építészet : környezet : innováció

Funkció, helyszín, találékonyság - három szlovén épület II.

A szlovén épületekről szóló előző cikkünkben három családi házat ismertettünk. Ezúttal a társasházakra került a sor, Matija Bevk és Vasa J. Perović építészirodájának munkái közül egy idősek otthonát, egy szociális lakóépületet, illetve egy társasházat mutatunk be.

Sotočje társasház
A Sotočje társasház-együttes a Száva és Kokra folyók összefolyásánál, Ljubljanától nagyjából 15 km-re, Kranj városának 19. századi ipari területén található. A lepusztult ipari területek a történelmi központ közelségének és a vonzó természeti adottságoknak köszönhetően lassan a város minőségi lakózónájává fejlődött.

 

 
Sotočje társasház - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Sotočje társasház - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Sotočje társasház - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič

 

A beépítés 142 lakóegységből áll, amit a folyó összefolyásánál egy megemelt platformra telepítettek az építészek, közvetlenül a hegy tetején fekvő korábbi középkori városrész alá. Mivel itt régebben gumigyár volt, a terület meglehetősen szennyezetté vált, így az építkezés megkezdése előtt nagy mértékű talajcserét, -tisztítást kellett végrehajtani – ezért a megemelt platform nem csupán garázsként, hanem megfelelő környezetvédelmi megoldásként is szolgál. A három épülettömeg ezen a lemezen helyezkedik el, úgy, hogy a köztes területek a nyugati oldalon húzódó folyó felé nyílnak meg. A tömegek látszólag véletlenszerű elhelyezése valójában törekvés arra, hogy minden lakásnak kilátást biztosítsanak a folyóra, ugyanakkor a másik oldalon található középkori városra is.

Az épületegyüttes állami lakásépítési program keretében épült, ami a fiatal, életkezdő családok számára kívánt otthont biztosítani magán- és közberuházási partnerprogram segítségével. A lakások mérete megfelel a korszerű igényeknek, és alaprajzi elrendezésük elég egyszerű. A lakóegységeket egybefüggő erkély közi össze, mintegy körbecsomagolva az épületet.

 

Sotočje társasház - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Sotočje társasház - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Sotočje társasház, a perforált homlokzatburkolat - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
 

 

Az épület perforált alumínium panelekből álló külső burkolata az egész házat beborítja, így „mély homlokzat” benyomását kelti, ahol a lakások külső élete a két homlokzati felület között zajlik. A panelek perforálása egyszerű mintát követ, a környék történelmi házainak faszerkezetét idézi vissza, emellett lehetővé teszi, hogy a szellőzés és a napfény mélyen átjárja az épületeket. Egy másik, folyamatos függönyt alkotó réteg került az alumínium panelek mögé, ami az erkélyeknek teljes meghittséget biztosít, valamint színpadias elemmel gazdagítja a ház egészét.

Az átláthatóság, áttetszőség, befogadás és kizárás háromdimenziós játéka lehetővé teszi, hogy a szomszédos környezet és minőségi látvány felé minden lakásból kilássanak, ugyanakkor igény esetén biztosítható a maximális magánéleti intimitás. A ház laposteteje fehér folyami kaviccsal van burkolva, így a magasabban elhelyezkedő régi épületekből kitekintve száraz folyómeder hatását kelti.

Szociális lakások Poljane, Maribor
Poljane szociális lakóegyüttese Maribor külvárosának forgalmas kereszteződése mellett helyezkedik el. Négy épületből áll (2 lapos és 2 toronyház), összesen 130 lakást foglal magába. A projektet erősen korlátozta a terület szigorú rendezési terve, amit pontosan be kellett tartani. Az új telepítés a hiányzó szabadtéri zónákat az épületeken belüli közösségi területekkel helyettesítette.  

 

 
Poljane, szociális lakások - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Poljane, szociális lakások - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Poljane, szociális lakások - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Poljane, szociális lakások - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Poljane, szociális lakások - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
 

 

Az épülettömbök tömegéből több szabad teret – közösségi “termeket” – is kihasítottak az építészek a közösségi programok céljára. Ezeknek egy része fedett .- mint fedett vagy nyitott szabadtéi játszóterek  – más részük a nap irányába tájolt tetőkert. A központi közlekedőmagok köré szervezett lakások általános tipológia szerint  készültek, de egyéniségüket az alaprajzba húzott színes erkélyek kihangsúlyozzák. Az erkélyek különböző elhelyezkedésben vannak elszórva a homlokzaton, nyomatékként működnek, ami az egész telepítésnek dinamikus karaktert ad. Az épület metszete a homlokzaton is jól olvasható. A beton homlokzati panelek függőleges mart sávjai a lakások helyét jelölik ki, míg a sima felületű vízszintes szalagok a födémeket mutatják. A homlokzatburkoló anyagok kiválasztása a környezet ipari jellegének felel meg.  

Idősek otthona, Trebnje
A Trebnjében található idősek otthonát tizenöt kis lakóegység mini-blokkjaiból és néhány közösségi térből komponálták az építészek, melyek összessége egy védett lakóközösséget hoz létre a használóik számára.  

 

 
Trebnje, idősek otthona - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Trebnje, idősek otthona - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Trebnje, idősek otthona - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Trebnje, idősek otthona - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
Trebnje, idősek otthona - építészet: Bevk Perović Arhitekti, fotó: Miran Kambič
 

 

Az épületet négy párhuzamos funkciósávnak megfelelően szervezték. A mély erkélyek kültéri nappaliként szolgálnak, minden délre néző lakóegységhez kapcsolódik egy-egy. Ezek mögött húzódnak a lakások, a folyosók belső utcaként működnek, majd az északra néző közösségi terek következnek. Ezek többek között dupla belmagasságú közös nappalit, tv-szobát, teraszt és mosodát foglalnak magukba, és egyben puffer-zónaként is szolgálnak a parkoló irányában.

Az épület tömege egyszerű, szinte archaikus, mivel a meglévő szabályozási terv előírta a vidéki építkezésre jellemző nyeregtető alkalmazását. A ház beton szerkezetű, ami a homlokzaton is uralkodó jegy. Az északi oldalon az egyetlen építészeti hangsúly a közös nappali hatalmas üvegfelülete, a déli oldalon pedig a sárga burkolatok, melyek a hosszú teraszokat egyszerre elválasztják és összekötik.

fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra


Sotočje, Poljane, Trebnje társasházak

Bevk Perović Arhitekti
vezető tervezők: Matija Bevk, Vasa J. Perović
építész munkatársak: Davor Počivašek, Ida Sedušak, Jernej Bevk, Špela Jerin, Andrej Mercina, Mitja Zorc, Sanja Škrinjar, Maja Valič
generáltervező: Bevk Perović Arhitekti

tervezés éve:
Sotočje 2006/2009
Poljane 2002/2005
Trebnje 2005/2006
kivitelezés éve:
Poljane 2005/2007
Trebnje 2007/2008

vélemény írásához jelentkezzen be »