építészet : környezet : innováció

Erzsébet téri beruházás - hamarosan kivitelezési pályázat

Várhatóan két hét múlva megjelenhet a kivitelezési pályázat az V. kerületi Erzsébet téri kulturális központ és park kialakítására

Várhatóan két hét múlva megjelenhet a kivitelezési pályázat az V. kerületi Erzsébet téri kulturális központ és park kialakítására - hangzott el a beruházással kapcsolatos sajtótájékoztatón, március 9-én Budapesten.

A mintegy 2,5 milliárd forint összköltségű beruházás a tervek szerint 2002. április 15-re fejeződik be. Baán László, a kulturális minisztérium közigazgatási államtitkára és Jordán Péter, az Erzsébet Téri Beruházási Iroda vezetője emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a magyar állam tavaly április 3-án kötött megállapodást az Erzsébet téri ingatlan rendezéséről. Az építészeti tervpályázatot a Firka Építész Stúdió nyerte, s mostanra eldőlt az is, hogy a beruházásért a Budai Várgondnokság Kht., a lebonyolításért pedig a FŐBER Rt. a felelős.

A sajtótájékoztatón közzétett ütemterv szerint a kivitelező kiválasztására kiírandó pályázat májusban zárul le, és még abban a hónapban megkezdődhet a megvalósítás. A Volán-buszok indítása és érkeztetése várhatóan már áprilisban megszűnik a buszpályaudvar előtti útszakaszon, október 15-éig pedig megtörténik a teljes átköltöztetés az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződéséhez. A buszpályaudvar műemléki jellegű épületének sorsáról az ÁPV Rt. dönt - hangzott el. Az átköltöztetésre a tárca összességében 800 millió forintot, ezen belül az idén 490 millió forintot fordít.

Az Erzsébet téri kulturális központ elkészülte után a létesítményt a magyar állam a Fővárosi Önkormányzatnak adja át hasznosításra. Ezt követően - 90 napon belül - a komplexumot eladásra hirdetik meg, a létesítmény ellenértékét az adásvételi szerződés megkötését követő 60 napon belül, egy összegben kell kifizetni. A hasznosításból befolyó, a beruházás költségein felül megmaradó bevételen az állam és a főváros egyenlő arányban osztozik.

Baán László a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírásában alternatív ajánlattételre hívják fel a pályázókat. Tájékoztatása szerint az egyik lehetőségként a vállalkozó előfinanszírozná a beruházást. A másik eshetőség, hogy bankhitelből fedeznék a költségeket, és ezt a hitelt a későbbi értékesítés bevételéből fizetnék vissza. A közigazgatási államtitkár hangsúlyozta, hogy a beruházás megvalósítása kapcsán teljes az egyetértés a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Fővárosi Önkormányzat és az V. kerület között. Meggyőződését fejezte ki, hogy lesz vevő az Erzsébet téri komplexumra.

(MTI)

Kapcsolódó oldalak:

Erzsébet téri beruházás - hamarosan kivitelezési pályázat (Építészfórum, 2001. március 14.)

Firka Építész Stúdió – Beszélgetés Bánfalvy Koppány és Bikki István építészekkel (Építészfórum, 2001. március 6.)

Az eredményhirdetésen jártunk
(Építészfórum, 2000. augusztus 11.)

vélemény írásához jelentkezzen be »