építészet : környezet : innováció

Élet a vízenA világ szárazföld része folyamatosan csökken, míg a víz mennyisége egyre inkább elhatalmasodik, egyvalami azonban állandó: a dánok mindig belevisznek az élet minden területébe egy nagy adag sajátos stílust.

A világ szárazföld része folyamatosan csökken, míg a víz mennyisége egyre inkább elhatalmasodik, egyvalami azonban állandó: a dánok mindig belevisznek az élet minden területébe egy nagy adag sajátos stílust. A legutóbbi példa erre a Waterliving mesés lakóhajó terve. A felüdítő modern elképzelésben sajátos nép-nemzeti elemeket emelnek be a hajógyártásba, mint vízi építészeti közegbe. Tetszetős fából készült oldalpanelek, kerek ablakok, kortárs tartozékok és hatalmas külső terek jellemzik az iroda legtöbb lakóhajó tervét. Az építészek nem elégszenek meg az eredeti lakás-funkciónál. Újjáélesztik a hajózás szerelmeseinek tevezett hajtótesteket egyfajta új életformát is kínálva ezzel. (egy ilyen hajón éttermek, hotelek és egyéb eseményeknek is helyet adó teret alakítanak ki)
A tervezők lényegesnek találták azt is, hogy nem csupán átfestenek egy-egy hajótestet, hanem teljesen át is rajzolják, formázzák azt. Néhány vidám példány már fel-felbukkan Dánia, Svédország és Nagy Britannia kikötőiben.

Forrás: inhabitat 

Képek: waterliving.com
 

vélemény írásához jelentkezzen be »