építészet : környezet : innováció

Elhunyt Schulz István székesfehérvári építész

Schulz István (1934–2010) építész búcsúztatása 2010. március 13-án, szombaton 11 órakor lesz a székesfehérvári Szent Donát kápolnában.  

Schulz István
Eltávozott egy örökifjú, kedves vidám ember, a szakmáját és városát megszállottan szerető építész. Gazdag, színes életutat járt végig, és örök érvényű jeleket hagyott maga után. A Fejér Megyei Tervező Iroda munkatársa volt harminc éven át, a hőskortól a megszűnéséig. Öröm volt nézni szép építészvonalakkal megrajzolt terveit, szabadkézzel húzott, gondos részletrajzait. 25 évesen tervezte meg a Balatoni úti szakmunkásképző iskolát, ami a mai ízlés szerint is változatlanul friss erővel hat. Nevéhez fűződik a Lottóház, az egészségügyi szakiskola, kollégiumával együtt, és a mai Székesfehérvár egyik legszebb épülete, a vízpartra telepített, csillagvizsgálós Ifjúság Háza.

Munkássága összeforrott Fejér megye és a fehérvári történelmi belváros látható és rejtett emlékeivel. Nevét őrzik a felújított műemlék épületek, az igényesen helyreállított, többévszázados homlokzatok, foghíjbeépítések, a Géza nagyfejedelem tér újszerű házai. Országos jelentőségű munkát végzett az 1980-as években Székesfehérvár Műemléki Rehabilitációs Rendezési Tervének készítésével, a régész, művészettörténész, levéltáros közreműködők munkájának összehangolásával. Az újszerű metodika, a kutatás gazdagsága, az összes belvárosi ház felmérése és az elkészült hatalmas tervanyag ma is példaértékű és példa nélküli, minden műemléki tervezésnek azóta is alapjául szolgál. A szeretettel megtervezett öreghegyi Szent Donát kápolna örök időkre őrizni fogja Schulz István építészi kézjegyét, és most már a hamvait is.

Fejér Megyei Építészek Kamarája

Schulz István búcsúztatása 2010. március 13-án, szombaton 11 órakor lesz a Szent Donát kápolnában
, Székesfehérvár, Öreghegy, Donát utca

vélemény írásához jelentkezzen be »