építészet : környezet : innováció

Egyetemi campus bővítése Kremsben

A régi épülettel párhuzamosan kialakított összekötő szárny fűzi egybe a fésűs kompozíció három elemét, melyek egy üvegezett híddal kapcsolódnak az egykori dohánygyárhoz. A filmkutató központ egy kockában, a tudományos szárny pedig egy további külön tömbben kapott helyet.
tervező: Feichtinger Architectes

A gyorsan növekvő kremsi Danube University campusbővítésének programjában egy új tudományos egyetemi épület, filmgaléria, kutatóközpont, előadóterem, könyvtár és számos egyéb funkció szerepelt. A nagyléptékű régi épület és a romantikus, szőlőskertekkel körülvett villanegyed közti lejtős terület az elé a nagy feladat elé állította az építészeket, hogy kapcsolatot teremtsenek a rendkívül heterogén környezeti elemek között. Ahelyett, hogy a régi dohánygyár és a kis villanegyed között magától értetődő módon párhuzamosan helyezték volna el az új épületszárnyakat, a Feichtinger Architects építészei fésűs beépítést javasoltak - és ezzel el is nyerték a zsűri bizalmát.

 

Campusbővítés Kremsben
Campusbővítés Kremsben
Campusbővítés Kremsben
Campusbővítés Kremsben
Campusbővítés Kremsben
Campusbővítés Kremsben

 

A telek különböző szintjein besüllyesztéssel történő építés nyilvánvaló gesztusa helyett a tervezők három párhuzamos, széles, kiugró tömeget helyeztek a telek felső sarkába, és ezzel a földbe süllyesztett zárt terek helyett még az alacsonyan fekvő belső udvarok is nyitott, átlátható, világos terek maradtak. A régi épülettel párhuzamosan kialakított összekötő szárny fűzi egybe a fésűs kompozíció három elemét, melyek egy üvegezett híddal kapcsolódnak az egykori dohánygyárhoz. A filmkutató központ egy kockában, a tudományos szárny pedig egy további külön tömbben kapott helyet, melyek a telek keleti végén állnak szabadon, kiegyensúlyozott kompozíciót alkotva a három szárny és az auditórium sűrűbb épületkomplexumával.

Campusbővítés Kremsben
Campusbővítés Kremsben
Campusbővítés Kremsben

 

Az épület energiakoncepciója a tervezés lényeges eleme volt. A helyiségekben elhelyezett, 220 fokos szögben egyedileg elfordítható, éjszaka automatikusan záródó zsaluk mellett aktív hűtőrendszer és hatékony szellőzőablakokkal történő szellőzés segíti a koncepciót. A betonlemezekbe integrált csövekben a tetőn elhelyezett agregátorral lehűtött víz kering. A rendszer olyan jól működik, hogy még a legmelegebb nyári napokon is csupán néhány, a napos irányba tájolt szemináriumi teremben kell kiegészítő légkondicionálást alkalmazni. A fűtést távfűtéssel oldották meg. Az épület belső tereinek klímája mindig kellemes, a fényviszonyok pedig a zsaluk állításával változtathatók.

Megnyerő esztétikája és a technikai részletek mellett az épületkomplexum a városi elrendezés szempontjából is újat hozott. A nagyléptékű meglévő szárny és a változatos, de tiszta struktúrával rendelkező új épülettömbök, valamint a négy zöldfelület kombinációja szinte intellektuális élményt nyújt.

fotó: Margherita Spiluttini


Egyetemi campus bővítése Kremsben

helyszín: Dr. Karl Dorrekstraße 30, 3500 Krems

Tervezőiroda: Feichtinger Architectes
Vezető építész: Dietmar Feichtinger
Építész tervezők: Rupert Siller, Gerhard Pfeiler
Munkatársak: Roland Basista, Simone Breitkopf, Isabelle Hoepfner, Anne Hultzsch, Isabella Kruse-Jarres, Andreas Reichl, Sandra Schiel, Christian Schmölz, Michael Schweiger, Hannes Wind, Barbara Feichtinger-Felber, Michael Felder, Christian Feldkircher, Frank Hinterleithner, Torsten Künzler, Wolfgang Löschnig, Robert Mair, Sven Matt, Verena Rauch, Michaela Satke

vélemény írásához jelentkezzen be »