építészet : környezet : innováció

Diszeli népi lakóház

A felújítás során a 19. századi átalakításnak megfelelő állapot került helyreállításra. A rekonstrukció során az épület eredeti állapotának minél teljesebb visszaállítása volt a cél. A hajdanvolt térkapcsolatok megőrzése és a terek minimális változtatása mellett az épület meg tud felelni a mai használat igényeinek.
építtető, tervező és kivitelező: Hernyák László

építtető, tervező és kivitelező: Hernyák László

 

Lakóház Tapolca-Diszel
Lakóház Tapolca-Diszel
Lakóház Tapolca-Diszel
Lakóház Tapolca-Diszel
Lakóház Tapolca-Diszel
 

A "Helyi Építészeti Örökség" építészeti nívódíj nyertese 2009-ben

Indoklás:
A lakóépület Diszel községben, szabálytalan alakú saroktelken áll. A 19. század elején épült, máig fennmaradt alakját a feltehetően a századforduló táján elvégzett átalakítás során nyerte. Az eredetileg „lopott tornácos”, kő falazatú, zsúptetős épületet zárt előtérrel bővítették, héjazatát betoncserépre váltották. Érdekes megoldás az utcavonalat követő, az épülettel szöget bezáró homlokzati fala.

Az épületegyüttes állapota a folyamatos karbantartás hiánya miatt leromlott, tetőszerkezete, héjazata cserére szorult. Belső burkolatai, külső–belső felületképzései, nyílászárói, homlokzati tagozatai felújításra szorultak. Melléképülete részben elpusztult, nyomai alapján részben rekonstruálhatók.

A felújítás során a 19. századi átalakításnak megfelelő állapot került helyreállításra. Először a lakóépület helyrehozatala, komfortosítása történt meg. A homlokzat a helyi hagyományoknak megfelelő „höbörcsös” vakolt felülettel, ezt tagoló simított felületű sávokkal és tagozatokkal készült. Az épület nyílászáróit az eredetivel megegyező kialakításúakra cserélték, illetve a megtarthatóakat javították. Az új fedélszékre az eredeti állapotot legjobban tükröző szürke beton cserép fedés került.

A felújítás előtt sor került a meglévő állapot dokumentálására, a munkákat gondos kutatás előzte meg. A belső terekben a meglévő, javított fa gerendás födém, az ajtók, ablakok részletei, a felújítás során előkerült, bemutatott falfülkék, az eredeti darabok alapján rekonstruált színes üvegek az eredeti állapotot mutatják. A gépészeti korszerűsítés, a mai igényeknek megfelelő vizesblokk beépítése az épület térkapcsolatait, belső térképzését nem módosítja.

A rekonstrukció során az épület eredeti állapotának minél teljesebb visszaállítása volt a cél. A hajdanvolt térkapcsolatok megőrzése és a terek minimális változtatása mellett az épület meg tud felelni a mai használat igényeinek.

vélemény írásához jelentkezzen be »