építészet : környezet : innováció

Futballstadion Mariborban

Elkészült a szlovén OFIS Architects tervei szerint a Maribor központjában található futballstadion átépítése. A feladat az volt, hogy a tervezők az egyszerű sportpályát komplex sportkomplexummá alakítsák.

Elkészült a szlovén OFIS Architects tervei szerint a Maribor központjában található futballstadion átépítése. A tervezők egy 1998-ban kiírt építészeti pályázaton első helyen végeztek, a megbízás ennek kapcsán nyerték el.

a helyszín a pályázat előtt
a nyertes terv
elkészült a nyertes munka

Az 1960-as években a meglévő sportpálya egyik oldalához lelátót építettek, melyet betonból készült íves tetővel fedtek le. A projekt során ezt a létesítményt bővítették a régi részek helyreállításával. A feladat az volt, hogy a tervezők az egyszerű sportpályát komplex sportkomplexummá alakítsák. Az új, 12.500 fő befogadására alklamas, fedett lelátókat VIP és sajtórészleg is kiegészíti. A tervezési programnak megfelelően az épületet négy tornateremmel, egy fitneszklubbal, uszodával, üzletsorral és étteremmel egészítették ki.

A lelátógyűrű fölött hullámzó tetőszerkezet épült. A lelátók legalacsonyabb és legmagasabb pontját a nézők optimális látószöge alapján állapították meg. A pálya sarkaiban, ahonnan a kilátás korlátozott, a lelátókat egészen a pálya szintjéig „leeresztették” – innen a lelátók egyes szintjei lágy ívben emelkedve érik el a legmagasabb pontot a pálya oldalainak középső részénél.

képek: bustler.net

A lelátógyűrűt övező folyosók kétszintesek, s a VIP-szobáknak, a sajtó számára kialakított helyiségeknek, illetve a büféknek adnak helyet. Az említett tornatermeknek, az uszodának és a többi sportlétesítménynek a lelátók alatti alépítményben helyezték el. Az alépítmény teteje a pálya szintjének felel meg.

A kivitelezés mintegy 10.8 millió euróba került.

szemle a Bustler.net cikke alapján Haba Pétertől

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »