építészet : környezet : innováció

Egyenes, íves

Esztergom viták kereszttüzében álló területének rendezési terve a Műemléki Tervtanács előtt. 

Bálint-napon került a Műemléki Tervtanács elé az esztergomi Várhegy és Víziváros rendezési terve. A bazilika előtti Szent István tér keleti lezárásának megoldására 2005-ben kiírt tervpályázat eredményes volt, de az egyik nyeretlen pályamű szerzője a közbeszerzési fázisban megtámadta és sikeresen leállíttatta a projektet. Tiltakozási hullám indult a teret egyenes, oszlopsoros homlokzattal lezáró győztes pályamű (Benárd Aurél, Fejérdy Péter és munkatársaik) ellen, utóbb a katolikus egyház is csatlakozott a szóban forgó megoldást ellenzők táborához (amely nagyjából állítólag az esztergomiak egyharmadát teszi ki). A tiltakozók felkaroltak egy másik verziót, amely a teret íves térfallal zárja. Ennek konkrét előzménye egy 1880-as évekbeli terv, amely a beküldött harminc pályamunka közül a főépítész asszony szerint kb. három-négyről köszönt vissza, többek között a tiltakozást indító pályázóéról is. Annak idején a zsűri egyértelműen elutasította ezt a megoldást, mivel nem veszi figyelembe az eredeti kompozícióba azóta beépült, értékesnek tekinthető épületeket illetve a bontásukkal számol. Az egyik ilyen épület, a Balassa iskola műemlékké nyilvánítása jelenleg folyamatban van.



Erdő Péter bíboros levélben tiltakozott a győztes pályaműben foglaltak ellen. Véleménye szerint a városnak nem iskolabővítéssel, hanem a teret északról és délről határoló ún. kanonoksorok felújításával és hasznosításával kellene foglalkoznia, ahogy erre ígéretet tett az egyháznak, mint használónak. A pályázat zsűrijében mindenesetre az egyház is képviseltette magát egy építész által.

A most bemutatott rendezési terv szerzője, Kotsis István (Mű-Hely Rt.), azt mondta, a szabályozással próbált mindkét alternatíva számára elegendő játékteret hagyni. A tervezést nagyon aprólékos vizsgálat előzte meg, a területen minden háznak van értékvédelmi adatlapja. Mint elhangzott, törvény írja elő rendezési terv készítését a védett területekre, másfelől itt már csak a keleti térfal kialakításában lehetnek eltérések - ezzel értelmét veszti az a felvetés, hogy a rendezési tervet városépítészeti ötletpályázat előzze meg.

Az ülésen felmerült még az is, hogy a világörökségi címre pályázó helyszínen nem elég a tetőablakok tiltása, ennél mélyebben kell megragadni a problémát. A Várhegy tövében, a folyóparton létesülő szálloda terveire pedig nemzetközi pályázatot kell meghirdetni, „nagyon jó zsűrivel”.

A testület végül kimondta, hogy az íves lezárást alkalmazó terv megvalósítása nem támogatható, mindenesetre a Balassa iskola műemléki védelmet fog kapni (ezzel gyakorlatilag eldöntve a kérdést), az ügyben további egyeztetések szükségesek. Egyik tanácstag különvéleményt fogalmazott meg, mely szerint a győztes pályaművet sem támogatja, ugyanis az a Balassa iskola elé épül, elfoglalva a helyet a bazilika előtti rámpa alsó végénél.

 
sz+k: Török Tamás

 
Kapcsolódó oldalak:
Esztergom - volt Balassa Általános Iskola átalakítása középiskola és könyvtár céljára - a pályázat eredménye

Vitafórum - pályázat iskola átalakítására középiskola és könyvtár céljára - Esztergom

"Minden ugyanaz másképpen." - megjegyzések egy vitához

 

vélemény írásához jelentkezzen be »