdonságaira támaszkodik. Az új épületek egyértelműen kortárs jellegűek, ugyanakkor tiszteletben tartják történelmi szomszédaik építőanyagait, méreteit és arányait.”


CEU campus újjáépítés - fotó: CEU


O’Donnel és Tuomey olyan új campust tervezett, amely összhangban van a CEU fenntarthatóság iránti elkötelezettségével. 2015 júliusában a CEU új campusának terve „Nagyon jó” minősítést kapott a BREEAM szakembereitől, így az egyetem lett a kontinentális Európában a második, míg Közép- és Kelet-Európában az első olyan felsőoktatási intézmény, amely elnyerte ezt az elismerést. A BREEAM a világ vezető tervezési és értékelési módszerét képviseli a fenntartható projektek, infrastruktúrák és épületek vonatkozásában. A tervezés során minden apró részletet figyelembe vettek, hogy csökkentsék a környezeti terhelést és a közművek használatát, kezdve az üvegezett struktúráknál és a nyílászáróknál alkalmazott mikro árnyékolástechnikától a természetes szellőzőrendszeren át (amelyet az üvegezett tető segítségével oldottak meg) a jellemző helyi madár- és méhbarát növényeket felvonultató közösségi tetőtéri kertig és az esővízgyűjtő rendszerig. A Siemens által tervezett okos épületirányítási rendszer (BMS – building management system) figyelemmel kíséri az épületeken belül tartózkodók számát, és ahhoz igazítva jelentősen képes csökkenteni a fűtési-hűtési szükségleteket és kiadásokat.


CEU campus újjáépítés - fotó: perika


„Büszkék vagyunk mindarra az energiára és szakértelemre, amit a projekt első szakasza során a campusunk átalakításába fektettünk a kiindulási koncepciótól kezdve az utolsó ecsetvonásig. Mindezt egy elhivatott és tehetséges csapat valósította meg” – mondta Baross Pál, a CEU campus-újjáépítési projekt igazgatója. „Már alig várjuk, hogy megnyithassuk ezt az új teret a nagyközönség számára, amely nemcsak tanári karunk, hallgatóink és kutatóink tanulását és munkáját segíti majd elő, hanem oktatási és kulturális teret is kínál szomszédaink és a tágabb értelemben vett budapesti közösség számára.”

A CEU campus-újjáépítési projektjének egyik fő célja, hogy egyetlen tágas, egybefüggő campuson egyesítse az egyetem épületeit. A projekt ezen szakaszában a CEU Üzleti Iskolája (CEU Business School) már beköltözött a Nádor utca 13. szám alatti épületbe. A most kezdődő II. szakaszban új épületet emelnek a CEU Október 6. utca 12. alatti épülete helyén, felújítják a Tornyépületet (Faculty Tower) az egyetem Nádor utca 9. alatti épületében, és új szárnnyal kapcsolják össze a két épületet. A köztük és a megőrzött udvaron létrejövő nyilvános átjáró összeköti majd a Nádor utcát és az Október 6. utcát. A projekt utolsó szakaszában, amelyre előreláthatólag 2019-2020-ban kerül sor, a CEU a Nádor utca 11. alatti épületét, illetve kisebb mértékben a Nádor utca 9. alatti műemléképületét (Monument Building) újítja fel.


Barta Zsombor, Hidasnémeti Máté, Zofia Pazitna, Baross Pál, Scheer Sándor - fotó: perika


A CEU, az amerikai egyetemek hagyományait követve, adományokat is gyűjt campusa újjáépítésére, amelyet részben az Európai Beruházási Bank kölcsönéből finanszíroz. A háromlépcsős, a tervek szerint 2020-ra befejeződő projekt költségét 34 millió euróra becsülik, ez egészül ki a könyvtár, valamint az infokommunikációs és audiovizuális rendszerek fejlesztésének költségével.

forrás: sajtóközlemény

 

 

Market

vélemény írásához jelentkezzen be »