építészet : környezet : innováció

Fenntartható földtéglák Tanzániában

A globális dél lakói szenvedik el a legnagyobb környezeti változásokat, de kevés módjuk van az arra való felkészülésre. A kanadai Community Forests International Tanzániában segít a fenntartható életmód és építkezési formák kialakításában. Most egy tartós, helyi szinten, egyszerűen előállítható építőanyag-készítési technológia tanításába kezdtek.

kelet-tanzániai Pemba szigetén az elmúlt években komoly mértékben fiatalodott a populáció. A lakosság több mint fele 30 év alatti, és nagy igény van az új, különálló lakóhelyek kialakítására. A szokásjog szerint a fiatal férfiaknak meg kell építeniük saját házukat mielőtt megházasodnának.

Földtégla prés

A főleg mezőgazdaságból és halászatból élő szigeten kis mértékben kezd megélénkülni a turizmus is, mivel azúrkék tengerpartja vonzza a kevésbé frekventált helyek iránt fogékony búvárokat. A lakosok körében még mindig erőteljesen élnek a hagyományos építkezési modellek, így elterjedtek a vízzel tapasztott falú házak, amelyek azonban nem igazán időtállóak, élettartamuk 5-7 év. Ezt az eljárást a korall alapú téglákkal váltották fel, ami egyrészt hatalmas energiaigényű, másrészt erőteljesen környezetromboló hatású. Az importált cementtéglák pedig drágák.

Környezetromboló koralltégla

A kanadai Community Forests International elnevezésű, fenntartható fejlődéssel, életmóddal és építkezésekkel foglalkozó civil szervezet egy olyan megoldással állt elő, ami helyi körülmények között és alapanyagok felhasználásával, környezetkímélő és tartós építőanyaggal láthatja el a közösség igényeit. Egy olyan, könnyen kezelhető, manuális földtégla prést fejlesztettek ki, amely segítségével a közösség gyorsan, könnyen állíthat elő tartós, természetes építőanyagokat a helyi építkezésekhez. Az agyag, homok és kötőanyagnak egy kevés mész felhasználásával készülő földtéglákba szellőzőcsatornákat is kiképez a présgép-forma, így azok összerakásával egy olyan légáteresztő rendszer alakul ki, ami növeli az anyag élettartamát és egyben kellemesebb körülményeket is biztosít.

Földtégla

A most indított intenzív program során számos présgépet juttatnak el a szigetre és tervezetten 100 nő és farmer számára tanítják meg annak használatát. Mindez részét képezi a szervezet által a szigeten folytatott nagyszabású környezettudatosító kampánynak, mivel szerintük a környezeti változásokat a leginkább a globális délen élő, szegény közösségek szenvedik el, így a fenntarthatósági módszerek tanítása számukra életbevágó fontosságú.

Bán Dávid

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »