építészet : környezet : innováció

Hárskuti Megújuló Energia Központ II.

A mintagazdaságot bemutató cikk második része.

Oktató-és Kutatóközpont:
Az Oktató- és Kutatóközpont egy több funkciós komplexum lesz. Részét képezi egy konferenciaterem, kiállító terem, kávézó, biobolt, irodahelységek, felügyeleti központ, reformétterem, illetve az épülethez tartozó kiegészítő helységek.

Az épület
A domboldalba süllyesztett, a földdel szinte eggyé váló, szélesen elterülő épület csak az egyik, hosszan kanyargó homlokzaton nyílik fel: “a Föld szeme”. Úgy érezzük, mintha az épület a földből nőtt volna ki. Ugyanakkor a csodálatos hárskúti panoráma az épület valamennyi pontjáról élvezhető, különös tekintettel az acélszerkezetű üvegkupolára, amiben a látványelemként is funkcionáló felügyeleti központ, valamint a reform-étterem kapott helyett.


A teljes hosszában, a padlósíktól a mennyezetig üvegezett homlokzat nem elválasztja a természettől az épületet, hanem inkább egybekapcsolja a belső tereket és a tágas mezőt: a környezet által inspirált, és megfogalmazott épületmotívum a természetben folytatódik.

A gépészeti rendszernek különösen fontos szerepet jut az Oktatóközpontban, lévén autonóm épületről szó. A szükséges elektromos energiát egy 330 kW teljesítményű szélgenerátor, egy 100 kW teljesítményű biogáztelep, valamint az épület homlokzatán elhelyezett PV-cellák biztosítják. A transzparens PV-cellák gyönyörű mintát rajzolnak a belső terek helyi mészkőből csiszolt padozatára. A használati melegvizet 50 db vákuumcsöves napkollektor állítja elő, a fűtéshez szükséges hőt faapríték tüzelésű kazánok biztosítják. A gépészeti rendszer elemei nincsenek elrejtve. A kollektorok egészen közelről is megtekinthetők a domboldal részévé váló teraszon, az épület középpontjában elhelyezett gépészeti blokk szintén látogatható.

 Konferencia terem
A 150 fő befogadására alkalmas konferenciateremben elsősorban a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tudományos ismeretek terjesztéséről szóló előadások kapnak helyet. Ezen előadások keretében közzé tesszük a mintagazdaságunkban lévő megújuló energetikai rendszerek működésével kapcsolatos tapasztalatainkat, hasznos tanácsokkal látjuk el a környezetbarát technológiák iránt érdeklődő közönséget. A levegős, professzionálisan és kényelmesen berendezett környezet, reményeink szerint inspirálja majd az eleven és konstruktív beszélgetések kialakulását.


Az előadóterem kialakítása lehetővé teszi kisebb csoportok egyidejű fogadását is, mert a terem három kisebb, egymástól leválasztható részre lesz osztható. A csoportok számára kurzusokat, tanfolyamokat szervezünk, melyek során elsajátíthatják a megújulós rendszerek felépítését és működését, a rendszerek kombinált felhasználásának lehetőségeit, és egyéb hasznos információkat.
A 150 fős konferenciaterem kialakításával a környék nagyobb konferenciatermekre való igényét is ki fogjuk tudni szolgálni. Jelenleg ugyanis a térségben nincsen még nagyobb előadások megtartására alkalmas, színvonalas előadóterem.

Az előadóterem az előcsarnokból, és a kávézó felöl is megközelíthető. Az előadótérből további helyiség nyílik, amely technikai helyiségként szolgál. Az előtérként is funkcionáló közlekedőről nyílnak a vizesblokkok, amit a kávézó és a kiállítás vendégeivel közösen használnak az előadások látogatói.

Kiállítótér
A kiállítótér és előcsarnok együtt körülbelül 530 m2 területen fog elhelyezkedni az épületben. A kiállítótérben részben egy állandó, de folyamatosan frissülő, az egyes megújuló energetikai rendszereket bemutató kiállítást tervezünk. A kiállítások során ismertetjük a napcellák, napkollektorok, szélgenerátorok, biomassza kazánok egyes típusait, ezek előnyeit és hátrányait. Bemutatjuk a vízenergia, geotermális energia, biomassza energia, szél- és napenergia hasznosításának módozatait, az egyes rendszerek kivitelezését. Pl. : szélturbina telepítése. Bemutatunk különböző megújuló energiaforrásokat hasznosító épületeket, gazdaságokat, az energiatakarékos élet fortélyait, lehetőségeit, melyet mindenki megvalósíthat a saját otthonában. A kiállításokat fotók, makettek, kisfilmek vetítése, illetve különböző interaktív pl. érintő képernyős kivetítőkön keresztül valósítjuk meg. Továbbá szeretnénk helyet biztosítani ideiglenes kiállításoknak is, lehetőséget adva a különböző művészeti ágakban jeleskedő, szellemiségükben velünk azonosulni tudó művészeknek is.

 


Labor
Az irodai szárnyban kialakított laborok célja, hogy a megújuló energiák hasznosításának terén tett kutatások, illetve a berendezések tesztelésének, fejlesztésének számára helyet biztosítson. Részben az itt dolgozó kutatók, részben a különböző egyetemek hallgatói végezhetnek itt tudományos munkákat. A kutatási, fejlesztési eredmények közzététele a konferencia teremben, illetve a kiállítófelületeken történik.


A kutatások elsősorban a megújuló energiaforrások felhasználására kifejlesztett berendezések tesztelését jelenti (napkollektorok, napelemek, szélgenerátorok, hőszivattyúk, stb.), illetve új rendszerek kifejlesztésére ad lehetőséget. Az egyes rendszerek mérési eredményeiből következtetni tudunk majd, hogy azok a valóságban milyen mértékben tudják hasznosítani a nap, szél, a földhő energiáját. A tesztelési eredményekből hosszabb távú konzekvenciákat, tapasztalatokat vonhatunk le egy-egy rendszerről, melyeket konferencia előadások, kiállítások keretében terjesztenénk. Egyetemistáknak lehetőséget biztosítunk ezen rendszerek vizsgálatára, a mért adatok kiértékelésére, és az eredmények bemutatására szakdolgozataikban.


Felügyeleti központ (monitoring szoba)
Cégünk jelenleg több szélerőműpark engedélyeztetésével is foglalkozik. Amennyiben kivitelezésre kerülnek a szélpark projektek, szükség lesz egy úgynevezett felügyeleti központra, ahol a parkok minden egyes turbinájának figyeljük a működését, termelt energiamennyiségét, ellenőrizzük, hogy nem történt-e meghibásodás, vizsgáljuk műszaki állapotukat. A parkok turbináit külön-külön fogjuk tudni irányítani a felügyeleti központból. Továbbá lehetőség lesz az általunk üzemeltetett épületek pillanatnyi energiatermelésének – és energiafogyasztásának mérésére, megfigyelésére is.


A jelenleg épülő Kecsketelep- és Sajtüzem terveink szerint a legmodernebb bio állattartó farm lesz Magyarországon. Ennek részeként az állatokat számítógépes rendszeren tartjuk ellenőrzés alatt - mennyi tejet adtak, mennyit legeltek, stb. - amely rendszert szintén a monitoring szobából irányítunk majd.
A monitoring szoba, mint „látványelem”, a felső szinten, az étterem közepén kapott helyet, attól egy üvegkupolával történik meg az elválasztása. Így az operátorok tevékenysége, illetve a kijelzők érdekes látványa, tartalma az érdeklődők számára is látható, tanulmányozható.


Reformétterem, kávézó, biobolt
A felsorolt helyiségek célja, hogy az ide látogató közönség számára megteremtse a teljes kényelmet, komfort érzetet és kielégítse az igényeket.

Reformétterem
Az étterem az emeleten kap helyet, az üvegkupola alatt, gyönyörű kilátást biztosítva a nálunk fogyasztó vendégeknek. Az étterem megközelíthető az előcsarnok felöl mind lépcsőn, mind akadálymentes közlekedést biztosítva liften is, de közvetlen bejárattal rendelkezik a terasz felöl is. Étlapunk összehangolva a környezettel a reform táplálkozás irányzatát követi. Bio alapanyagokból, magas rost, és értékes tápanyag összetételű ételeket kívánunk készíteni, minél inkább az egészség-tudatosságot szem előtt tartva.

Kávézó
A kávézó az előadások szüneteiben kíván elsősorban felfrissülést nyújtani a közönségnek, de természetesen az előadásoktól függetlenül bármikor látogatható. Megközelíthető a kiállítótér, illetve a konferenciaterem felöl, de önálló bejárattal is rendelkezik. A természetre hatalmas üvegfelületekkel nyitott, kellemes belső térben, kényelmes fotelokban pihenhet meg az idelátogató. Finom kávék, teák és bio-sütemények mellett lesz lehetőség az élmények feldolgozására, beszélgetésre az itt hallottak átgondolására, felfrissülésre.

Biobolt
A előcsarnokból nyíló bioboltban látogatóink megvásárolhatják a cégünk által előállított „Bakony Kincsei Termékcsalád” névvel ellátott termékeinket, mint a különböző ízű lekvárok, szörpök, sajtok, stb., illetve más bioboltokban is forgalmazott termékeket.


Kazinczy Gyöngyvér
okl. építészmérnök

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »