építészet : környezet : innováció

Csak semmi giccs - a Hortonworks

Domináns színek, nyitott terek, popkultúra, indirekt utalások, zöldellő "lugasok" és falon sétáló elefántok jellemzik a Bonta Gáspár és Lőrincz Orsolya tervezte Hortonworks budapesti irodáját. Fürdős Zsanett írt, Jaksa Bálint fotózott. 

A Hortonworks1 budapesti irodája egy 2015-ben elkezdett közös munka folytatása, hiszen a tervezők - Bonta Gáspár és Lőrincz Orsolya - és a megrendelők a SequenceIQ projekten [ezt vásárolta fel a kaliforniai szoftverfejlesztő cég] már dolgoztak együtt. Az új iroda ugyanazon épületben található, mint az előző, három emelettel alatta. Mivel nagy az átfedés az alkalmazottak között, a régi és az új reflektál egymásra: egyszerű hatások, nyitottság, játékosság lett a közös nevező. Lényegében egy olyan felnőtt játszótér jött létre – ami az építészek víziója is kortárs irodáinkról -, ahol a napi 8-10 óra munkaidő könnyedén elrepül.


Hortonworks - tervező: Bonta Gáspár, Lőrincz Orsolya - fotó: Jaksa Bálint


A nyitottság hangsúlyozása nem véletlen, hiszen megrendelői elképzelés volt a nagy, egybenyitott tér, ahogy az izgalmas térkapcsolatok és bravúros kis részletek is. Így pl. a monitorok által használt alapszínek – piros, zöld, kék – jelennek meg a hatalmas üvegfelületeken, amelynek köszönhetően az összes látható szín leképezhető. Hab a tortán a mennyezeti tapéta, amit az építészek egyedileg ide terveztek: pixelekből álló felhő, ez egyszerre utal a jégkristályok halmazára és a sok kis adatból álló felhő alapú szolgáltatásra.

A könnyed koncepcióhoz idomul az anyaghasználat is: rengeteg helyen alkalmaztak fa felületeket - padlóburkolatként, térelválasztóknál, beépített bútorokon. Mivel majd' egy egész napot itt töltenek a dolgozók, elengedhetetlen az otthonosság megteremtése, erre szolgálnak a sötét, meleg tónusú falak is. Sőt, a nyugalmat, a belső egyensúly megtartását a rengeteg beültetett növény és egy zöldellő élőfal is elősegíti.


Hortonworks - tervező: Bonta Gáspár, Lőrincz Orsolya - fotó: Jaksa Bálint


A látható szerver mellett olyan apróságok teszik izgalmassá az irodát, mint a nyitott terek közötti pihenő rész, puha szőnyeggel, babzsákokkal, növényekkel - a lugas kortárs megfelelője. "Vertikális deszkázata és a 3D mintás greslap együtt nagyon érdekes optikai csalódást okoz, ahogy a színes üvegeken átmenő fény és vetett árnyékuk is." De persze a generációnkra és a popkultúrára is találunk utalásokat, így lett az egyik helyiség felirata pl. a tavalyi év bomba slágere, a 'Hotline Bling', egy másiké pedig a 'Think Tank', ahol az agytrösztök összedughatják fejüket és ötletelhetnek.


Hortonworks - tervező: Bonta Gáspár, Lőrincz Orsolya - fotó: Jaksa Bálint


"Itthon fundamentális problémákkal találjuk szembe magunkat az ilyen típusú terek, a hozzá csatolt érzékelés és funkcionalitás megítélése kapcsán. Uralkodóan fontosnak tartom, hogy ne díszletet csináljunk, mint egy belvárosi kocsma esetében, és ne is pusztán technikai helyiségeket. Kiss Miklós barátom gondolatait felidézve, azt vallom, hogy a koncepciónak minden részletből sugároznia kell: nem lehet megúszós megoldásokat csinálni." - vallja Bonta Gáspár. Noha az elmúlt években rohamosan terjednek az Y-generációs irodák – és ennek a trendnek messze még a vége - a Hortonworks tereit a játékos részletek, a sallangmentes egyszerűség, a giccs mellőzése teszi egyedivé.

Fürdős Zsanett

 


1 A Hortonworks egy kaliforniai székhelyű szofterfejlesztő cég. Teljesen nyílt forráskódú, Apache Hadoop elnevezésű adatfeldolgozó rendszert kínál, amely üzleti felhasználású adatapplikációk fejlesztésére használható. Magyar leányvállalata, a SequenceIQ Hadoop alapú fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével platformok széles skáláján válik automatizálhatóval az adatokkal való munka.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »