építészet : környezet : innováció

FUGA | heti program

kezdés: 2009. december 13. CET 17:00vége: 2009. december 13. CET 21:00
A Tér-Erő projekt bemutatása hétfőn / film: A mindenség modellje – Kortárs templomépítészet hétfőn / galéria fórum: Merre tovább Budapesti Építészeti Nívódíj? csütörtökön / komolyzene: muzsikáló építészettöténet vasárnap
2009. december 13. vasárnap 18.00 óra
komolyzene FUGA

muzsikáló építészettörténet

Voces Aequales Énekegyüttes
Benefundata est Domus Domini
Templomok, paloták Antwerpentől Firenzéig.
Gavodi Zoltán - kontratenor
Gyulai Csaba - tenor
Mizsei Zoltán - bariton
Koncz András – basszus

 


heti program

2009. december 7. hétfő 18 óra
építészet FUGA

a Tér-Erő projekt bemutatása

A főváros városfejlesztési és közlekedésfejlesztési stratégiai dokumentumainak összefüggései alapján a Főépítészi Iroda kezdeményezi négy összvárosi jelentőségű városrészközpont környezeti minőség javításának előkészítését. Olyan városrészközpontok kerültek kiválasztásra, amelyek jelentős átszálló forgalommal, potenciális intermodális szerepkörrel rendelkeznek. A kijelölt területek a következők: III. kerület Flórián tér, IV-XIII. kerület Újpest Városkapu, IX-X-XIX. kerület Határ út, X-XIV. kerület Örs vezér tér. Az egyes helyszínekre kétfordulós építészeti-városépítészeti tervpályázat kiírását javasolják, amely több lépcsőben jut majd el a javaslatok előzetes megvalósíthatósági szintjéig – a projekt minden fázisában széleskörű politikai-szakmai-társadalmi konzultációval megalapozva.

előadó: Beleznay Éva megbízott budapesti főépítész

meghívott hozzászólók: Aczél Gábor - MUT; Bálint Imre DLA - BÉK; Barsiné Pataki Etelka - Magyar Mérnöki Kamara; Dr. Csemez Attila - Budapesti Corvinus Egyetem; Finta Sándor - KÉK; Fegyverneky Sándor - NFGM, Építésügyi és Építészeti Főosztály; Kálmán Ernő - MÉSZ; Kiss Gyula DLA - Ybl Miklós Építéstudományi Kar; Noll Tamás - MÉK; Pálfy Sándor - BME; dr. S. Nagy Katalin - BME; Schneller István - Budapest Corvinus Egyetem; Szatmáry Kristóf - BKIK; Dr. Tompai Géza - NFGM; Dr. Wessely Anna - ELTE - TáTK.


2009. december 7. hétfő 19 óra
film FUGA

A mindenség modellje – Kortárs templomépítészet

Csontos Györgyi és Csontos János építészeti etűdjei /50’/

beszélgetőtársak: Wesselényi-Garay Andor építészetkritikus és Csanády Gábor építész

A hasonló című átfogó kiállításnak az év első felében a debreceni Modem adott helyet. A tárlatnak Wesselényi-Garay Andor volt a kurátora. A háromtucatnyi templom zenére komponált klipjei a nagyszabású kiállítás mozgóképes anyagának részét képezték, megannyi építészinterjúval kiegészülve. Az etűdök a karácsonyi készülődés hangulatában mutatnak meg ismert és kevéssé ismert templomokat az elmúlt húsz esztendőből, a rehabilitálás szándékával.


2009. december 8. kedd 16 óra
könyv FUGA

Vízy László: Káprázatos Pártázatok - A Zsolnay építészeti kerámia mesterei

a könyvet bemutatja Dr. Czétényi Piroska építész
közreműködik Dr. Bőzsöny Ferenc, Neményi Anna, Mezei Rita

2007-ben a Magyar Építőipar című folyóiratban sorozatot indítottunk a Zsolnay kerámia építészeinek bemutatásával. A tárgyalt építészeket a századforduló jeles magyar alkotói közül válogattuk, munkásságuk méltatására többnyire valamilyen jeles évforduló is alkalmat adott. Ebből a cikk-sorozatból szerkesztettük a könyvet.
A könyv ünnepi előbeszédét Csete György Ybl- és Kossuth-díjas építész írta.
A könyv szerzője: Vízy László építész, festőművész, ny. műemléki felügyelő, aki évtizeden keresztül a Józsefváros műemléki értékeit óvta.


2009. december 8. kedd 18 óra
építészet FUGA

kirakatban - a meghívó és háziasszony Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze

A szakmai kerekasztal célja, hogy megfogalmazzuk azokat az első lépéseket, amelyet meg kell tenni, hogy a város élhetőbbé váljon, ajánlást tegyünk a fővárosi vezetés és döntéshozók felé a feladatokról.

- A közterületek rendszerében miről kívánunk beszélni? /közterek, közparkok, közterületi játszóterek, szabadtéri közösségi terek, zöldfelületek, közlekedési területek, gyalogos zónák, sétálóutcák, forgalomcsillapított közlekedési övezetek, aluljárók, speciális/egyedi közterületeink mint Nagykörút, Kossuth-Rákóczi tengely/

- A közterületek humanizálásának sikeres irányai /szabadidő aktív, közösségben történő eltöltését, programjainak helyszínt biztosító új, illetve meglévő többfunkciós közösségi terek létrehozása, hogy a létrejövő tér minden korcsoport igényeit kielégítse/, és hogyan tud a kultúra a mindennapi tér részévé válni?


2009. december 8. kedd 18 óra
tudomány FUGA

Humángenomika

klónhisztéria helyett tudományos higgadtsággal az orvoslás lelkesítő távlatairól.

Már a napisajtó ingerküszöbét is elérték a klónozás, a génbankok, a géndopping témái. A tudomány talán ezeken a területeken került legközelebb az etika, az életminőség, a felhasználás emberi vonatkozásaihoz. A betegjogi, emberjogi, morális szempontok felvetése magát a tudományos kutatást is befolyásolja – ezért segítheti éppen a tudósok és laikusok párbeszéde a tévhitek és médiahisztériák helyett a tudomány igazságainak és kérdőjeleinek megismerését.


2009. december 10. csütörtök 18 óra
építészet FUGA

galéria fórum - Merre tovább Budapesti Építészeti Nívódíj?


2009. december 11. péntek 19.30 óra
dzsessz FUGA

Magyar jazz gitárosok estje

Babos Gyula gitár, László Attila gitár, Balogh Roland gitár, Pluto Horváth József bőgő, Berdisz Tamás dob

A három gitáron összesen 18 húr van, ha ezek együtt megszólalnak... A három nagyszerű gitáros igazán változatos programmal lép elő ezen az estén, műsorukban swinget és nyolcados zenét egyaránt játszanak. Zenei egyéniségük, összjátékuk igazán izgalmas koncertet ígér.


2009. december 12. szombat 14.00 óra

család FUGA

Firka klub – szabad rajzolás Csontos Kemény Kata segítségével
Kis papír, nagy papír, színnel vagy fekete-fehéren, ahogy a pillanat adja: mindenki a saját kedvére rajzolhat.
14.30 óra
Találkozós játékok · mozgás, öröm, történet az egész családnak
Csontos Zoltán és Sütöri Ágnes közös kalandra hívja a gyerekeket és szüleiket. Játék, mozgás, váratlanul születő történetek. Hogyan találunk magunkra, egymásra, a közös alkotásra, megtapasztalhatja, aki hozza magát és kíváncsi családját.
16.30
Firka klub


kiállítások

építészet FUGA
Tizenötödik alkalommal hirdette meg a Fővárosi Önkormányzat a Budapest Építészeti Nívódíja pályázatot
A kiállítás megtekinthető: 2010. január 11-ig.

földszinti nagyterem
képzőművészet FUGA
73 képeslapterv/73 postcard designs
A találkozón bemutatásra kerül az a 73 képeslapterv, amelyet 1964-ben a külföldre emigráló Szabó Ákosnak kellett volna elkészíteni, de mivel erre már nem volt lehetősége, a feladatot Altorjai Sándorra hagyta. Sándor átjött az Erdély házba, ahol éjjel nappal dolgoztak Erdély Miklóssal, Szenes Zsuzsával és Tarján Hédivel a terveken. Végül a zsüri mindössze egyetlen tervet fogadott el, de erről nem maradt dokumentum. Kisgyerekként /8 éves voltam/ én is besegítettem a lázas munkába. Nagyon élveztem. Rémlik, hogy elsőként a kéményseprős képeslap készült el. Dani
2010. január 11-ig

pince kiállítótermek
képzőművészet FUGA
Szobor mint épület – Kapitány András kiállítása
Kapitány András közel 15 éve azokat a jelenségeket kutatja, miként válik egy építészeti konstrukció szoborrá a számítógép virtuális terében. Munkáiban nagy szerepet kap a véletlen, a tervezés folyamán a computer esetleges hibáiból adódó felfedezések kreatív felhasználása. Az így létrejövő szétesett szerkezetek, egymásba csúszó, egymásba forduló dekonstruált terek különleges szépségű, expresszív hatású kompozíciókat eredményeznek, amelyek szoborszerű formákká állnak össze. A kompozíciók biomorf, élő szervezeteket is felidéznek, amellyel egy élő, lüktető, örvénylő, önmagát alakító építészet kialakulását vetítik előre. Az utópikus szerkezetek esetleges jövőbeli alternatív lakóépületként való felhasználásának víziói valóságos szobrok formájában jelennek meg a kiállításon.
A kiállítás megtekinthető: 2009. december 14-ig.


könyv | FUGA
decemberben akciós árak!


 

FUGA

Budapesti Építészeti Központ

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

+ 361 266 08 37, +3630 934 73 89
galeria/kukac/nagybalint.hu

A FUGA látogatható hétfőtől vasárnapig 11-22 óráig

 

vélemény írásához jelentkezzen be »