építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Ép testben - Fight Klub Sportközpont, Nyíregyháza

Régóta várt, nem mindennapi otthon született a közelmúltban a küzdősportok művelői számára Nyíregyházán. Az országos jelentőségű Fight Klub Sportközpont Gáva Attila tervei alapján épült fel, architektúrájára a távol-keleti hagyományokra utaló egyszerű, funkcionális formálás és a minőségi anyaghasználat jellemző.

Bevezető gondolatok

A küzdősportok Magyarországon igen sajátos helyet foglalnak el a sportolók társadalmában. Mintegy 25 éve működnek az országban a harcművészetek különböző ágazatai, azonban többségük önfenntartó módon. Speciális igényeik miatt többnyire nem állnak rendelkezésükre megfelelő edzőtermek, a korlátozott anyagi lehetőségek miatt táborokat is csak nehezen tudnak szervezni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és nyíregyházi állapot is hasonló képet mutat. Európa-, és világbajnokok sora bérelt tornatermekben, pincékben vagy esetleg a szabadban készül, hiányos felszerelés mellett. Ennek a helyzetnek az orvoslására született ez a ház, amely a küzdősportok országos és helyi gondjain, valamint az utánpótlás-nevelés problémáján próbál segíteni. A sportcentrum szerepe kiemelkedő lehet a külföldi kapcsolattartás, valamint az itt szervezett táborok és különféle szemináriumok magas színvonalú ellátása tekintetében.

 

Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
 

 

Funkcionális elrendezés

A telek a Vörösmarty tér északi oldalán, a Toldi és Vörösmarty utca kereszteződésének közelében található. Az alápincézett, egyemeletes épület a déli, utcai telekhatáron, hézagos zártsorú beépítési módban helyezkedik el, a keleti oldalon tűzfallal csatlakozik a szomszédos telekhez. Az épület megközelítése a Vörösmarty tér felől személybejáraton és gépkocsi behajtó kapun keresztül lehetséges. A szükséges számú gépkocsi parkoló állás telken belül biztosított.

 

Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
 

 


Az épület főbejárata a nyugati homlokzaton nyílik, itt szélfogón keresztül juthatunk az előcsarnokba, ahol a recepció áll. Innen nyílik egy nagyobb és egy kisebb, mobil fallal elválasztott, összenyitható edzőterem. A pinceszinten a 30-30 fős kétnemű öltözőblokk, boksz terem, egy wellness terem, valamit egy kétnemű vizesblokk található. Az emeleten egy nagyobb kondicionáló terem kapott helyet, ahol fitnesz gépek, izomerő növelő-, kondicionáló-, és kardio gépek kerülnek elhelyezésre. Ehhez a teremhez egy belső használatú bár és pihenő - fogyasztó tér kapcsolódik. Az észak-déli, illetve nyugati homlokzatok nagy üvegfelületekkel megnyitottak. A szinteket kétkarú lépcső köti össze, az épület fő- és kiszolgáló terei 60 fő egyidejű edzésére alkalmasak. Az emeleti közlekedőből induló lépcsőn érhető el a tetőterasz szintje, ahol részben fedett és nyitott edzőtér áll a vendégek rendelkezésére.

 

Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila. Fotó: F. Tóth Gábor
Fight Klub Nyíregyháza. Vezető tervező: Gáva Attila.
 

 

Szerkezetek

Az épület alapjai méretezett beton és vasbeton szerkezetek, falai hőszigetelő falazóblokkból, födémei monolit vasbetonból készültek. A tetőszerkezetet acél főtartókon nyugvó szarufás, szelemensoros nyeregtető alkotja, titáncink lemez fedéssel. A nyílászárók hőszigetelő üvegezésű, fokozott légzárású fém-műanyag ablakok, illetve fix üvegfalak. A padlószerkezetek a közlekedőkben és vizes helyiségekben greslappal, az edzőtermekben műanyag sportpadlóval és padlószőnyeggel burkoltak.

Építészeti megfogalmazás

A padlón és a falakon megjelenő burkolat a GranitiFiandre New Ground burkolata. Mivel a Fiandre New Ground kőporcelán burkolólapok legalább 40% mennyiségben újrahasznosított anyagokból állnak, rendelkeznek a LEED, az Amerikai Zöld Építészeti Tanács Kiemelkedő Energiagazdálkodási és Környezetvédelmi szabvány (Leadership in Energy and Environmental Design) Bureau Veritas Certification által kiadott igazolásával, amelyben szereplő irányelvek a "kiváló teljesítményű, fenntartható épületek" fejlesztését támogatják, elsősorban a hatékony energia- és vízfelhasználás, az újrafeldolgozás, a természeti erőforrások újrahasznosítása, illetve a hulladékmennyiség csökkentése által.

 

 

Az egységesség, mint alapelv jelenik meg az építészeti formavilágban és anyaghasználatban. A tiszta funkcionális terek szintenkénti tagozódása adja a vertikális rétegződést. A homlokzati párkányok, tagozatok vízszintes osztásai egyértelműen utalnak a belső térben folyó ősi, japán karate mozgásforma egyenes vonalú ütés és rúgás erővonalaira. A belső térben megjelenő bambusz falburkolatok, bambusz rúd álmennyezetek, kő lapburkolatok, csempeburkolat-osztások hosszanti vonalvezetései mind ezt a hatást erősítik. A padlón és a falakon megjelenő szürke színek mellett a bambusz burkolatok és bútorok világos natúr és sötétre pácolt színei dominálnak. Mind a külső, mind a belső felületeken a kő-, a fém-, és a faburkolatok jelennek meg együttesen, a falakon, mennyezeten és a padlón. Ez az erőteljes horizontális vonalvezetés és az alkalmazott anyagok együttese adja a külsőben és a belsőben megjelenő egységes hatást.
 

Fight Klub Sportközpont
vezető tervező: Gáva Attila
tervezés éve: 2007
kivitelezés éve: 2008
bruttó szintterület: 1435,60 m2
generáltervező: GAV-ART STÚDIÓ Kft.
építész munkatárs: Szikora Tamás
belsőépítészet: Gáva Attila
statika: Tóth Zoltán – STEEL-SOFT Kft.
épületgépészet: Simon Tibor Roland – KÜLVENT Bt.
épületvillamosság: Nagy Zsolt – ZSÉVILL Kft.
gyengeáram: Kiss Gábor
zöldtető: Márton Péter – FŐ-KERT-ÉSZ Kft.
bruttó beruházási költség: 600 millió Ft
építtető/megbízó/fejlesztő: Ifj. Bence Antal ügyvezető – Fight Kft.
generálkivitelező: KE-VÍZ 21 ZRT.
fotó: F. Tóth Gábor

 

 

 

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »