építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Diákszálló Graphisoft módra

Az IBS diákszállójának megvalósulásával a Graphisoft Park magas építészeti minősége továbbgyűrűzött déli irányba a Jégtörő utca mentén és biztató jövőt vetít előre a még jórészt beépítetlen terület számára. Bemutatjuk Vikár András, Lukács István, Gál Áprád, Bencsik Tamás és munkatársaik épületét.

"A tervezésre több koncepciót megvizsgáló vázlattervi munka után kaptunk felkérést. Az épület eredetileg egy bővebb koncepció szerint a diákszállót és kezdő vállalkozások irodáit egyaránt tartalmazta volna. Később a program és a helyszín csak a diákszállóra szűkült." - tudtuk meg a tervezőktől.

Az IBS – International Business School – diákjainak készült szálló szabadon álló tömege három elemből szerkesztett, amelyek megközelítőleg egy "Y" alakját rajzolják ki. Ennek egy négyszintes szára az épület másik két, egy szinttel alacsonyabb része fölé nő, így az utca felé kétoldalt előrelépő alacsonyabb tömegű szárnyak fogják közre a bejárathoz vezető védett udvart. A három tömegelem egységét egy összefüggő vonal mentén meghúzott külső kontúr erősíti meg, tartja egyben.

Alaprajz, forrás: Vikár és Lukács

A szárnyak metszéspontjában, a négyszintes épületszárny utca felől látható keskenyebb homlokzatán nyílik a bejárat. Felette, az épület súlypontjában, az emeleteken a közösségi térrészek kaptak helyet, melyek természetes világításáról minden szinten nagyméretű üvegfelületek gondoskodnak, így az épület legnyitottabb, legáttörtebb homlokzatát mutatják. Ehhez a részhez kapcsolódik az épület közlekedő magja, a liftek, a lépcsőház, és ebből a közös térből ágaznak szét a szárnyakat feltáró középfolyosók, melyekről a szobaegységek nyílnak.

"Az épület belsőépítészeti kialakítására készített terveink megvalósítására anyagi okokból nem került sor. A közös területek eredeti elképzeléseink szerinti színes világának kibontása, működtetése is az IBS és hallgatóinak jövőbeli leleményességén múlik." - teszik hozzá a tervezők.

IBS Diákszálló, fotó: Bujnovszky Tamás

A homlokzatok burkolására a tervezők két azonos színű, ám eltérő textúrájú kerámiaelemet használtak fel: simát és bordázottat. A látszólagos rendszertelenségben felhelyezett elemek a felületi különbségek következtében különböző szögből nézve, különböző napszakokban más és más tónusban adják vissza ugyanazt a színt. A homlokzatot vízszintesen tagoló szürke szalagablak-sávok visszahúzott síkját a sarkoknál a burkolati síkig kiemelt üvegsávok szövik egybe.

Az épület alatti mélygarázs lehajtója a ház mögött épült meg, így a rámpa nem zavar bele az épület egyetlen nézetbe sem. 

Forrás: Lukács és Vikár Építész Stúdió


A projekt előzményeként már bemutattuk a meghívásos tervpályázat egy másik tervét, amelyet Földes László és Sirokai Levente (Földes és Társai Építésziroda) készített. 

 

Munkálatok Mapei termékekkel a Graphisoft Park oktatási negyedében

Noha a Graphisoft Park bérbe adja építményeit, azok saját tulajdonban maradnak. Ezért a beruházónak többszörös érdeke, hogy felújítandó és új épületeit magas minőségben és igényes anyagokkal építse.

A kivitelezési munkálatokat a Pretz Mozaik Kft. végezte, akik korábban a Park másik három épületében is dolgoztak. Ahogy az előző három helyszínnél, úgy a diákszállónál is a vízszigetelési, vízzárási feladatokat végeztek, esztrichet építtettek, válaszfalakat emeltek, vakolási és melegburkolási munkálatokat végeztek, amelyekhez a Mapei termékeit választották. 

Az új építésű diákaszálló valamennyi szintjén esztrich aljazt van, amely létrehozásához a korábban már jól bevált Topcem terméket alkalmazták. Az oktatási negyed 58-as épületének lemezes szigeteléséhez a Polyglass Trend VS-t, a tartófalak belső oldalán a pinceszinten az Idrosilex Pronto vízzáró bevonatot használták. A falak Mapestop felszivárgó nedvesség elleni injektálását is elvégezték. 

 

 

 

Mapei

vélemény írásához jelentkezzen be »