építészet : környezet : innováció

Ház az ezüstfenyőhöz

Egy bonyolult terepviszonyokkal rendelkező, panorámás telek beépítésének megtervezése jutott feladatul Gál Évának és Kubinyi Györgynek Solymáron. Utóbbi beszámolója a mértéktartó épület kapcsán.

A kétszintes, egylakásos lakóépület Solymár panorámás, kelet felé lejtő részén épült, nyeles telken. A teleken álló fenyőfa és a telek panorámája határozta meg a telepítést, de a domborzat döntötte el a ház pontos helyét. Azt a szöget, amit az épület bezár a házhoz vezető úttal, igyekeztünk a terep és a telekhatárok megengedte legnagyobbra venni, hogy a bejárati homlokzat is feltáruljon, ahogy közelítünk az épülethez.

A zártra formált épülettömeg egyrészt a gazdaságos megvalósíthatóságot szolgálja, másrészt a telek szakadékos része csak kis helyet hagyott az épület elhelyezésére, tagolt, szétterülő épületet nem lehetett elhelyezni.

Bejárati homlokzat, fotó: Kubinyi György

Harmadrészt, de talán elsősorban, abban bízunk, hogy a zárt, egyszerű forma – aminek keretein belül a nyílászárók rendjét és a részleteket igyekeztünk gondosan és szabadon formálva tervezni – üzenete: szervezd és éld az életedet, egyszerűen, divatoktól mentesen, de igényesen, nem sablonosan.

Kubinyi György

 

vélemény írásához jelentkezzen be »