építészet : környezet : innováció

Eger – a Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója

Megvételben részesült a 2-es sorszámú pályamű
építész: Hoór Kálmán, Varga Rita, Fehér László, Kovács György

Megvételben részesült a 2-es sorszámú pályamű
építész: Hoór Kálmán, Varga Rita, Fehér László, Kovács György

A Dobó teret a komponáltabb dísztérként tartja meg, ugyanakkor törekszik az áruház tömegén keresztül a patak partig kapcsolatot kialakítani, ahol igényes építészeti és kertészeti megoldásokkal megfogalmazott teret hoz létre.

 

Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Dobó tér
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Centrum passzázs
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Eszperantó sétány
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Eszperantó sétány
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Nepomuki tér
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Nepomuki tér
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Patak part
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Szunyog köz
Dobó tér s környékének építészeti rekonstrukciója - Szunyog köz

 


Részletes bírálat

A pályamű jól választja ki a helyszínre vonatkozó kérdéseket, s azok igényes megválaszolására törekszik.

A Dobó teret inkább a kötöttebb, komponáltabb „dísztér”, s nem annyira a flexibilis, változatosan használt un. „rendezvény tér” felé fejleszti. A térre javasolt anyaghasználata (természetes kő, gránit) igényes, a történelmi helyhez illeszkedő. A meglévő zöldterületeket megtartja. A tér alá tervezett 110 gépkocsit befogadó mélygarázs javaslata kedvező, mely jól szolgálhatja a térfelszínen zajló rendezvények infrastruktúra igényét is. A parkoló megközelítése elfogadható.

Törekszik a jelenleg egytengelyű tér két-tengelyűvé alakítására.

A barokk templom tengelyét, mint második tengelyt az áruház tömegén keresztül folytatja a patakpartig, ahol új teret hoz létre (Napomuki tér). Az áruház terét átmetsző passage-t alakít ki a két tér közötti kapcsolat érdekében. Egyébként az áruházat megtartja, de belső terét, és külső homlokzati burkolatait igényesen átalakítja, s jól hasznosítható tetőteraszt javasol, önálló lépcsővel. A patakpart lépcsőző kialakítása a Nepomuki szoborral igényes építészeti és kertészeti megoldás, melynek eredményeként humán kapcsolatot, kedves pihenőhelyet, s az ember – víz kapcsolatban új minőséget teremt.

A Szúnyog közre adott megoldásában erőteljes a téralakítási törekvése, a patak és a tér kapcsolatának megteremtése vezérli. A napsütötte kis tér jó vizuális kapcsolatba kerül a patakkal és a vár látványával. A süllyesztett parkoló fölötti térre adott javaslatánál nem követhető, hogyan oldja meg ezen tér erőteljes lejtéséből adódó problémákat. A teret „Napkút” és „Örökmécses” elnevezésű képzőművészeti alkotásokkal javasolja gazdagítani.

A Kis-Dobó teret lényegében, s helyeselhetően szinte változatlanul hagyja, csupán a tér funkciójából eredő zenepavilon elhelyezését javasolja, mely igényes építészeti megfogalmazás esetén hasznosítható alternatív javaslat.

Az Eszperantó sétányra tett javaslatai kedvezőek. A Fazola út felé vezető ácsolt fahíd, a sétány melletti, bontással megépíthető pergola, a kis Zsinagóga patakparti oromfalára javasolt, hajdani malomra utaló vízikerék mind kellemes színfoltjai lehetnek a térségnek. A volt tervezőiroda tömege, homlokzata viszont az ábrázoltnál erősebb beavatkozást igényel.

A parkolásra adott javaslata kielégítő. A dobó tér alatt 110 új parkolóhelyet hoz létre, a Szúnyog közben a jelenlegi parkolóhely számot megőrizve süllyesztett parkolót tervez. Az új Nepomuki-téren 50 parkolót megszüntet, de az új tér kárpótlást jelent. A parkolómérlege összesítésében 50 gk-val pozitív.

A pályamű több részletére jól hasznosítható javaslatot adott.

vélemény írásához jelentkezzen be »