építészet : környezet : innováció

Európai Réz az Építészetben Díj: a koppenhágai Trollbeads Ház

A nemzetközi díj a rezet vagy rézötvözetet alkalmazó különleges építészeti megoldásokat rangsorolja. A 17. Európai Réz az Építészetben Díj idei győztese egy dániai épület, a koppenhágai Trollbeads Ház lett.

Ebben az évben az Európai Réz Intézet online hirdeti ki az eredményeket, az építészekkel készült video interjúkkal bemutatva a Győztes és Elismerésben részesült projekteket, közösségi média kampánnyal kiegészítve, valamint egy a díjazottakat bemutató kiadvány és a legfrissebb Copper Architecture Forum magazin segítségével. Mindezek elérhetőek a díj oldalán

A 17. alkalommal megrendezett verseny, melyet kétévente hirdetnek meg, a réz és ötvözetei növekvő népszerűségét bizonyítja a kortárs építészetben. Nem mellékesen széleskörű nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosít ezen inspiráló épületeknek, amelyek esetleg észrevétlenek maradtak volna. Idén 17 országból több mint 50 pályázat érkezett.


Kortárs kereskedőház, Koppenhága, Dánia


Az idei év zsűrije négy építészből állt, mindannyian a Réz az Építészetben verseny korábbi díjazottjai voltak: Ulla Hell (PLASMA studio, Olaszország), Erik Nobel (NOBEL arkitekter, Dánia), Fernando Sá (Pitágoras Aquitectos, Portugália) és Keith Williams (keith williams architects, Egyesült Királyság). A zsűrit lenyűgözte a benyújtott projektek általánosan magas színvonala. Végül sikerült kiválasztaniuk a 10 rövidlistás épületet, melyek között végül öt díjat osztottak ki.

A 2015-ös Díj végső győztese a Trollbeads Ház lett Koppenhágában, Dániában, melyet a BBP Arkitekter tervezett. Az 1960-as években épült irodaházat egy kiemelt biztonsági fokozatú épületté alakították át a velencei kereskedőházak mintájára, ahol az üzlethelyiség a földszinten található, fölötte a raktár és irodák, a legfelsőbb szinten pedig a tulajdonos lakása és egy tetőterasz került kialakításra. Kívülről egy mintás, perforált aranyszínű rézötvözet függöny ereszkedik az épületre, ami motorizáltan csukódó elemeket tartalmaz, melyek ténylegesen megváltoztatják az épület. A zsűri értékelése: “Az átalakuló épület egy különleges és erőteljes válasz a városi kontextusra – meglepő mégis egyértelmű. A meghatározott koncepciót hígítatlanul vitték véghez, nagy figyelmet szentelve a lenyűgöző részleteknek.”


VDV ház, Destelbergen, Belgium


Négy Elismerésben Részesült díjat is odaítéltek. A belgiumi Destelbergenben épült VDV Háznál a Graux & Baeyens Architecten a telekre vonatkozó kötelező tervezési előírásokhoz igazodva igazán modern felfogásban alakított ki egy hagyományos nyeregtetős házformát rézből és üvegből. A zsűri így értékelte: “A fallal körülvett kertben álló pavilon kialakításának absztrakt, sematikus logikája megnyerő és meggyőzően kivitelezett.” Ez a pályázat nyerte el a Közönségdíjat is, a legtöbb online szavazatot szerezve a copperconcept.org weboldal látogatóitól.

Kompállomás, Stockholm, Svédország


Szintén Elismerésben Részesültek a kezelt sárgaréz burkolattal fedett stockholmi kompállomás épületetek Svédországban, melyet a Marge Arkitekter a város egyik leglátogatottabb részén, a Királyi Palotával szemben tervezett. A zsűri ítélete: “Valóban nagyon különleges ez az erőteljes épületegyüttes Stockholm vízpartja mentén dacol a kompterminálok földhözragadt épülettipológiájával. Méretükkel megadják a tiszteletet nagy múltú szomszédjaiknak, de nem kötnek építészeti kompromisszumot és azonnal a városi épített örökség részeivé váltak.”

St. Martin Sport Központ, Villach, Ausztria


A zsűrit szintén lenyűgözte az Ausztriában található St. Martin Sportközpont egyszerűsége, a Dietger Wissounig Architekten terve. Az épület karakterét a profilozott, perforált rézlemezek adják, amelyek áttetsző fátyolként borítják be a csarnokot. Így értékelték: “A sportcsarnok doboz formája szépen kidolgozott. A végső kivitelezés példaértékű a folytatólagos üvegezés és perforált réz finom használatával.”


Euravenir torony, Lille, Franciaország


Az utolsó Elismerésben Részesült projekt a LAN által tervezett Euravenir Torony lett a franciaországi Lille városában, ahol központi elhelyezkedésével új városi teret hoz létre, ami vegyíti a magán és közteret, a vertikálist a horizontálissal. A zsűri hozzátette: “Ez a szabadon álló, kristályos réz torony saját jogán is mutatós egyszerű formájával, megfontolt anyaghasználatával és határozott részleteivel. De fontos városépítészeti szerepet is játszik elhelyezkedése miatt, egyesítve és értelmet adva környezetének.”

További információ ezen a linken érhető el.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »