építészet : környezet : innováció

Érkerti közösségi terek

Nyíregyháza Önkormányzata fontos célnak érzi az Érkerti lakótelep felvirágoztatását, rehabilitációját, ezért a 2009-es év folyamán több akcióterületből álló fejlesztési területet jelöltek ki, melyekre az S-Tér Kft.  készítette a környezetrendezési engedélyezési terveket.

Nyíregyháza Önkormányzata fontos célnak érzi az Érkerti lakótelep felvirágoztatását, rehabilitációját, ezért az Érkertben a 2009-es év folyamán több akcióterületből álló fejlesztési területet jelöltek ki, melyekre cégünk készítette a környezetrendezési engedélyezési terveket. A két legfontosabb akcióterület az Állomás tér, illetve az Ér-patak mentén elhelyezkedő lakótelepi park és gyalogos sétány volt.

 

Érkerti közösségi terek,alkalmazandó bútorok. Vezető tervezők:Sándor Tamás, Puskás Györgyi, Kaposi Nóra
Érkerti közösségi terek, alkalmazandó bútorok. Vezető tervezők:Sándor Tamás, Puskás Györgyi, Kaposi Nóra

 

A vasútállomás közelében célunk egy olyan park kialakítása volt, amely esztétikus fogadóteret biztosít a városba érkező vendégeknek, élhető környezetet nyújt a területen lakóknak, és teret ad kisebb rendezvényeknek. A terület átláthatósága a közbiztonság növelése, a forgalomtól való elzárás pedig a nyugodt pihenés biztosítása miatt volt fontos. A fogadótérre nagyobb vízfelületet kialakítását javasoljuk látványos vízarchitektúra elemekkel.

 


A másik fő fejlesztési akcióterület, a Damjanich utcai tervezési terület, és a lakótelepi park. A tervezés során célunk egy látogatók és lakók számára is vonzó környezet kialakítása volt, mely fellendíti a városrész fejlődését, újra élhetővé teszi a lakótelepet. Koncepciónk két fontos eleme a gyalogos kapcsolatok erősítése a patak két partja között, és a kikapcsolódást biztosító funkciók meghatározása. Fontos volt a sétálóutca és a park összekapcsolása fizikai és vizuális módon is. A Damjanich utcán tervezett sétány áthalad az Ér-patakon is, szabad átjárást biztosítva a gyalogosok és a kerékpárosok számára egyaránt. A sétány és a lakótelepi park szerves egységet alkot, egy közös térelem, egy fém szerkezetű pergolarendszer fűzi őket össze, mely magába foglalja a szolgáltatást nyújtó meglévő pavilonokat. A sétány lezárásába egy központi fogadótér kialakítását javasoljuk cukrászdával, mellette egy nagyobb kiterjedésű rendezvénytér és vízarchitektúra létrehozását.

 


projekt neve: Nyíregyháza-Érkerti lakótelep rehabilitációja

 

tájépítész tervezők: Sándor Tamás, Puskás Györgyi, Kaposi Nóra
építész tervező: Kulcsár Attila (Pláne és Plánum  Kft.)  
úttervezés: Breuer András, Folly-Ritvay Zoltán, Via Futura Kft.
generáltervező: Via Futura Kft.
cégnév: S-TÉR Kft.
tervezés éve: 2009/engedélyezés alatt
bruttó szintterület: 5,5 ha

 

vélemény írásához jelentkezzen be »