építészet : környezet : innováció

Gyulai Várfürdő fejlesztése

Rangsorolás nélküli III. díjban részesült a 10. sorszámú pályamű: M-Teampannon Kft.; építész Hidasnémeti Máté, Madzin Attila és Noll Tamás

Rangsorolás nélküli III. díjban részesült a 10. sorszámú pályamű
szerzői: M-Teampannon Kft. 
építész: Hidasnémeti Máté, Madzin Attila, Noll Tamás
kertépítész: Tarcsányi Judit, Kuhn András, Bőcs Beatrix
szerkezet: Kenese István
épületgépész: Goda Róbert
elektromos: Kucskár Mihály
látvány: Selján Márk
munkatárs: Végár Ágnes, Varga Bence, Szabó Kinga, Kovács Tamás, Nemes Péter

 

Gyulai Várfürdő - M-Teampannon
Gyulai Várfürdő - M-Teampannon
Gyulai Várfürdő - M-Teampannon
Gyulai Várfürdő - M-Teampannon
Gyulai Várfürdő - M-Teampannon
Gyulai Várfürdő - M-Teampannon
Gyulai Várfürdő - M-Teampannon
 
 

A környezet
Különös vonzereje, sajátos kisugárzása van a 800 éves Gyulának, a román határ menti harmincezres mezővárosnak.

Egy kis Ausztria itt a távoli végeken…Gondozott parkok, hatalmas tölgyesek, gesztenyesorok, a Fehér-Kőrös mesésen szép partjai, csinos házsorok, rendbe hozott műemlékek, templomok…

A Vár nemcsak a híres nyári várszínházi programokra telik meg látogatókkal, mert példásan felújított nyerstégla együttes képes megidézni a XV. századi alapítást, a XVI. századi hanyatlást egyaránt.

A körülötte húzódó egykori Sziget-erőd ma alig látszik, de a tervbe vett palánkerőd rekonstrukció új, nagyhatású térbeli összefüggéseket fog teremteni, utalva a Vár 1566-os elestére is. A téglaépítészetben megjelenő erős karakter az egész környezet fókuszává válhat.

A barokk Wenckheim kastély mintegy 9 hektáros parkjában elült várfürdőt először 1971-ben gyógyfürdővé, majd 1985-ben a környéket gyógyhellyé nyilvánították. A város belső és külső természeti környezete, bennük a műemléki épületekkel, különös harmóniát sugallnak, de az elmúlt fél évszázad lenyomata itt is ellentmondásos.

A Várfürdő szolgáltatásainak jelenlegi kínálata egyrészt túlságosan szezonális (nyári strand), másrészt erősen gyógyászati jellegű (szakrendelő), az együttes építészeti karaktere pedig igen vegyes.

Építészeti koncepció
Tervünk legfontosabb célkitűzése a harmonikus természeti környezet és az ellentmondásos építészeti adottságok összehangolása: egységes, nagyvonalú karakter kialakítása.

A tervezett új élményfürdő-funkciót befogadó épületszárnyak mintegy a strand parkfelületéből terepszerűen kiemelkedve domborzati alakulatként kapcsolják össze az organikus természeti környezetet és a meglévő mérnöki-geometrikus konstrukciókat.

Az íves alaprajzi formák is ez a megközelítést segítik, de egyben jól szolgálják az élményfürdő-funkció összetett, plasztikus térbeli igényeit is.

A strand gyepszőnyege felkúszik az épületegyüttes tetejére, járhatóvá, az aktív zöldterület részévé téve azt. A land art-os formálás révén a tervezett ház belesimul a környezetébe.

A Lovardát a műemléki bemutatás követelményei szerint meghagytuk önálló, minden irányból jól érvényesülő építészeti elemként, továbbra is nyaktag-folyosóval összekötve a főépülettel.

Viszont a Sziget-erődöt bemutatni szándékozó palánkvár (lásd HÉSz) koncepcióját nagyon fontos döntésnek tartjuk, ezért az egykori Erőd bástya-magaslatait érintő építményeket középtávon is bontandónak ítéltük.

A Sziget-erőd koncepció megvalósítása nagyobb területi összefüggéseket és fejlesztéseket érint, ami véleményünk szerint semmiképpen sem lehet ennek a tervpályázatnak, illetve az erre épülő koncepciónak a tárgya. Ezért a favázas üzemi kiszolgáló épületet és a Wellness-központot meghagytuk átmenetileg a jelenlegi formájukban, ugyanis nem érdemes rövid időn belül kétszer hozzájuk nyúlni.

A gyógyvíz-kutak előírt védőtávolságát is figyelembe vevő telepítési javaslatunkban lényegében meghagytuk a strand nyári bejárati helyét, és körülötte a Lovarda – favázas - kupolás Wellness-központ elrendezést, és építészeti értelemben az új élményfürdő-együttesre koncentráltunk.

A Kastély vigalmi szárnya előtti térséget pedig a fentiek szerint a Sziget-erőd és palánkvár rekonstrukciója kapcsán kell majd véglegesen rendezni.

A tervezett épület ismertetése
A helyszínrajzi telepítésnél egyik fontos szempont volt hogy a meglévő kutak védőtávolságát biztosítsuk.

A tervezési koncepciónk az volt, hogy a meglévő épület tartószerkezetét használjuk fel az épület átépítésénél és ehhez kapcsoljuk az uj fürdőépületet.

Az új épületegyüttes a reprezentatív tér felöl közelíthető meg. Árkádos kialakítása mögötti előcsarnoki tere vizuális kapcsolatot teremt a várral. Reményeink szerint elegáns 2 szintes előtere méltó megérkezést biztosít.

Az előcsarnokban kapott helyet az információ a jegyvásárlás a külső kávézó, fogyasztó tér, WC csoport, kereskedelmi egységek. A főbejárati a tengelyről nyílik a szeparált 700 fős férfi és a 750 fős női ötöző. Ezekben helyeztük el az akadálymentes öltözőket és kabinokat. Az öltözőkön és vizesblokkon át érhető el a medenceterek.

A fürdő előteréből már megváltott jeggyel lépcsőn és lifteken át érhető el az első emeleti 400 adagos melegkonyha, 112 férőhelyes fogyasztó térrel valamint a kávézó és a wellness rész. A második ütemben kerülne kialakításra a szauna egység, amelyben gőzfürdők, szaunák, zuhanyozók, merülő kádak ,stb. fognak elhelyezkedni mintegy 500 m2 en.

Az étteremnek külső bejáratot is biztosítottunk. Az emeletre alaprajzilag az egyik súlypontba került az épületegyüttes igazgatása.

Az új épület külső karéjának pinceszintjén a épület és vízgépészeti helyiségek helyezkednek el.

A fedett családi élményfürdőben kapott helyet:
950 m2 új vízfelülettel rendelkező családi élménymedencék

buzgárok, gejzírek, nyakzuhanyok, víz alatti masszázs, ülő- és fekvőmasszázs, sodrófolyosók, vízágyúk, csúszdák, rekreációs úszásra alkalmas medencével  

egy-egy kisgyermek és kamasz vízi paradicsom, a vízfelületekhez igazodó komfortos pihenőterekkel,

egy 400 m2 nagyságú interaktív szárazjátszótér (közvetlen kapcsolattal a gyermek vízi paradicsommal),

vendéglátó- szolgáltató, és kereskedelmi egységek, (melyek között az egyik kb. 400 adagos melegkonyha, 100 férőhelyes fogyasztó térrel)

kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas tornaterem (jóga, fitt ball, basket-ball, kismama torna, stb., kb. 100 m2 területen 30 fő egyidejű befogadásával),

a szolgáltatásokhoz igazodó üzemi és kiszolgáló területek.

Az Erkel szállodával való közvetlen gyalogos (fürdőruhás) kapcsolatot, az emeleten épített új folyóson keresztül biztosítottuk. Így a vendégforgalom nem keveredik a szakrendelő forgalmával.

Kertépítészet
Tervünk a pályázati kiírás szempontjainak figyelembevételével azt tűzte ki célul, hogy a Gyulai Várfürdő fejlesztésével egy jól használható és esztétikailag is minden igényt kielégítő pihenőkertet hozzon létre.

A tervezés során tiszteletben tartottuk a meglévő, értékes és nagy hagyománnyal rendelkező fürdő részeket, és ezeket az új, most tervezett épületekkel – épületrészekkel összehangolva alakítottuk ki.

