építészet : környezet : innováció

Építészeti Rajzok Múzeuma Berlinben

Egykori iparterület ad otthont Berlin új kulturális központjának. A dinamikusan fejlődő, művészeti funkciókkal benépesülő negyed legfrissebb intézménye az építészeti grafikákat bemutató múzeum, amely alapítványi pénzből valósult meg Ulrike Graefenhain és csapata tervei alapján.

Az Építészeti Rajzok Múzeumát a 2009-ben létrehozott Sergey Tchoban Alapítvány gyűjteményének elhelyezésére és bemutatására építették. Küldetése a grafikák népszerűsítése, megismertetése a nagyközönséggel, illetve más intézmények - mint például a híres londoni Sir John Soane's Múzeum vagy a párizsi Művészeti Iskola - hasonló kiállításainak befogadása.

Építészeti Rajzok Múzeuma Berlinben - fotó: Roland Halbe

A múzeum építése céljából az Alapítvány megvásárolt egy kisebb telket a korábbi Pfefferberg gyár területén, ami lassan művészeti negyeddé alakul át. Itt található többek között a híres AEDES építészeti galéria, valamint más modern művészeti kiállítások és műtermek is. E fejlesztések sorába illeszkedik az építészeti grafikákat bemutató múzeum, a berliniek körében igencsak népszerű Prenzlauer Berg kerület új kulturális központjában.

Építészeti Rajzok Múzeuma Berlinben - fotó: Roland Halbe

Az új múzeumi épület teljes egészében letakarja a csatlakozó négyemeletes lakóépület tűzfalát. E szomszédsági és környezeti viszonyokból fakad a múzeum szokatlan térszervezése. A kompakt formálású tömeg a szomszédos tetők gerincvonaláig ér. Öt, egymásra épülő tömböt faragtak ki a befoglaló hasáb formából, egymáshoz képest kissé eltolva. A legfölső üvegkocka konzolosan túlnyúlik az alsóbb szintek kontúrján.

Építészeti Rajzok Múzeuma Berlinben - fotó: Roland Halbe

Építészeti Rajzok Múzeuma Berlinben - fotó: Patricia Parinejad

Az alatta lévő négy tömb homlokzata vasbetonból készült, felületüket mélydomborműként szabdalják az építészeti grafikák felnagyított, ritmikusan ismétlődő mintái, olykor átfedve egymást, akár a telirajzolt pauszrétegek a tervezőasztalon. E művészi megmunkálású felület hangsúlyozza a funkciót és kivetíti a belső tartalmat az építészeti megjelenésre.

Építészeti Rajzok Múzeuma Berlinben - fotó: Roland Halbe

Az első és a harmadik szinten, a Christinen utca felől a súlyos betonfalak síkját üvegfestmények törik meg, hangsúlyozva a főbejáratot és az egyik nagy vitrin előtti pihenő területet. A földszinten a bejárati fogadócsarnok és a könyvtár található itt. A fölsőbb szinteken két-két nagyobb kiállítási vitrint és archívumtárat helyeztek el. A szintek megközelítésére lépcsők és lift is szolgál.

Építészeti Rajzok Múzeuma Berlinben - fotó: Roland Halbe

 

Az épületet bemutatta az A10 #53.

vélemény írásához jelentkezzen be »