Gazdaság

Épület-információ Modellezés - II

1/4

1/4

Épület-információ Modellezés - II
Gazdaság

Épület-információ Modellezés - II

2007.04.11. 10:35

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Farkas Zsolt

A parametrikus elemek és kapcsolatok a legalkalmasabb környezetet biztosítják az előző részben bemutatott módszerhez, az Épület-információ modellezéshez, a fenntartható fejlesztési eszközök működéséhez és a fenntartható folyamatok modellezéséhez.   x  

Parametrikus elemek és változás-kezelő motor – a Revit technológia lényege

Az új generációs számítógépes fejlesztések az ezredforduló körül már a legtöbb esetben egy új szemlélettel, a legnagyobb hatékonyság felé mutató parametrikus elemek és elemkapcsolatok logikájával készültek. Az Autodesk Revit Building is ez utóbbi csoporthoz tartozik, és – a kezdetén tartó „léte" ellenére – felhasználói tábora már meghaladta a százezres nagyságrendet. A parametrikus elemek és kapcsolatok a legalkalmasabb környezetet biztosítják az előző részben bemutatott módszerhez, az Épület-információ modellezéshez, a fenntartható fejlesztési eszközök működéséhez és a fenntartható folyamatok modellezéséhez.

 

Parametrikus, paraméterek
A parametrikus elemek jelzője a paraméter kifejezésből ered, mellyel első ízben általában középiskolai matematika tanulmányaink során találkoztunk. Lényegében egy általunk sokszor használt formula, eszköz vagy tárgy olyan tulajdonságainak módosítását szeretnénk általánosan megoldani velük, melyek a mindennapi életben is a változatosságra hajlamosak. A paraméterek és a paraméteresség változás-kezelő természetét nagyon jól tudják hasznosítani a számítógépes feldolgozó eljárások, azok között is a geometriai ábrázolást is nyújtó mérnöki alkalmazások. A műszaki ábrázolás igényét ma már messze túlhaladó parametrikus programokban a paramétereket olyan elemekhez rendeljük, melyeknek eleve lehet síkbeli vagy térbeli elhelyezkedése és kiterjedése, amiket rendszerint módosítani kell. A módosítandó elemeknek ezen felül lehetnek különböző anyag és fizikai, vagy formáját befolyásoló jelleg paraméterei, illetve magunk is rendelhetünk hozzájuk addig még nem használt jellemzőket, mint paramétereket.

 

Parametrikus változás-kezelő motor
A paraméterek a Revit programokban minden alkotóelem szerves részét képezik, számuk az elem karakterétől, a felhasználói igényektől függően változhat. Az elemek paraméter értékeinek összehangolásáról és naprakészségéről a platform programjainak adatkezelő magja, a parametrikus változás-kezelő motor gondoskodik. Ez a hatékony erőforrás egy összehangolt és konzisztens, digitális (relációs) adatszerkezetben, az Épület-információ Modellben kezeli a paraméterek állapotát, kényszereit és összefüggéseit a Revit-tel folytatott munka során. A szerkesztés közben bármelyik nézeten vagy táblázaton keresztül hozhatunk létre új parametrikus elemeket, elemhez tartozó paraméter értékeket, vagy szerkeszthetjük, módosíthatjuk azokat. A paraméterek a mennyiségek mellett hordozhatnak minőségeket, melyek a paraméterek vagy a paraméterek hordozói között kialakuló asszociatív kapcsolatokban válnak élővé és főleg hasznossá. Például az alkotóelemek között bármilyen dimenzióban működő kétirányú kapcsolat kényszert a változás-kezelő motor mindaddig próbálja fenntartani, amíg az geometriailag lehetséges. A bármilyen dimenzióba itt még a negyedik: az idő is beletartozhat, ha szükség van rá. Már pedig mért ne lenne rá szükség, ha egyszer annyira egyszerű a használata - paraméterként, és a segítségével könnyedén köthetjük az elemeinket, nézeteinket, végül a dokumentált nézeteinket és tervlapjainkat is a projekt valamelyik megvalósulási szakaszához, fázisához.
 

Változtasson! Változtasson meg mindent!

A parametrikus programok hatékonysága és ezzel a ténnyel napjainkban elnyert népszerűsége a különböző feltételek szerint alakítható változatok nagyon gyors előállításán, módosíthatóságán és az alternatívák elemzésének egyszerű, ugyanakkor kimerítő és költségkímélő lehetőségén alapul. Például egy beruházási program parametrikus elemekből felépített változatai többféle megoldással képesek teljesíteni ugyanazt a követelményrendszert. A változatok különbözhetnek esztétikai, szerkezeti, energetikai vagy ezek kombinációból kialakuló gazdaságossági megfontolások szerint, miközben az alapfunkciót mindegyik teljesíti. A változatoknak lehetnek közös belső és eltérő külső részei, melyek nyomán funkcionálisan vagy formailag teljesen el is üthetnek egymástól. A parametrikus környezetben a különböző megoldások úgy kezelhetők könnyedén, ha a változathoz rendelés és a változatok megjelenítése is paraméterekkel szabályozható. A Revit programokban valóban így, parametrikusan működik a Tervváltozatok használata, kezelése és dokumentálása, tehát rendkívül gyorsan állíthatók elő és elemezhetők a különböző elképzelések.

 

A változtatások igénye természetesen nemcsak a tervezői elgondolások sokféleségéből adódhat, hanem a beruházási folyamat során előre nem látható helyzetekhez is nagyon sokszor alkalmazkodni kell. Ebben az esetben is a tervezői, mérnöki megoldások módosítása, áttervezése és dokumentálása merül fel, méghozzá legtöbbször rekord időt követelve a közreműködőktől. A parametrikus lehetőségeket és eszközöket már készségként használó feldolgozó csapat számára egy ilyen helyzet nem jelenthet gondot, hiszen minden rendelkezésre áll, amire csak szükségük lehet. Az átdolgozásoknál elegendő csak azokra az elemekre koncentrálni, amelyek a módosítások alapját adják, hiszen a „szomszédok" hűen követik a megváltozott geometriát. Mindez már „emberi beavatkozás nélkül", a parametrikus viselkedésnek, az asszociatív kapcsolatoknak köszönhetően működik. A korábban már elkészített dokumentáció lapjainak grafikus és táblázatos ábrázolásai pedig az „élő" Épület-információ modell adatszerkezetének kivetítéseiként szintén a legfrissebb állapotot mutatják. A módosítások nyomán kialakuló új állapot az adatszerkezetben és az aktuális állapotából vetített nézetekben és kimutatásokban ugyanolyan következetességet és összehangoltságot mutat, mint az korábban is tapasztalható volt.

 

A parametrikus alapú Épület-információ Modellezés módszere és a paramétereket folyamatosan összehangolt és naprakészen tartó változás-kezelő technológia a legkorszerűbb eszközként jelentős versenyelőnyt biztosít alkalmazói számára. Felhasználásával ráadásul egy építési beruházás kezdeti lépéseitől kezdve, a különböző tervfejlesztési fázisokon keresztül az épület üzemeltetés huzamos működtetéséig; a beruházás teljes életciklusán keresztül veszteségeket okozó hibáktól mentes dokumentációkat kapunk.

 

Farkas Zsolt
okl. építészmérnök – vezető tanácsadó
Magasépítési megoldások üzletág
HungaroCAD Informatikai Kft.

(Folytatjuk – legközelebb: Autodesk Revit Building - I
Beruházás előkészítési szakasz – ingatlanfejlesztés, megvalósíthatósági tanulmány, beépítési terv – életciklus szemlélettel)

 

X

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk