építészet : környezet : innováció

Egy kocsma metamorfózisa – Gizella Apartmanház, Veszprém

A múlt tisztelete, a történelmi rétegek megőrzése, a teljesen új építés helyett felújítás, érzékeny kiegészítés – ez is a környezettudatos szemlélet része, nem csak fizikai, hanem szellemi értelemben is. Jól megfigyelhető ez a hozzáállás mind a megbízók, mind az építészek, Kovács Zsolt György és Beránková Jana részéről is, akik először egy volt jószágkormányzósági épületet alakítottak szállodává, majd a bővítés legújabb ütemeként egy korábbi romos kocsmát keltettek új életre Gizella Apartmanház néven Veszprémben.

Az utóbbi pár évben, évtizedben jelentős változáson ment keresztül Veszprém Dózsaváros része. A település egyik legrégebbi, legjelentősebb történelmi múlttal rendelkező területe (hiszen a kanyargó Séd mentén, a közelben található a vár, a Margit-romok, több vízimalom és kolostorrom) a huszadik század második felében sokáig „szegénynegyednek” számított lepusztult házaival és lecsúszott egzisztenciájú lakóival. Mostanában viszont egyre kedveltebb hellyé válik, sok családi ház gazdát cserél és megújul, illetve 2011 tavaszán átadták a – bizonyos szempontból ugyan megkérdőjelezhető, de összességében a kitűzött turisztikai célokat beváltani látszó – Kolostorok és kertek projektet is.

 

Földszinti alaprajz, tervező: Kovács Zsolt György, Beránková Jana
Tetőtéri alaprajz, tervező: Kovács Zsolt György, Beránková Jana
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Tóth Árpád
 

 

Ennek a pozitív folyamatnak részeként újult meg több ütemben az eredetileg jószágkormányzósági épületként, később iskolaként működő barokk épület, s üzemel sikeresen Gizella Hotel néven. Az épület kedvező fekvésének, illetve a hagyományokat és innovációt jól ötvöző szállodavezetésnek köszönhető kiemelkedő forgalom indokolta a hotel bővítését. Már az üzemeltető korábbi elképzeléseiben is szerepelt a fejlesztés harmadik üteme, egy apartmanház kialakítása, melynek terveit – a hotel felújításának, kiegészítésének első és második szakaszához hasonlóan – a Veszprémi Építész Műhely készítette Kovács Zsolt György és Beránková Jana vezetésével.

Mivel a kiinduló épületegyüttest nem lehetett tovább növelni, így a Jókai utcán átellenben található romos, korábban kocsmaként üzemelő házra esett a választás. A lezüllött külső mögött azért belső értékek – például több boltíves szoba – is rejtőztek, melyeket a tervezők a lehető legjobban meg kívántak őrizni, amit lehet, visszamenteni a jelen és a jövő számára. A letisztult, manírmentes építészeti eszközökkel manipuláló felújítás során az épület nem egyszerű renoválásban részesült, hanem a mennyiségi mellett egy minőségi változáson is átment. Kocsmából kedvelt, keresett apartmanházzá változott.

 

Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
 

 

Az eredeti  épület  ismertetése

Az épület Veszprémben, az Eszterházy u.1. szám alatt található, helyi védettség alatt áll, régebben kocsma működött benne. A ház L-alakú, a fő tömeg sátortetejébe az utcával párhuzamos gerincű nyeregtető csatlakozott, a padlószint az utcaszinthez képest kb. 30 cm-rel alacsonyabban volt. Az épület régi része 4 db boltíves helyiségből állt. Az utca felőli két helyiség a kocsma fogyasztótereként működött, a többi  helyiség vizesblokk, közlekedő és raktár volt.

A meglévő épület falai vegyes kő- és téglafalazatok. A tető cseréppel fedett. A sátortetős rész csúcsa manzárdszerűen, bádogfedéssel került kialakításra. A fedélszék kétállószékes volt. Az utcai homlokzatra a vakolat és a nyílászárók díszesebb részletképzéssel készültek, a 19-20. század fordulójának ízlését tükrözve. Az utcai épületrész rossz műszaki állapota miatt lebontásra került.

 

Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
 

 

Az átépített épület ismertetése

Az épületben hat vendégszoba készült, három a földszinten, három a tetőtérben. Az épület főbejárata a Séd patak felől, az udvarból nyílik. A fő tömegekhez kapcsolódó üvegezett verandán keresztül közelíthető meg az előtér. Innen balra egy a megmaradó, boltozott helységekből kialakított vendégszoba, jobbra pedig – az újjáépített utcai részben – egy vendégszoba és egy kétszobás lakrész található.  Az előtér végébe új, a tetőtérbe vezető lépcső került. A lépcsőt és a tetőtéri közlekedőt az alacsonyhajlású tetőfelületbe kerülő felülvilágító világítja meg. A tetőtéri közlekedő galériával kapcsolódik a földszinti előtérhez, így a földszintre is jut a felülvilágítón át beáradó fényből.

 

Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
Gizella apartman, vezető tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, fotó: Kovács Dávid György
 

 

Az épület homlokzatai vakoltak, az utcai homlokzaton helyreállításra kerültek a vakolatdíszek.  A tető hódfarkú cserépfedéssel készült. A tetőtér megvilágítását a tetősíkból kimozdított VELUX ablakok biztosítják. A Séd patak felőli tetőfelületen átfogalmazva jelenik meg a régi padlásfeljáró felépítménye.


tervező: Veszprémi Építész Műhely Építészeti és Formatervező Bt.
építész és belsőépítész tervezők: Kovács Zsolt György, Beránková Jana
építész és belsőépítész munkatárs: Kovács Dávid György
építész munkatárs: Gaschler Gábor, Tóth Árpád
belsőépítész munkatárs: Barkács Ágoston
tartószerkezettervező: Szabó Imre
gépész tervező: Cseresznyés Béla, Sasvári Balázs
villamos tervező: Szurmai Zoltán
építtető: DC Capital Kft.
fotók: Tóth Árpád, Kovács Dávid György    

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »