építészet : környezet : innováció

Fadoboz kilátó-fiókkal – családi ház, Dorbirn

A természetes fa tiszteletéről tanúskodik az ausztriai Dornbirn városában álló, alacsony energiafelhasználású családi ház, amely Matthias Hein és Juri Troy bregenzi építészek tervei alapján készült. A koncepció alapját a kilátás és a napfény mint szervezőerő, továbbá a bensőséges terek megalkotása képezte.

A Dornbirn városa fölötti, festői helyen található, meredek lejtésű telek páratlan panorámával rendelkezik a Bodeni-tótól egészen a svájci Rajna-völgyig. A kompakt formálású faház elhelyezkedése és külső megjelenése a kilátásra, a napfényre és a magánszférára koncentráló építészeti szándékot tükrözi. Az épületkubusból csupán egy szabadon előreugró, fából készült, tömör mellvédű erkély nyúlik ki - egy fiókhoz hasonlóan -, páratlan és tágas ülőhelyet kínálva a szédítő magasságban. A külső faburkolatok vertikális irányultságúak.

 


L
L
L

 

A ház minimalista enteriőrje is fából készült. A nagyrészt kezeletlen, természetes fafelületek érintése és különleges illata, valamint a róluk melegen visszatükröződő fény a tereknek érzelemmel teli hangulatot kölcsönöz. A szomszédos ház és az utca felőli kéretlen pillantások ellen a déli és az északi homlokzat nyílásaira nagy, mozgatható táblákat szereltek, amelyek nyitott állapotban szemellenzőként működnek, zárt állapotban pedig a faburkolatba olvadnak. Így például a  fürdőkádban fekve zavartalanul élvezhető a Bodeni-tó látványa.

 

L
L
L
L
L
 

 

A vastag hőszigeteléssel ellátott épületet alacsony energiafelhasználású házként tervezték, így a melegvíz-készítéshez napkollektorokkal, a fűtés biztosításához  hőszivattyúval rendelkezik. Az ötödik homlokzatként kezelt  lapostetőt extenzív módon alakították ki, hogy jobban integrálódjon a környező tájba. Az épület 2009-ben elnyerte a Vorarlbergi Faépítészeti Díjat (Vorarlberger Holzbaupreis).


U|L családi ház, Dornbirn
vezető tervezők: Matthias Hein, Juri Troy
építész munkatársak: Bernd Rommel
építésvezető: Günther Obermair
fotók: Robert Fessler, Lauterach
generáltervező: Hein-Troy 

 

 

10 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »