építészet : környezet : innováció

Farmerkedés a nagyvárosi idősek otthonában

Idősek otthonát kombinálná a városi kertekkel a SPARK Architects, ezzel egy csapásra segítene a városi környezet zöldítésén és a korosabb lakók szabadidejének hasznos és egészséges eltöltésén. Most Szingapúrra dolgozták ki a terveket, de a modell jóformán bárhol bevethető lehet.

Idősek otthonát ötvözi a város kertekkel a SPARK nemzetközi építésziroda egyik legújabb terve. Az erőteljesen elöregedő és egyre inkább a városokba szoruló szingapúri lakosság számára kínál minőségi lakókörnyezetet az az új házforma, ami egyben a gazdálkodás lehetőségét is nyújtja az ott lakók számára. Számítások szerint, alig másfél évtized múlva minden ötödik városlakó 65 év feletti lesz, ugyanakkor a városállam beépítettségének nagy aránya miatt egyre kisebb a lehetőség a zöld terek létrehozására.

Közösségi kert az idősek otthonában, Szingapúr - SPARK Architects

A SPARK olyan idősotthont építene, amely egyben városi kertként is működhetne, így a szintenkénti eltolásokban mind egy-egy művelhető teraszsort alakítanának ki, egyben zöld lenne a tető is és az épület által körbefogott belső udvarban is gazdálkodást lehetne folytatni. A tervezők úgy gondolják, hogy az időskori elfoglaltságra remek lehetőséget nyújthat a közösségi kertészkedés, amellyel saját termesztésű élelmiszereket tudnának előállítani a lakók. A terv szerit a nagyvárosokban egyre komolyabb környezeti ártalommal bekerülő jó minőségű zöldség és gyümölcs helyben való megtermesztése egyben ökológiai kérdés is, de adott esetben, ha a kiskertek komolyan kezdenek működni, a terményeket eladva jövedelem kiegészítést is jelenthetnek a lakók számára.

Közösségi kert az idősek otthonában, Szingapúr - SPARK Architects

Az elképzelés szerint a megfelelő környezetben, az idősek által végezhető, még nem megterhelő munkát szakemberek irányítanák, a szükségletek megtermelése mellett a célirányos szabadtéri mozgás mentálisan és fizikálisan is segítené az ott lakókat. Maga az épület természetesen minden módin igyekszik a fenntarthatóságra, a kerteket az összegyűjtött esővízzel locsolják majd, az energiát biomassza erőmű szolgáltatná. „Ezt a tervet kifejezetten Szingapúrra dolgoztuk ki – mondta Stephen Pimbley a SPARK igazgatója –, de a modell megoldást kínálhat a világ több rohamtempóval növekedő városa számára is”.

Közösségi kert az idősek otthonában, Szingapúr - SPARK Architects

Bán Dávid

vélemény írásához jelentkezzen be »