építészet : környezet : innováció

Előcsarnok, Radnóti Színház, Budapest

tervező: Mátrai Péter
Tervező: Mátrai Péter

A kicsiny tér Mellinger Artúr műépítész 1937-ben tervezett lakóházának földszintjén található, a VI. Nagymezô utca 11. szám alatt. A ház udvarába 1938-ban építették be a Claridge kávéházat Fejér György tervei alapján, ebbôl lett később Vidám Színpad, majd Radnóti Színház. Előcsarnokát, a nagyon egyszerű - téglalap alakú, két tartópilléres - teret a nyolcvanas évekbeli belsőépítészeti beavatkozás mozgalmas fenyőléc-burkolattal, mázas kerámiafallal és - az akkor szokásos - Luxalon álmennyezettel igyekezett palástolni. Az átalakítás során továbbra is a szokásos színház-elôcsarnoki funkciókat (pénztár-előtér, ruhatár, büfé-fogyasztótér, információs felületek) kellett biztosítani.

A ház - szellemisége -, a rendelkezésre álló anyagiak és a kivitelezésre fordítható szűkös határidő (nyári szünet) puritán fogásokra ösztönöztek. Három anyagra: MDF panel, tükör valamint acélcső és idomacél; s három színre: umbra, platina és füstszürke szűkítettem a kelléktárat. A világítást - a szükséges mértékben - mini halogén-spotok szolgálják.

Az üresen szikár tér a közönség által lesz mozgalmassá, színdússá, reflexekkel (élettel) telivé. A tervezés és a kivitelezés során a színházvezetés triumvirátusa (Bálint András, Csóti Jószef, Valló Péter) tökéletes együttműködését és bizalmát élveztem.

Ahogyan az a nagykönyvben megírva vagyon.

Mátrai Péter 

Fotó: Hajdú József

 

vélemény írásához jelentkezzen be »