építészet : környezet : innováció

Fényt a cet gyomrába - a Pécsi Oktatási Központ nagyelőadója

A Pécsi Klinika Oktatási Központjának nagyelőadója ráncfelvarrásért kiáltott, Tildi Béláék pedig készséggel elvégezték a feladatot. A sötét tölgyfát világos juhar váltotta, a balesetveszélyes lépcsőt és kényelmetlenül használható padokat funkcionális és komfortos bútorok - a nehézkes atmoszféra helyett fény és könnyed mozgalmasság uralja már a teret.

Az Oktatási Központ a 400 ágyas klinikai épület kontúrvonalából jelentősen kiálló K-i lepényrészében helyezkedik el. A mélyföldszinten a Térségi Diagnosztikai és Szűrőközpont közlekedési rendszerére fűződik a tantermi szint öt tanteremmel - amelyek közül a négy nagyobb tolófalakkal megosztható, - a multimédiás csoport, a technikusok szobája, 1 kutatószoba, valamint a WC blokkok. A tantermi folyosóról nyílik a nagyelőadó alsó szinti két bejárata, amelyek egyben a terem akadálymentes megközelítését is biztosítják. Ugyancsak ezen a szinten található az oktatási szárny udvari bejárata, és a nagyelőadó előcsarnoka a 220 férőhelyes ruhatárral és az előadóterem felső szinti bejárataihoz vezető nagyvonalú lépcsőkarokkal.


eredeti állapot - Pécsi Klinika Oktatási Központ - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


A kétszintes lepényépületből karakteresen emelkedik ki a nagyelőadó közel trapéz alaprajzú tömbje, amely a meredek emelkedésű orvosi előadótermet foglalja magában. A belső tér teljesen megújult: biztonságosabb, kisebb hajlásszögű közlekedő lépcsők, új álmennyezet készült. Az épületgépészet, szellőzés, erős- és gyengeáramú rendszerek teljes cseréje megtörtént. A korábbi - ma már kissé nehézkesnek tűnő - sötét tölgyfa falburkolat és tömör lapszerkezetű ugyancsak tölgyfa hallgatói padok helyett dinamikusabb, könnyedebb, kortárs megjelenést kölcsönző fehér álmennyezet és oldalfalak, világos, áttört faborítású, komfortosabb, kárpitozott támlás padok készültek.


nagyelőadó - Pécsi Klinika Oktatási Központ - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Csikós Zoltán


Monolitikus jellegű gipszkarton álmennyezet készült gipszkarton borítással, lépcsőzetes kiképzéssel, hátsó traktusokban akusztikus, perforált gipszkarton mezőkkel. A síkváltásoknál visszahúzott, perforált homloklapokkal, a párkányszerűen megjelenő mező élek mögött szellőzőrácsokkal és rejtett vonalvilágítással. Az oldalfalakra is gipszkarton borítás készült, amelynek osztásait a mennyezeti lépcsők oldalfalra történő - kopoltyúszerű - lefutása alakítja, a tagolásokat rejtett vonalvilágítás hangsúlyozza. A könnyedebb megjelenés érdekében a falburkolat visszahúzott lábazattal csatlakozik a padozathoz, beépített ledszalaggal, amely a lépcsők biztonsági és kiemelő világítását biztosítja.


nagyelőadó - Pécsi Klinika Oktatási Központ - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Csikós Zoltán


A két oldalon elhelyezkedő 21,9/26,2 cm-es fellépés/belépéssel rendelkező lépcsősort az egyetem balesetveszélyesnek ítélte, ezért kérte a módosítását. Az építésztervezők Csikós Zoltán és Peity Attila 240 cm-el meghosszabbították a lépcsőkarokat: a korábban három fellépővel elérhető, 65,6 cm magasságú ülőpad lépcsőket az új lépcsőkiosztás szerint 4 fellépővel lehet megközelíteni, - 16,4/26,2 lépcsőméretet mellett.

A törtvonalú üléslépcsőket ívesre alakították, a ívelt lépcsős padozatok - amelyek a padok mélységet határozzák meg, - a szélek (járólépcsők) felé egyenletesen szélesednek. Az átalakított építészeti elemekre új padsorok készültek, amelyek a nem túl gyakori íves kialakítás miatt nehéz feladat elé állították a kivitelezőt. Az ülések tartószerkezete - egyesítve a mögötte futó padsor asztalának állványával, - az épített szerkezettől elhúzva saját pontossággal és mérettűrésekkel készült. A tartóállványok egyrészt padozatra vannak lecsavarozva, másrészt a mögötte névlegesen 11 cm-re futó padozati lépcső élére felhelyezett szögvashoz - állítható kötéssel - vannak kirögzítve. Az épített és szerelt szerkezetek (padok) mérettűrésének nagyságrendi különbségét - méreteltérését - a fenti szerkezeti megoldás egyenlíti ki.


nagyelőadó - Pécsi Klinika Oktatási Központ - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Csikós Zoltán


A padsorok közötti közlekedés könnyebbé tétele érdekében felhajtható ülőtámlák, és - a korábban fix írólapok helyett, - felcsapható írólapok készültek. A beülési mélységek azonosak, az írólapok tartószerkezete és a pad-állványok felső íves, fix takarólapja az oldalfalak irányában szélesedik: ez veszi fel a fentiekben említett padozatfelület széttartást. A padsorok szélén a lépcsőről történő bejutást függőleges, rozsdamentes kapaszkodóoszlop segíti.

Az előadói asztal szerkezete, megjelenése a padokkal megegyezik.
A bútorok kivitelezője a Gyulai Fafém Bútor Zrt. az összetett, bonyolult geometriájú, nagy felkészültséget igénylő feladatot magas színvonalon teljesítette. 


előtér - Pécsi Klinika Oktatási Központ - belsőépítész: Tildi Béla - fotó: Tildi Béla


Az előadóban a vezérlőhelyiségből, és távirányítással is kezelhető nagyteljesítményű projektort a helyiség geometriája miatt a padsorokban helyeztünk el. A projektorhoz távvezérlésű vetítővászon tartozik.

Az épületegyüttesben megépítésekor több képző- és iparművészeti alkotást helyeztek el, ezek közül az egyik az előtérben található nagyméretű vörösréz domborítás, amelyet változtatás nélkül megtartottunk. Alkotójára nem találtunk adatot, stílusa és kora alapján Engelsz József készíthette.

Tildi Béla

vélemény írásához jelentkezzen be »