építészet : környezet : innováció

Forlanini Park, MilánóA pályázatot a GB architects, a PROAP, a P31 és a Studio Silva közösen nyerte meg.A Forlanini Park projekt 350 hektár területen helyezkedik el, a milánói városközponttól keletre, a Linate repülőtér közelében, zöldövezetben. Ezt a meglehetősen komplex teret főútvonalak keresztezik, városi periféria-jelleg és mezőgazdasági termelési területek jellemzik.

A pályázat célja a helyszín nagy zöld parkká alakítása volt. További célként tűzték ki, hogy az átalakítás révén az emberek és a környezet közötti kapcsolatrendszer megváltozzon, és megoldja a kontextussal és a helyszínnel kapcsolatos területi problémákat. Ezt úgy kívánták elérni, hogy újfajta kapcsolatokat teremtenek, határokat terveznek és ezeket a várossal működő viszonyba hozzák. E célokat egyszerű, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, vonzó funkciókkal gazdagított rendszerben közelíttették meg.

A park tíz év alatt hat meghatározott szakaszban valósul meg. A koncepció a park közepén egy lehatárolt, nagy üres térre épít, amely egyben periférikus határként is érthető: itt található ugyanis a Lambro folyó átkelője, ami jelenlétével a szomszédos parkokkal való kapcsolatot biztosítja; a hozzájuk történő eljutás és a velük való kapcsolat miatt e rész hangsúlyos szerepet kap. A park határa azért is hangsúlyos, mert a szerepe elsősorban az lesz, hogy koherens egésszé formálja a meglévő, de egymástól igen eltérő funkciókat és építményeket. Így az egész park végül egy nagyobb egységként is szervezett és felismerhető képet mutat majd. A park identitását is szervező és meghatározó forma a lombardiai táj egy sajátos elemének, az argine-nek, azaz az árvízvédelmi töltés szerepének újraértelmezése lesz.

A pályázatot a GB architects, a PROAP, a P31 és a Studio Silva közösen nyerte meg.


 

Terület: 3.500.000 m2
Megrendelő: Milánó Város
Pályázat: 2002
Rendezési terv fejlesztése: 2002-2004

Tervező csapat:
Tájtervezés: PROAP (Joao Nunes, Carlos Ribas)
Munkatársak: Cláudia Sisti,Cristina Cavallotti, Inaki Zoilo, Lars Hopstock, Luís Carvalho, Márcia Cruz e Silva, Rita Pacheco

Várostervezés és építészet: GB Architects, Gonçalo Byrne
Munkatársak: Eduardo Marvao, José Laranjeira, Pedro Sousa
P31, Mauro Montagna
Munkatársak: Michelangelo Lassini, Pierluigi Marchesini Viola
Ökológia: Studio Silva, Luca Baroni

vélemény írásához jelentkezzen be »