építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Elefántház a Nyíregyházi Állatparkban

Építész: Gáva Attila (GAV-ART STÚDIÓ KFT.)

A Nyíregyházáról észak felé Sóstófürdőre kivezető fő forgalmi út mentén található az Állatpark területe. A terület középső zónájában található egy nagyméretű (kb: 7500 m2) állatkifutó. A terület vizesárokkal és kerítéssel körbevett. A belső, járművel járható és gyalogosforgalmi utakról több irányból megközelíthető. A kifutó déli oldalának mentén kerül elhelyezésre az új elefántház. Bejáratai a kifutót délről érintő gépkocsival is járható sétaútról nyílnak.
Funkcióját tekintve az elefántház alapvető feladata az állatok éjszakai befogadása, illetve hideg téli időszakban az állandó tartózkodási helyük biztosítása. Tehát az Állatpark szempontjából nagy forgalmú nyári időszakban az állatok a szabadtéri kifutóban tartózkodnak. Ennek megfelelően az épületben csak a kevés számú téli, időszaki látogatóknak kialakított kis alapterületű megtekintő helyiség biztosított.




Az épület alapvetően két fő egységből áll. Az első az elefántok tartózkodására, közlekedésére biztosított terek: Boxok, belső kifutó, folyosó. A második a kiszolgáló terek: kazánház, lépcsőház, takarmánytároló, látogató tér.

Az állatok helyiségei egy légterűek. Minimális belmagassága 8,00 m. Minden épületgépészeti, épület villamossági szerelvény, nem teherhordó épületszerkezet ezen magasság fölött található. A térelhatároló teherhordó épületszerkezetek, az általánosan fellépő terheken túl az elefántok dinamikus terheléseit is föl kell vegyék, így azok statikailag méretezett vasbeton szerkezetek. A térlefedés nagyfesztávolságú rétegelt, ragasztott fa tartószerkezettel megoldott. Az állatok szabadba történő kijutása a nyugati és a keleti végfalakon létesített tolóajtókon keresztül lehetséges. Ezek a hőszigetelt ajtók és az összes beltéri toló-rács ajtó statikailag méretezett acél szerkezetű. A keleti homlokzati ajtón kívül készül egy szorító acélszerkezet, mely az állatok megfogására használható. Az épület külső homlokzata nagyméretű sziklákkal védett. A kifutó kerítésén belül árok illetve szikla sáv biztosítja a védelmet. Az épület északi oldala előtt vizesárokkal biztosított az elefántok fürdése. A belső kifutóban is található egy kisméretű medence, téli időszaki használatra. A belső terek természetes megvilágítása és szellőzése homlokzati üvegezett nyílászárókon illetve a tetőszerkezetben elhelyezett felülvilágítókon keresztül biztosított. Az épület külső megjelenésében a kő burkolatok, vakolt felületek, faburkolatok, fémlemezfedések dominálnak.

szöveg és képek: Gáva Attila 


 

Építtető: Gajdos László - Nyíregyházi Állatpark Kht.
Építészet: Gáva Attila - GAV-ART Studió Kft.
Statika: Tóth Zoltán - STEEL-SOFTKft.
Épületgépészet: Fekete András - NYÍR-PROGRES Kft.
Épületvillamosság: Nagy Zsolt- ZSÉVILL Kft.
Lebonyolítás: Simkovics Zoltán - NYÍR-BER Kft.
Kivitelezés: Tordai Károly - NYÍRÉP Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »