építészet : környezet : innováció

építészet és aktivizmus [51]

A Városliget Arnstein létráján

A városligeti fejlesztés nem tud elszakadni attól a rossz gyakorlattól, ami magyar közberuházásokat rendre zsákutcába tereli. Az építészet demokratizálásának ügye ezzel szemben egyre megkerülhetetlenebb kérdésnek számít a nyugati demokráciákban. Bardóczi Sándor írása.

Cselszövők és tréfamesterek

A Magyar Nemzeti Galériára kiírt meghívásos nemzetközi tervpályázat eredményei újranyithatják a budapesti kulturális városfejlesztésről szóló vitát. Vár vagy Liget? Zöldmező vagy barnamező? Másolat vagy eredeti? Anakronizmus vagy kortárs? Bardóczi Sándor elemez.

Vár a Liget!

Ma eredményt hirdetnek a Liget-Budapest projekt Új Nemzeti Galéria tervpályázatán. Tegnap pedig vitaest volt a Katonában ugyanerről. A helyszínen Bardóczi Sándor járt. Nem beszámoló, hanem vélemény következik.

Eldorádó Józsefvárosban

Nemrég, 2014 nyárutóján átadták a Teleki teret a Magdolna negyedben. Mára már régen szét kellett volna esnie. Nem tette. A sajtóban elég sok szó esett róla, különösen a zsánerszobrai kaptak publicitást, de kapott pozitív kritikákat is. Lehetne írni róla átfogó...

1000 válaszadó szerint a Múzeumi Negyed!

A Városliget+ független szakértői csoport alternatív javaslatainak publikálása után megkérdezte a széles szakmai és laikus közönséget is arról, hogy mit gondolnak Budapest legnagyobb kulturális beruházásáról. Helyzetjelentés az ezer válaszadó után az eredményről.

Quo vadis Római?

Egy évvel a fővárosi közgyűlés nagy port kavart döntése után továbbra sem csillapodnak az indulatok a Római parti mobilgát körüli vitában. A civilek megtorpantották a folyamatot, még nincsenek engedélyek, közben egyre több műszaki problémára derül fény, ugyanakkor...