építészet : környezet : innováció

Haluska Gábor

MÉSZ-MÉK Diplomadíjas 2004-ben

A diplomavédésed óta eltelt időben merre dolgoztál? Milyen nagyobb projekteken? Milyen tapasztalatokat szereztél az egyes munkahelyeken?

Mintegy három éve dolgozom a KASIB mérnökirodában építészként.
Alkalmam volt nagyobb munkákban is részt venni, többek között a Jászberényi úton épült PLUS Logisztikai központ irodaépületének tervezésében, egészen a kezdeti fázisoktól a kiviteli tervek készítéséig. Továbbá a Budapest Aréna kétszintes parkolójának és emeltszintű közterének lehettem alvállalkozói koordinátora, közmű és közlekedés munkarészekben. Ez idő alatt több tanulmánytervet készítettem: Pestszentlőrinc, Vásáros tér beépítését, Pestszentlőrinc Alacska úti idősek otthonának épületét, több kisebb-nagyobb társasház tanulmánytervét. Az iroda indult a - Wekerle telep speciális szabályozása - tervpályázaton, és a terv építészeti törekvéseiben jelentős részt vállalhattam. (Noha a pályázat 3. helyezést ért el a várostervezési koncepciója miatt, mégis örülök, mert építészetét a zsüri megdicsérte.)

Mennyi időt töltesz munkával átlagosan? Csak a munkahelyen, vagy haza is viszed?

8-10 órát szoktam dolgozni a munkahelyemen, de előfordul, hogy még otthon is dolgozom kisebb-nagyobb terveken, illetve eddig sok energiát fektettem féléves feladataimba.

Milyennek látod a szakma megítélését Magyarországon? Milyen a mindennapi szakmai gyakorlat az egyetemi elképzeléseidhez képest? Azon belül a fiatalok helyzete?

A honi építészetnek, véleményem szerint, nincs kellő becsülete a társadalomban. Talán az építészek is tehetnek erről, mert sokszor nekik sincs elég igényességük arra, hogy képezzék magukat, hogy építészetük tudatos legyen, legtöbben a könnyebb utat választják, a mindennapi rutin, a megszokás nem tud előremutató építészetet produkálni. Sok építész van, és nagyon kiélezett a piaci verseny, a díjak kamarai ajánlása szinte csak álom marad, de javíthatna a helyzeten, ha az építészek közösen próbálnának változtatni ezen. Szerintem a fiatalok, de az idősebbek is csak akkor tudnak fennmaradni, ha képesek a folyamatos megújulásra, és a magukat nem csupán a megrendelők véleményéhez mérik (mert a magyar társadalom művészeti, építészeti képzettsége rendkívül alacsony), hanem saját mércét állítanak fel, mely (jó esetben) mindig kritikus marad.

Mit tervezel a karriereddel kapcsolatban a jövőben?

Olyan mester mellett szeretnék dolgozni, ahol aktív szakmai élet folyik, olyan műteremben, amely mindig igyekszik magas építészeti szinvonalat produkálni. Tanulni szeretnék - ez szerintem olyan szakma, melyet művelőjének folyamatosan tanulnia kell. Szeretném még megpróbálni a mesteriskolát. A hobbim (egyéb más mellett) is az építészet. Tehát pályamódosításról szó sem lehet.

Mivel foglalkozol az építészet/a munka mellett?

Kicsit építkezem, kicsit kikapcsolódom, nyelvet tanulok, olvasok, mozi, szinház.

Család?

Egy támogató szuper feleség.

Hogy vagy?

Jól vagyok, és szeretném az optimizmusomat megőrizni.

vélemény írásához jelentkezzen be »