építészet : környezet : innováció

Fiatal magyar srácok napelemes térburkolata

A magyar fejlesztésű  Platio egy budapesti startup cég, amely okos tájépítészeti megoldások tervezésével foglalkozik. Az alapítók között tájépítész is van; Ilyés Miklós, Cseh József, Sziszák Imre legutóbbi fejlesztésének köszönhetően egy cég dolgozói a burkolatból nyert napenergiával tölthetik fel elektromos járműveiket. 

A Platio napelemes térburkolatot ezúttal egy elektromos autó töltőállomás környezetében építették ki, melynek köszönhetően a Prologis logisztikai cég egyik budapesti létesítményében közlekedő környezetbarát autók még több tiszta energiával működhetnek majd. Az első termékük a Platio napelemes burkolat: egy járható napelemes modul moduláris tervezésű, újrahasznosított műanyagból készült vázszerkezetre szerelve. Korábbi velük készített interjúnkban az akkor még FUTi néven futó burkolat prototípusával kísérleteztek. Azóta Platio néven kibővült csapattal a cég legyártja, installálja és monitorozza a rendszereket.


Platio napelemes burkolat a budapesti Deák téren, Hello Wood Pop Up Park

 

A napelemes burkolórendszer mérete 4 négyzetméter, a teljesítménye pedig 720 Wp. Ezzel a pilot projekttel a Platio fejlesztői azt szerették volna demonstrálni, hogy az energiaelnyelő burkolt területek sétálható napelemes rendszerekké való alakításával magasabb megújuló energia termelés valósulható-e meg, mintha hagyományos, méretükben korlátozottan alkalmazható napelemes megoldást választottak volna, ezáltal növelhető-e az elektromos járművekbe táplált zöld energia aránya. A világ egyik vezető logisztikai ingatlanvállalata, a Prologis vonzónak találta a koncepciót, és felületet kínált fel egy pilot projekt elkészítéséhez egyik budapesti központjában. A Platio innovációjának köszönhetően az egyik létesítményben működő szervízjárművek mostantól részben a Platio napelemes burkolata által megtermelt elektromos árammal működnek majd.


Platio napelemes burkolóelem

 

Az Eurostat adatai alapján az EU-ban az energiamixnek csupán 13%-a származik megújuló forrásból, ez azonban növelhető a felhasználás során az olyan lokális energiatermelő megoldások segítségével, mint a Platio napelemes burkolat – mondta Ilyés Miklós, a Platio társalapítója. „Ahogy az e-mobilitás egyre elterjedtebbé válik, a töltőállomásokból is egyre többre lesz szükség, ugyanakkor az energetikai szakemberek aggódnak, hogy a közműhálózat fejlesztése nem fog tudni lépést tartani az ilyen eszközök számának növekedésével. A lokális megújuló energiaforrások nemcsak környezetbarát megoldások, de egyben kiegészíthetik vagy akár decentralizálhatják is a közműveket. A Platio napelemes burkolatok napsütötte járdákba vagy terekbe való integrálásával teljes hálózattól független (un. off-grid) működés biztosítható elektromos autó töltőállomások vagy egyéb kültéri eszközök számára anélkül, hogy hasznos területet vennénk el vagy radikálisan megváltoztatnánk a városok képét.” – tette hozzá.


Platio napelemes burkolóelemek, Svédországban

 

A cég tavaly három másik sikeres pilot projektet is elkészített már. 2017 májusában egy 80 négyzetméteres rendszert építettek ki egy bevásárlóközpont bejáratánál a jövő energetikai megoldásait bemutató világkiállításnak idén otthont adó kazah fővárosban, Asztanában. Ezt követően a svéd Göteborgban egy tengeri pontont, a budapesti Városháza Parkban pedig mobiltelefonok töltésére alkalmas okospadot szereltek fel a Platio járható napelemes moduljaival, ezáltal zöldenergia-ellátást biztosítva a természetes, zöld környezetekben is. A fejlesztők 2018-ban tervezik a termék európai piacra való bevezetését.


A Platio csapata (balról jobbra): Lázár Barnabás, Jenei László, Ilyés Miklós, Sziszák Imre, Cseh József, Benedek János, Csende Gergő

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »