építészet : környezet : innováció

EMMAUS Nyíregyházi Evangélikus Szeretetotthon

Építész tervező: Gáva Attila ('A' Stúdió '90)

Műszaki leírás (részlet)

Építtető: EMMAUS Nyíregyházi Evangélikus Szeretetotthon
Építés helye: Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 160/A
Megnevezés: Meglévő épület bővítése két ütemben és meglévő konyha épület átalakítása.

 

Pince + földszint + tetőtér beépítéses épület. Meglévő épülethez északi végfalán csatlakozva. Utcával párhuzamos gerincű nyeregtetővel fedve megközelítése kívülről a keleti és nyugati homlokzaton történhet, a csatlakozó nyaktagon keresztül. Belső kapcsolata, a meglévő épület középfolyosója végén lévő ajtón keresztül lehetséges, a földszinten, I. emeleten, tetőtérben. A régi és új épület szintjei belső lifttel megközelíthetőek. Az étterem kapcsolata biztosított a nyugati, kerti terasszal. Az étterem közvetlen kapcsolatban áll a II. ütemben építendő templomépülettel. Az étterem a meglévő épületből középfolyosón keresztül közelíthető meg. Innen nyílik egy kisterem, a tetőtér és pinceszint megközelítését biztosító lépcsőház, raktár valamint wc. Az étterem 100 férőhelyre méretezett.

 

A templom földszint + karzatszinten 200 férőhelyes evangélikus templom. Külső utcai bejáraton és az éttermen keresztül, a meglévő épületből is átjárhatóan megközelíthető. A templomtér kapcsolata biztosított a nyugati kerti terasszal. A templom keleti oldalán, a középtengelyben elhelyezett szertartástér két oldalán üvegfal zárja a teret. A nyugati oldalon sekrestye nyílik a templomtérből. Északi oldalon a karzat lépcsőfeljárójának tömege csúcsosodik ki az íves északi végfalból. A meglévő és az új épülettömegek hosszanti vonulata határozott lezárást kíván. A végfal lezár és kinyit. Megmutatja a bejáratot a templomhajóba, amelynek belső tere bárka alakú. Az ív lágyan vezet a hosszanti, mégis centrálisan berendezett gyülekezeti térbe. A térforma kelet-nyugati tengelyű. A tengelyben lévő szentély kör alaprajzú, tetején felülvilágítóval. Az íves vonalak összemetsződéseiből, áthatásaiból kialakuló formavilág önállóan megépíthető egységei, végső formájukban szerves, összefonódó épületegységet képeznek.

 

A meglévő konyhaüzem megszüntetésével kialakíthatóvá válik itt egy ápoló, fekvő-pihenő blokk. Az ápolóház középfolyosóján át megközelíthető a meglévő fekvő-pihenő épület blokk. A meglévő szeretetotthon főépületének mindhárom szintje megközelíthetővé válik az új lifttel, az északi homlokzati falon lévő ablakok helyén kialakítandó ajtónyílásokon keresztül.

 

 

 

Gáva Attila


 

Építtető: Bozorády Zoltán püspökhelyettes (EMMAUS Evangélikus Szeretetotthon)
Építészet: Gáva Attila ('A' Stúdió '90 Kft.)
Belsőépítészet: Szenes István (Szenes Design Stúdió Bt.)
Statika:  Veress Menyhért (C16 Kft.)
Épületgépészet: Simon Tibor Roland (Klimavent Kft.)
Épületvillamosság: Nagy Zsolt (Zsevil Kft.)
Konyhatechnológia: Holik Ferenc (Éltechno Kft.)
Közmű, út: Bartha Miklós (Barthev Bt.)
Lift: Kovács Attila (Nyír-Lift Kft.)
Műszaki ellenörzés: Dr Nemes Géza (NV Modus Építész Iroda)

vélemény írásához jelentkezzen be »