építészet : környezet : innováció

Fúrjon metróalagutat Bécsben!

Noha csak 2018-ban kezdik építeni, máris megnyílt a bécsi U5-ös és U2-es metró építését, illetve meghosszabbítását bemutató kiállítás, ahol alagutat fúrhatunk, nyomvonalat tervezhetünk és bejárhatjuk a jövőbeli megállók egyikét.

A bécsi metróépítés jövőjébe enged betekintést az U2/U5-ös vonalak megépítése alkalmából a Volkstheaternél kialalkított látogatóközpont, amely minden kedden és csütörtökön 16 és 19 óra között várja az érdeklődőket. Az ingyenes, interaktív kiállításként berendezett Infocenter U2/U5 egyik szenzációja, hogy a látogatók kipróbálhatják egy furópajzs élethű mását. A tökéletes élmény érdekében még a zajokat és a talaj vibrálását is szimulálják.
A tömegközlekedés szerelmeseinek olyan csemegéket tartogat a tárlat mint a tervezett nyomvonal területéről származó kőzetminták, a vasúti jelzések jelentése vagy mindenféle adat más nagyvárosok földalatti-hálózatáról. Aki akarja, még a különböző városokban futó szerelvények hangját is összehasonlíthatja.


Infocenter U2/U5, Bécs


A 700 négyzetméteren, 800 ezer euróból kialakított tárlaton az utazóközönség 1:1 méretben nézheti meg, milyenek lesznek az új vonal, az U5 megállói. A teljesen automatizált, egy közönségszavazás eredményeként türkízkékkel jelölt vonalon ugyanis vezető nélkül közlekednek majd a szerelvények, a vonatra várakozókat pedig üvegfal választja el a sínektől.


Infocenter U2/U5, Bécs


Az osztrák fővárosban jó ideje ez a legnagyobb metróépítési projekt, amelynek keretében 2023-ig 11 új megállót létesítenek és kilenc kilométernyi alagutat építenek. Ebből hat kilométer jut az a U2-re, három pedig az U5-re. Az U2-t ugyanis meghosszabítják a Rathaus és a Matzleinsdorferplatz között, a Karlsplatz és a Rathaus közötti szakasza pedig átkerül az U5-höz. Ezt az első szakaszban a Frankhplatz - Altes AKH-ig építík ki.

Az új metrószakaszok vonzáskörzetében mintegy 370 ezer ember lakik, a bővítés hatása azonban a bécsi földalatti közlekedés egészében érezhető lesz, mivel nagy forgalmú vonalakat tehermentesítenek majd és optimálisan egészítik ki a már meglévő hálózatot.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »