építészet : környezet : innováció

Fehér lappal kezdeni

Akad Bukarestben pár kerület, melyek egészen a ’90-es évekig kimaradtak a domináns városformáló gesztusok sorából. A mostanában zajló fejlesztések viszont elég változatos képet mutatnak, akár a minőséget tekintve is nagy a heterogenitás. Egy ilyen helyszínre tervezett lakóházat az ADN Birou de Arhitectură építésziroda, fehér falakkal, tágas terekkel, transzparenciával. Tiszta lappal.

A “Bucurestii Noi/Bazilescu” terület Bukarest egyik olyan zónája, ami egészen a ’90-es évekig kimaradt a domináns városformáló gesztusok sorából, melyek átrajzolták a fővárost. Pontosan az a patriarchális légkör jellemző a házakra és a növényektől, szőlőtől burjánzó kertekre, ami leginkább egyedivé teszi manapság a fő artériák mögött húzódó kisebb utcákat. A mostanában nagyon eltérő jellegű környező fejlesztések kontextusán belül is a lakóépületek még mindig tisztán és erősen kapcsolódnak a külső térhez: az udvarhoz, az utcához és a szomszédokhoz.

 

MCN Apartmanház - ADN Birou de Arhitectură, fotó: Andrei Mărgulescu
MCN Apartmanház - ADN Birou de Arhitectură, fotó: Andrei Mărgulescu
MCN Apartmanház - ADN Birou de Arhitectură, fotó: Andrei Mărgulescu
MCN Apartmanház - ADN Birou de Arhitectură, fotó: Andrei Mărgulescu
MCN Apartmanház - ADN Birou de Arhitectură, fotó: Andrei Mărgulescu
MCN Apartmanház - ADN Birou de Arhitectură, fotó: Andrei Mărgulescu
 

 

Munkánk az egységes tömegbe – a „társasházba” – a helyi lakókörnyezet jellemzőit (ház+kert) próbálja beemelni. Minden lakás mindkét utcára rányílik, és a kertre hatalmas üvegezéssel tekint ki. Legyen akár saját kertjük (például a földszinti lakásoknak), loggiájuk (az első és második emeleten) vagy teraszuk (a tetőszinten), az enteriőrök a tágas, kényelmes szobákon keresztül mindig a külső terek és a környezet felé nyílnak meg. Egy kivételével az összes lakás kétszintes. Kialakításuk azonos elvet követ, a lakóterekben megvalósul a transzparencia (nincsenek falak), illetve a lehető legnagyobb komforttal szerelik fel a lakóegységeket. A közös területeket (folyosókat stb.) a magánterületek javára minimalizáltuk, ugyanakkor annak érdekében, hogy az épületben elfoglalt helyével párbeszédbe kerüljön, minden egyes lakás számára egyedi alaprajz kialakítását tettük lehetővé.


MCN APARTMANHÁZ

tervezők: Andrei Şerbescu, Adrian Untaru, Sebastian Şerban, Bogdan Brădăţeanu
generáltervező: ADN Birou de Arhitectură
szakági tervezők: RDS dinamic studio, Instaldesign

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2010
bruttó terület: 1175 m2

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »