építészet : környezet : innováció

Családi ház terve Fertőbozra

Fertőboz a Fertő-tó környékének egyik legkisebb és legrégebb óta lakott települése. Visszaköltöző megbízóik számára mértéktartó, egy lakószintes épületet alkotott meg Lepsényi Ákos, Fábik Zoltán és Várhelyi Gergely.

Fertőboz környékén már ősidőktől kezdve találunk telepesekre utaló jeleket, a Gradina hegy már a kőkorszakban lakott terület volt. A bronz- és a római-kor maradványai is megtalálhatók a területen. A táj termékeny talaja sok forrásával, a tó vizével ideális lehetőséget nyújtott a letelepüléshez. A rómaiak idején fürdőhely is működött itt. Fertőboz a Fertő-part legkisebb községe, sokak szerint a régió legszebb fekvésű faluja. A tó nádasai felé nyitott katlanokban és a tóval szemközti domboldalon, valamint az ezek által határolt völgyben helyezkedik el. Soprontól 12 km-re fekszik. Lakóinak száma ma Kisbozzal együtt mindösszesen 280 fő. A „külvilággal” a Sopron-Balf,(Fertőrákos) és a Hidegség, Fertőd irányába vezető országút, illetve a Fertő-tó körüli kerékpárút köti össze a községet.

Lakószint alaprajza

A község lakói mindig szoros szimbiózisban éltek a környező természettel, a megélhetés megteremtésében meghatározó szerepet játszott a szőlőtermesztés a Fertő adta lehetőségek mellett. Napjainkban a helyi termelés – főleg mezőgazdaság, mint korábban – már nem nyújt a falu minden családjának megélhetést, a mobilizáció elterjedése által nyújtott lehetőségek azonban új perspektívát nyitottak néhány éve a falu életében.

Homlokzat

Megrendelőink visszaköltözők, akik olyan szimbiózisban szeretnének élni a Fertőbozi környezettel, amely a mai városi élet adta lehetőségeket ötvözi a HELY pozitív adottságaival. Az új otthon helyszínének kiválasztása is ezen gondolatok mentén történt. A tervezési terület Fertőboz település történelmi magján kívül helyezkedik el, gyönyörű kilátással a Fertőre. Szerencsés egybeesés, hogy a település „tud fejlődni” - több értelemben is -, képes a lakosság bővülését kiszolgálni, úgy, hogy a meglévő település szerkezethez szervesen illeszkedő új településrész alakul ki. Ezen terület első épülete valósulhat meg reményeink szerint. A kiválasztott telek örök panorámásnak tekinthető, hiszen a tőle északra elhelyezkedő területen a beépítési hely 5-6 méterrel lejjebb található, így lehetőség nyílik a Fertő-tó látványának élvezetére.

Helyszíni fotó

Alapkoncepciónk egy olyan kortárs lakóépület létrehozása volt, amely felvállalja 21. századi identitását, teljes mértékben kiszolgálja a mai kor elvárásait és ezt alapvetésnek tekinti. Ilyen kiindulási paraméter volt még az egyszintes lakótér kialakítása és a Fertő–tavi panoráma látványát kiemelő épület létrehozása. Fontos kiindulási tényező továbbá, hogy egy egyszerű, konzekvens építészeti gesztusra volt szükség ahhoz, hogy az épület ki tudja elégíteni az elvárásokat, mivel valójában egy mindennapi családi házról van szó ahol a bekerülési költségek szinten tartása alapvetően meghatározza a projektet.

Látványterv - Koronczi Péter

A megrendelők igénye egyszintes lakótér kialakítása volt, kilátással a tóra - erős lejtésű terepen. Az épület telepítése a helyi szabályozással összhangban valósult meg, az épület 5 méteres előkerttel az északi oldalhatárra került. Az épület padlószintje a 176,50 balti magasságon - az utca szintje fölött kb. 3 méterrel – helyezkedik el, így létre tudott jönni az „egyszintes lakótér” az emeleti szinten, ami az épület hátsó részén már földszint az erős lejtésnek köszönhetően. Az utca felől közelítjük meg az épületet, ahol a bejárat az alsó szinten található. Fontos tényező, hogy a Fertő a településtől északra helyezkedik el, tehát a látvány/panoráma az ideális tájolástól eltérő irányban van. Az épület tömegének 34 fokos elfordítása/megtörése tette lehetővé az északi oldalon - a telekhatártól 3 m-re - nagy ablakfelület nyitását a nappalin, ezzel megteremtve a kilátást a gyönyörű látványra. Az uralkodó szélirány miatt a teraszt a déli oldalra terveztük, így maga a ház oldja meg a szélvédelmet. A földszinti padlószint megválasztásának eredménye az is, hogy a terasz a kerttel is szoros - közvetlen - kapcsolatban van. Így szerencsés módon minimalizálni tudtuk a támfalak mennyiségét, a terepre illesztést minimális terepalakítással oldjuk meg.

Látványterv - Koronczi Péter

Az épület alsó szintjén található az előszoba és a kiszolgáló helyiségek. Az innen induló egykarú lépcsővel az épület központi terébe érünk fel. Az otthoni lét főbb funkciói egy szintre kerültek, a megrendelői igényekkel összhangban, ahol az intim és nyilvános terek szeparálása könnyen megoldható volt. Az épület fő tömege lineáris formájú az épület alaprajzi elrendezésével összhangban, amely a hagyományos tornácos ház analógiáját követi, annyi különbséggel, hogy a közlekedő sáv az északi oldalra került és térbeli megmozgatásával – lépcső – hidaljuk át a két emelet közötti szintkülönbséget. Ez által az épület tömegarányai megőrzik a környék jellemző beépítési arányrendszerét, méreteit, azonban az újraértelmezett környezeti kapcsolódási pontok által generált térkapcsolatok kortárs tömegalakítást hoznak létre.

A világörökségi terület szigorú szabályozási paraméterei a történelmi magtól távolodva egyre kevésbé kötöttek. Ezért lehetőségünk volt az épület formai kialakításánál olyan kortárs építészeti megoldást kialakítani, ami a környezeti (épített is) és a terep adottságokra is maximálisan reagál. Az "illeszkedést" az épület tömegalakításával, az anyaghasználattal, az épület arányrendszerével, a terepre való illesztésével kívántuk megoldani.

Látványterv - Koronczi Péter

A tervezett épület Fertőboz területén egy újonnan kialakuló lakóterület első épülete lesz. A lejtős telken az épület elhelyezésekor a fő szempont a Fertő-tó és a meglévő szőlőskertek látványának érvényesítése mellett, egy minimalista épület elhelyezése volt a cél azért, hogy a táj saját szépsége alá tudjuk rendelni az építészeti funkciót és a tömeget. Az épület ezért egy hagyományos anyaghasználatú, négyzetes kubusu, kortárs épület, lapos tetővel, nagy üvegfelületekkel, terasszal.

Lepsényi Ákos, Várhelyi Gergely

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »