építészet : környezet : innováció

Egyből hármat – K3 többgenerációs családi ház, Hörbranz

Mi történik, ha egy már teljesen beépített telken álló házba a szülők mellé még a két fiú is oda szeretne költözni – családostul? Juri Troy osztrák építészek ilyen feladattal kerültek szembe. A Hörbranz településen álló házat úgy bővítették és formálták át mindhárom család megelégedésére, hogy mindenki elvonulhat és élheti saját életét, élvezheti az eléje táruló pazar panorámát - vagy akár össze is gyűlhetnek közös alkalmakkor.

Ebben a projektben az volt az izgalmat és kihívást jelentő feladat, hogy egy családi házzal már szinte teljesen beépített telekre két további önálló lakóegységet kellett elhelyezni, ahol a tulajdonos házaspár ikerfiai lakhatnak családjaikkal. A szülői ház tetőtere és az oldalról hozzáépített gépkocsitároló bontásra került és rá-, valamint hozzáépítéssel új bővítés készült - fából. A legfontosabb cél három elkülönített, de környezete felé megnyíló egység létrehozása volt, amelyek a Bodeni-tó fantasztikus látványára komponáltak és a különböző alaprajzi elrendezések ellenére azonos lakóértéket képviselnek.

 

A régi ház
koncepció
K3 családi ház - Juri Troy Architects
K3 családi ház - Juri Troy Architects
K3 családi ház - JuriTroy Architects
 

 

A szülők lakóegységét ésszerű keretek között csökkenteni kellett az új szükségletek kielégítése érdekében. Az egyik fiú számára kétszintes, nagy alapterületű lakás épült az egykori garázs helyén, a másik fiú pedig egy egyszintes loft-lakásba költözött be a tetőtérbe, a szülők fölé. A földszint közös területként szolgál minden lakóegység számára, amelyben a kiszolgáló-, és tárolóhelyiségek mellett egy közösségi tér is helyet kapott egy kisebb konyhával. Az öt méternyire kiugró északi épületrész egy értékes, fedett átmeneti teret fog közre, amely áthelyezés révén került ide. A szülők örömére a kertet teljes nagyságában sikerült megtartani.

 

 
K3 családi ház - Juri Troy Architects
K3 családi ház - Juri Troy Architects
K3 családi ház - Juri Troy Architects

 

A családi házas övezetek ilyen jellegű lakosság-növekedése egyre gyorsuló tendenciát mutat az egyébként is népes vorarlbergi Rajna-völgyben, amely a jövőben számos hasonló építési feladatot fog jelenteni. A K3 családi ház példája mutatja, hogy a sűrű lakosság és a korlátozott területi lehetőségek ellenére elérhető az egyértelmű nyereség a lakásminőség javítása terén. A ház 2010-ben a BTV Építtetői Díj (BTV Bauherrnpreis) elismerését kapta.


K3 családi ház

vezető tervező: Juri Troy
generáltervező: Juri Troy Architects
tervezés éve: 2007-2009
fotók: Studio 22
generálkivitelező: Alpina, Hard

 

vélemény írásához jelentkezzen be »