építészet : környezet : innováció

Három torony — többfunkciós épületkomplexum a kínai Chengduban

...a három elemből álló komplexum feltűnő és egyedülálló alakzata középen felnyílik, és az irodai dolgozók, a szálloda vendégei és az apartmanok lakói számára nyújt közösségi élményt.
Építészet: Atkins

Az Atkins tervezőiroda sanghaji irodája nyerte el a kínai Chengduban megépülő, városi jelképként is funkcionáló épületkomplexum tervezési megbízását. A komplexum három toronyból áll majd, melyekbe ötcsillagos szálloda, apartmanház és irodaház kerül. A terv egy háromfelé hasított kristályszerkezeten alapul, amely grandiózus városkapuként funkcionál majd, központi része pedig új közösségi térként.

 

3 torony Chengduban

 

Az Atkins sanghaji irodájának építésze, Csiang Lihang leírása szerint a három elemből álló komplexum feltűnő és egyedülálló alakzata középen felnyílik, s az irodai dolgozók, a szálloda vendégei, ill. az apartmanok lakói számára nyújt közösségi élményt. A főbejáratot a szálloda- és az apartmantorony alsó részén kialakított pódium és az a fölé nyúló kristályszerű tető jelöli ki. A három 160 méter magas torony teljes alapterülete 200.000 m2. A Hilton szállodalánchoz tartozó hotelben 550 szoba található majd, míg az irodaház alapterülete 80.000 m2 lesz. A komplexum a Csengdu központjától a város déli részén felépült új közigazgatási és kiállítási kerülethez vezető főútvonalon kap majd helyet. Az épület kivitelezése a tervek szerint 2008 végén kezdődik.

 

3 torony Chengduban
3 torony Chengduban

 

Chengdu hatmillió lakosával ma Kína egyik legnagyobb városa, amely a Jangce folyó felső részén fekszik Közép-Kínában. A kínai kormány nagy hangsúlyt fektet az ország középső és nyugati területeinek fejlesztésére, amivel a nyugati partszakasz dominanciáját kívánja kiegyenlíteni.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »