építészet : környezet : innováció

Have a seat! Pályázat a Magyar Iparművészeti Egyetem és a Vitra International AG együttműködésévelA MIE és a Vitra International AG közös pályázatának eredménye. Kiállítás.A Have a seat! pályázaton három MIE-tanszék vett részt: az Építész, a Formatervező és a Vizuális Kommunikáció tanszékek hallgatói pályaművekkel.

 

A zsűri tagjai voltak:
Turányi Gábor (Építész Tanszék),
Stefan Lengyel (a Formatervezési Tanszék vezetője) és
Molnár Gyula (a Vizuális Kommunikáció Tanszék vezetője),
továbbá
Bondár Alex (Vitra Magyarország),
Bojár Iván András (Octogon), illetve
Kopek Gábor (a MIE rektorhelyettese).

 

A pályázatra "Mobilitás", "Hard and soft", "Patchwork", "Home and Work", "Ülés-ülni: általános innovatív kommunikáció a székről és az emberről", illetve "Az ember és a szék metamorfózisa (székember, kentaurember)" kategóriákban lehetett pályaműveket benyújtani. Az első helyezett egy egyhetes workshop-részvételt nyerhetett Boisbuchet-ba, a második díjas a Weil am Rhein-i Vitra Campus két napos meglátogatását, a harmadik helyezett pedig egy ezer eurós Vitra-utalványt nyert.

A Have a seat! pályázat első helyezettje Ligeti Balázs ipari formatervező hallgató (III. évfolyam) lett, másodikként Bándi Linda, építész hallgató (IV. évfolyam) végzett, harmadikként pedig Mákó Rozália, grafikus hallgató (III. évfolyam) vehette át jól megérdemelt díját.

 

A pályázaton induló diákok munkáit a MIE Ponton Galériában lehet megtekinteni, ahol a VITRA 100 műremek c. utazó kiállításának megnyitójával egyetemben 2005. május 18-án, szerdán este 6 órakor adták át a díjakat a nyerteseknek. A 100 műremek száz darab miniatűr, ám a nagyokkal azonos kivitelezésű bútort mutat be, felölelvén 150 év bútortervezésének történetét. Megtekinthető június 5-ig.
 

 

A Vitra pályázat I. helyezettje:

Vitra - Have a seat! pályázat
Tervezési koncepció

Pályázatom alapja az az idea, hogy a steril és professzionális irodai környezetbe megpróbálok becsempészni valamit az otthon barátságos világából. Ehhez a virágot, mint természeti formát hívtam segítségül, ami asszociatív értelemben is üdeséget, melegséget, érzelmeket sugall, ezzel ellenpontozva az irodai enteriőr és használati tárgyak ridegségét.

 

 

 

Fontos szempont volt továbbá az is, hogy a tárgy direkt módon utaljon a Vitra cég termékeinél megfigyelhető formákra, színekre és filozófiára. Az általam tervezett váza formája a Phillip Starck nevéhez fűződő W. W. Stool szék (1990) formai rokona, amely termék jól felismerhető a design területén kevésbé járatos vásárlók számára is. A váza egy szál növény elhelyezésére alkalmas, az ívelt forma megakadályozza a víz kifolyását annak ellenére, hogy az objekt nem vertikális kiképzésű.

Az oldalán látható levél alakú plasztika tölcsér is egyben, amely a kis bemeneti nyílás ellenére lehetővé teszi a folyadékkal való feltöltést. A tárgy hátsó része úgy van kialakítva, hogy a Vitra Mono Wall irodai térelválasztó termékcsaládján található - a polcok elhelyezésére szolgáló - lyukakba illeszkedjen.

 

 

A prezentációs lap tetején a használati folyamat került bemutatásra sematikus ábrák segítségével, az alsó részen a Mono Wall egy eleme, valamint annak egy kinagyított darabja látható, amin a váza kap majd helyet.

Ligeti Balázs
ipari formatervező, III. évfolyam
Magyar Iparművészeti Egyetem

vélemény írásához jelentkezzen be »