Ennek szellemében új, nyári bejáratot kapott a létesítmény. A meglévő kiszolgáló épületek, valamint a jelenlegi pénztárépület lebontásával a Fürdő fogadótere jöhetett létre. A „Szigeterőd” programmal érintett területen gyepes rézsű mutatja meg a volt várárok határait, megalkotva az új fogadótér nyugati „térfalát”. A keleti térfalat a Lovarda műemléképülete jelenti. Az új pénztárépület a lovarda épületsíkjára merőlegesen alakítottuk ki.

Az utca 1,5m-rel magasabban lévő szintjéről egy-egy lépcsőfokkal eltolt lépcsősor vezet le a pénztárépület szintjére, tiszteletben tartva az idős, értékes platánokat. Az akadálymentes lejutást enyhe lejtésű rámpa biztosítja. A fogadótér a lépcső mellett magas cserjékkel,  a rézsű és a lovarda előterében gyepfelülettel, faburkolatú ülőfelületekkel (találkozópontok), és három lekerekített háromszögletű vízarchitektúrával egészül ki, melyek sekély vízfelületét fúvókák tartják mozgásban, hol magasra lövellt vízsugárral, hol éppen csak víz felszínét fodrozva.

Az új fürdőépület környezetének kialakítása során rendezni kellett az épület kertkapcsolatait, illetve az épület tetején és az épületet ölelő rámpán intenzív, a fürdővendégek pihenését szolgáló tetőkerteket hoztunk létre.

A Téli főbejárat elé, amely egyben a Gyógyászati épület és a Főépület főbejáratát jelenti, nagy használatot kiszolgáló burkolt felület került. Identitását a gyepben, és a burkolatban szétszórtan álló, magas fenyőtörzsek adják meg, amelyek jellegzetessé és egyedivé teszik a Várfürdőt, intenzív vizuális kapcsolatot teremtve az épület árkádos homlokzatának szabályos oszlopsorával. A fenyők alatt a főépület formájára rájátszó, változó nagyságú lekerekített háromszög alakú, sekély vizű díszmedencékkel megformált „tórendszer” helyezkedik el, állandóan mozgó vízképpel, utalva a komplexum funkciójára, és gyógyvizek, fürdők természetbeni megjelenésére. A fogadótéren padok, faburkolatú ülőfelületek (találkozási pontok), zászlótartó rudak, ivókút és egy szobor is helyet kapott.

Az épületből a kertbe kijutva a kiemelt teraszon kör alakú medence található, körülötte a burkolatban kis lombkoronát növesztő, virággal díszítő fák állnak. A kert szintjére íves rámpán, és lépcsőn juthatunk le, ahol a meglévő árnyékolt medencék fogadnak, melyek a nagy forgalomra, és használatra tekintettel burkolatba vannak ágyazva, amelyet változó méretű lekerekített gyepfelületek szabdalnak fel, hogy távolabb egységes napozó gyepekké egyesüljenek. A gyepfelületek között kisebb, dekoratív évelő, és alacsony cserjefoltok állnak.

Az árnyékolt medence burkolt teréből lépcsősorral feltárt, támfalakkal tagolt íves rámpa kíséri a főépület jellegzetes kiemelkedő tömbjét. Az alacsony kialakított teraszok kis pihenő-napozó egységeket képeznek, pezsgőfürdővel, faburkolatú és gyepes napozó teraszokkal, árnyékoló kis fákkal, és szép kilátással a parkra. Így válhatnak hangulatos, elkülönített pihenőhelyül családok, baráti társaságok számára.

Az épület tetején kialakított tetőkerten kap helyet második ütemben a szauna blokk, és a hozzá tartozó merülő medence, amely körül kő és faburkolatú pihenőhely került kialakításra.

A burkolatot nagy napozó gyep öleli körbe, amelyben helyenként intenzív virágdíszt adó növényfelületek jelennek meg. A tetőkert utca felőli oldalán, az árnyékoló pergolasor alatt terméskőből és faburkolatból kialakított süllyesztett beszélgető, pihenőhelyek vannak, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Várra és környező tájra. A tetőkertek megfelelő földvastagsággal és állandó öntözéssel kerülnek kialakításra, így értékes zöldfelületekké, pihenőhelyekké válhatnak a fürdő látogatói számára.

A park többi – a tervezési területtől távolabb eső – részei szépen kialakítottak, intenzíven gondozottak, így azok érintetlenül maradtak. A park igen értékes faállománnyal rendelkezik, melynek a lehető legnagyobb mértékű megtartása fontos szempont volt a tervezés során.

vélemény írásához jelentkezzen be »