építészet : környezet : innováció

Ház a lejtőn

Székelyudvarhely, lejtős telek, elképesztő kilátás a városra is, meg a hegyekre is. A romániai építész iroda, a blipsz! és az FKM Műterem együttműködésében részleteiben hagyományőrző, többségben modern, házra felfutó zöldtetős családi lak épült. 

A megbízó eredetileg Macalik Arnoldot (építész, FKM Műterem) kereste meg azzal a feladattal, hogy tervezzen neki egy családi házat, aki azonban továbbította a munkát a blipsz! tervezői csapatának. Az együttműködés így is megmaradt a két építész iroda között, Macalik Arnold is a megvalósulásig kísérte a projektet. Ahogy utólag kiderült, bár a megbízó nem építőipari szakember, a kortárs építészetre rendkívül fogékony, és szakembereket meghazudtoló szinten ő maga is szenvedélyes ismerője az építés művészetének. A blipsz és a tulaj közös nevezőre jutott, így azóta is több terven dolgoznak együtt.

A tervezési feladatot és elvárásokat a megbízó nagyon tömören sorolta fel, így adott volt, milyen helyiségekre van szüksége. Egy korai összetettebb tervváltozat után az FKM Építészműhely munkatársainak javaslatára a blipsz csapata visszatért az első, talán kissé vadabbnak tűnő ötlethez, melyre a tulajdonos is igent mondott. Végül ezt a verziót adták le engedélyeztetésre is. Csak a kivitelezési tervcsomag elkészítése során dolgozták ki a alaposabban a házat, ami a tervezők szerint bár kissé nagy lett, de összességében pozitív, hogy változtatások nélkül, az első felmerült ötlet valósulhatott meg.


földszinti alaprajz



A telekről gyönyörű kilátás nyílik a városra, a háttérben pedig a hegyek vonulatára. Az épületet a déli lejtőre pozícionálták, ám a lejtő, ami a völgyben található városkára és a hegyek lankáira biztosítja a kilátást, észak felé lejt. A tervezők elfogadták ezt az ellentmondást, és a lakóteret a délnyugatra néző, lejtőbe illeszkedő terasz köré szervezték. A terasz a ház központi magjában található, kelet és nyugat felől részlegesen árnyékolt, és elhelyezkedése felidézi az udvar köré szerveződő tradicionális háztartást.

A belső terek elhelyezését a terület adottsága, a panoráma iltetve az optimális elhelyezkedés kritériumai határozták meg. A nappali és a konyha, mint a legfontosabb életterek, hatalmas üvegfallal nyílnak a teraszra. Nyáron ez a két helyiség részben árnyékolt, ám a hosszú, hideg téli időszakban hasznos a felületeken beáramló, nagy mennyiségű napsütés. Az egész házban csak az intim, meghitt helyiségeket és a szerkezeti kiegészítéseket határolja teljes fal, ezeken kívül nyitott, átlátható. A Hajdó ház hozzásimul a környezetéhez, természetes fa és kő burkolatával, a tető hegyoldalt formázó vonulatával, illetve a házra felfutó zöldtetővel.


Hajdó ház - teraszkijáratok - fotó: Makkai Bence



Számos építészeti részlet romániai szinten újdonság volt, ennek következtében a kiviteli tervezés és a kivitelezés is lassan, hosszas dokumentálásokkal haladt. A problémákon sokat segített Macalik Arnold tapasztalata és a megrendelő, Hajdó Csaba rámenőssége is. A kényes munkálatokat kiváló csapatok végezték, a részletekre pedig mindannyian sok időt és figyelmet fordítottak mindannyian. Az eredmény döntő mértékben erdélyi munka lett.

A fiatal konceptuális tervező csapat mellett a kivitelezést nagy tapasztalattal rendelkező kollégáik végezték, míg az építést egy olyan beruházó vezényelte le, akinek fontosak az eredeti értékek. Sem a tervezés sem a kivitelezés nem volt egyszerű. Ahogy a tervezők sem számolták a belefektetett órákat, úgy az építtetősem bánta azt a pénzt és az építkezéssel járó feszültséget, amelyet ebben a projektbe belefektetett - még akkor sem, ha a pénz és az idő néha problémát jelent ezen a területen. A tervezéssel és építéssel járó aggodalmakat végül elfújta a szél, sőt a megrendelő családja is bővült a kivitelezés alatt.


Hajdó ház - fürdőbevilágítás - fotó: Macalik Arnold




Horváth Réka Lilla


1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »