építészet : környezet : innováció

Családi ház Ady-ligeten

Építész: Gereben Péter. "A felépült ház arca nem egy előre megfogalmazott vízió, hanem a választott munkamódszer és a születésnél bábáskodó szándékok lenyomata."

A hely
Enyhe lejtésű saroktelek Ady-ligeten. Amikor a megbízást kaptuk, még állt rajta a gyümölcsöshöz tartozó  könnyűszerkezetes típus faház, mely az utolsó lenyomata volt a környék pár évvel ezelőtti képének.

A feladat
Három generációnak otthont adó családi ház, a nagyszülőknek külön bejáratú lakrésszel. A család szerette volna megtartani a „hétvégi kert” látogatásának lehetőségét az idősek számára.







A ház

Az új épület egyszerű formája, illetve az idősek lakrészének pozíciója a régi faháznak, a hely közelmúltjának állít emléket. A tervezés  kezdetén – a régi ismeretségnek köszönhető megtisztelő bizalom és szokatlan tervezői szabadság mellett – a következő megbízói elvárások körvonalazódtak: praktikum, minőség iránti vágy, otthonosság. A „műkedvelő” megbízó több építkezéssel a háta mögött e kivitelezés szervezésében is aktív szerepet vállalt, így hagyományos, egyszerű szerkezetekből építkeztünk (csömöszölt beton sávalap, monolit vb födémek, falazott falak, fa fedélszék, magastető).
Az otthonosság érdekében a térkapcsolatokat számos egyeztetésen érleltük, és a burkolatok kiválasztásánál rögzítettük azt az alapelvet, hogy szépen öregedő, patinásodó, minőségi anyagokat választunk. A tervezés során a ház esztétikáját és karakterét a funkció és a választott anyagok törvényszerűségeire bíztuk. Így született meg a házat öltöztető kiugrások és beharapások logikája, a használatból eredeztetett nyílászárók homlokzati rajza.
A kiválasztott anyagokat is igyekeztem képletszerűen alkalmazni. A ház monolitikus tömbje szárazon rakott dísztégla burkolatú. Az azon kívül eső tömegek cink/üveg dobozok, a vízszintes síkok trópusi fa teraszok, a látszó szerelt szerkezetek tűzihorganyzott acélszelvény anyagúak.
A felépült ház arca nem egy előre megfogalmazott vízió, hanem a választott munkamódszer és a születésnél bábáskodó szándékok lenyomata.

Gereben Péter


Épült: 2001–2002
Alapterület: 205 m2 + pince
Tervező: Gereben Péter, Gereben és Tsai Építész Iroda
Társtervezők: Gereben Gábor építészet, Gát Géza statika, Kovács Pál épületgépészet, Somogyi Gábor épületvillamosság

vélemény írásához jelentkezzen be »