építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Elkezdődött a tordai állatkert rekonstrukciója

2010 őszén elindult a tordai állatkert átépítése, amelynek koncepciója és építészeti arculata Anthony Gall és Albert Martin nevéhez fűződik. A nagyívű fejlesztést tükröző tervek eredményeként Erdély egyik legkorszerűbb vadasparkja jöhet létre. A munkák várhatóan 2012-re fejeződnek be.

Helyszín
A hasadékról híres 70000 lakosú Torda Kolozsvártól délre fekszik. Az Erdély központjának árnyékában élő település kulturális és turisztikai fejlesztések útján keresi a kitörést, hajdani hírnevének visszanyerését. Az állatkert rekonstrukciója a város egyik kiemelt projektje a sóbánya fejlesztése és az autópálya kiépítése mellett. Az ötvenéves tordai állatkert az intézmény korszerűsítésére és európiai szintű fejlesztésére központi forrásokból jutott anyagi támogatáshoz.

A mintegy 5 hektáros domboldal a város szélén található, egy rekreációs célú fejlesztési terület közvetlen szomszédságában. A környezet a jövőben várhatóan teljesen átépül, a park területe is bővülni fog.

 

Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin
Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin
 
Tordai állatkert tervei, bejárati épület - Anthony Gall, Albert Martin
Tordai állatkert tervei, bejárati épület - Anthony Gall, Albert Martin
 

 

Koncepció
Az első lépés az állatkert teljes tervezési programjának meghatározása és a tanulmányterv elkészítése volt, amelynek fő szempontjai a megtartandó fajok számbavétele és azok elhelyezése, a gazdaságos, környezettudatos üzemeltetés feltételeinek meghatározása, illetve a megvalósítási lehetőségeinek feltárása voltak. A cél egy olyan minta-állatkert megvalósítása volt, amelynek felépítése nem drága, de tartós, ugyanakkor üzemeltetése sem jár magas költségekkel. Ma egy állatkert a hagyományosnak vélt bemutatói feladatok mellett komoly szerepet vállal a lakosság oktatásában, a környezet és az élővilág kutatásában, továbbá tevékenyen fáradozik a természet fenntarthatóbbá tételén.

 

Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin
Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin
Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin

 

A tordai állatkert zoológiai programjának meghatározásánál három szempont került előtérbe:

  1. Olyan állatok bemutatása, amely őshonosok, és amelyek élőhelyei esetleg veszélyben vannak. Ennek révén a menhelyi munkák, az őshonos állatok élőkörnyezetének a kutatása, valamint a lakosság oktatása kerülhet előtérbe.
  2. Olyan állatok bemutatása, amelyek régóta az emberekkel együtt, illetve környezetünkben élnek. Így a városlakó találkozhat a falusi környezetben hagyományosan tartott állatfajokkal, de ugyanakkor lehetőség nyílik a tenyész-, és mezőgazdasági programok támogatására, illetve bevezetésére.
  3. A lehetőségeket felmérve, olyan attraktív, népszerű állatok bemutatása, mint a zsiráf, orrszarvú stb. A bemutatandó exotikus fajok közül elsőbbséget adtunk azoknak, amelyekből reálisan megvalósítható a tenyész-programokban való részvétel, illetve az állatok hidegtűrőek és nem igényelnek túlságosan drága házakat.

A terület kialakításának koncepciójában az akadálymentes közlekedés biztosítása és a gazdasági utak hálózatának kiépítése mellett igyekeztünk a lehető legkevésbé megváltoztatni a meglevő, nagy részt lejtős területet. A hosszúkás terület aljsó, illetve felső részein összefüggő sík felületek is találhatóak. A lejtő alján nagyobb tó is van.
A tervezett állatkert 13 zónából áll, amelyek nagysága és elhelyezése az állatok létszáma, az előírások, valamint a helyszíni adottságok összeegyeztetéséből adódik. A látványosabb területek között található az orrszarvúk, az afrikai szavanna és a nagymacskák területei, amelyhez egy-egy állatpavilon is párosul. A helyi erdei állatok nagy területeken, viszonylag kevés látható építménnyel kerülnek bemutatásra. Gyakran az állatok más fajokkal együtt, természetet imitáló körülmények között fognak élni.

 

Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin
Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin
Tordai állatkert tervei - Anthony Gall, Albert Martin
 

 

Funkciók
A főbejárat a domb alatti területen, a jelenlegi bejárat közelében lesz kialakítva. Ennek közvetlen közelében a terület legvonzóbb része, egy nagyobb tavacska található. A bejáratnál az adminisztratív és szociális funkciók, illetve a kulturális programokhoz szükséges terek kapnak helyet, míg a terület másik végén az állatkert gazdasági funkciói kerültek kialakításra, állatorvosi rendelővel, takarmánykonyhával, műhelyekkel, és istállóval együtt.

A tó mellett kisebb pálmaház épül, a területen több helyen immerziós röpdék, illetve sétányok kínálnak majd élményt a látogatók számára.

 

Tordai állatkert jelenlegi helyzet
Tordai állatkert jelenlegi helyzet
Tordai állatkert jelenlegi helyzet
 

 

Jelenlegi helyzet
A tanulmányterv alapján tervezéssel egybekötött kivitelezői közbeszerzés került kiírásra, amelyet egy csíkszeredai-marosvásárhelyi konzorcium nyerte meg 2010 nyarán. Azóta a tervek engedélyeztetése és a kiviteli tervek készítésének a folyamata elindult, 2010 őszén kiadták az építési engedélyt az illetékes hatóságok.

2010 októberében elindult az adminisztratív épület és a gazdasági épületek kivitelezése, hamarosan elkezdődnek az orrszarvúk, a nagymacskák és a medvék-farkasok területeinek a munkálatai. 2011-ben várhatóan elkészülnek az első állatházak, a teljes beruházásnak pedig 2012-re kell befejeződnie a megkötött szerződés szerint.

A kivitelezési munkákkal párhuzamosan zajlik a felkészülés az intézmény újra megnyitására, amelynek vezetője az Állatkert igazgatója, dr. Máté Csaba. Remélhetőleg az intézmény teljesíteni fogja a vonatkozó kritériumokat, és megnyitásakor már - Romániában elsőként - az EAZA (Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetsége) akkreditált tagja lesz.


Tordai Állatkert rekonstrukciója

vezető tervezők: Anthony Gall, Albert Martin
építész munkatársak: Szakács Emese, Biró József, Grancsa László, Ferenczy Zsolt
generáltervező: Aspectus Architect Zrt., SC. Arhitectura srl (Csíkszereda)

tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 5,5 HA
beruházási költség: 1.900.000 EUR
építtető: Polgármesteri Hivatal, Torda
generálkivitelező: SC Benzot-Har S.A. (SC. Benmar Group srl, SC. Romabelt Import-Export srl)

vélemény írásához jelentkezzen be »