építészet : környezet : innováció

COMMENT, avagy szólj hozzá!Új a weben - avagy mi történik mostanában a neten

Új sorozat az epiteszforum.hu-nGondolom sokakban felmerült a kérdés internetezés közben, hogy mik ezek a lépten-nyomon megjelenő új szavak, logók, fura weboldalak. Sokan valószínűleg úgy gondolják, ezek valamilyen informatikusoknak szóló (új) játékszereket takarnak.

Nos, ez utóbbi gondolatot szeretném ebben a sorozatban cáfolni, megmutatni, hogy ezek az újfajta technológiák hogy tudják könnyebbé tenni napi internethasználatunkat, ezzel időt és energiát spórolni az amúgy is túlhajszolt életünkben.

A napjainkban végbemenő fejlődést sokan web 2.0 címen emlegetik. Én szeretnék ettől távol maradni, mert azt hiszem nem ez a lényeg. De, ha a napi böngészés közben evvel a kifejezéssel találkozunk, akkor nem árt tudni, hogy semmi ördöngösséget nem jelent, csak nagyrészt néhány olyan új programot, ami az átlag felhasználó számára is közelebb hozza azokat a technológiákat, amik eddig a 'hozzáértő' informatikusok eszközei voltak. Remélhetőleg e rövid cikksorozat után Önök is bátrabban fogják használni ezeket a ma még geek dolgoknak gondolt technikákat.

Nézzük mik azok a bűvös szavak, amikről a továbbiakban szó lesz:
COMMENT
RSS
WIKI
BLOG
FLICKR
DEL.ICIO.US
GOOGLE - MAPS, SEARCH, GMAIL, CALENDAR, PICASA
IM - MSN, ICQ
SOCIAL NETWORKING
SKYPE
PODCASTING


1. COMMENT, avagy szólj hozzá!

 

Az egyik legfontosabb dolog (eszköz) ami az elmúlt időszakban végbement változásokat fémjelzi a hozzászólások megjelenése volt. Igen, eddig is elég gyorsan véleményt nyilváníthattunk az e-mail (főleg az olvasói leveleket szerettük) és a fórumok segítségével, de ez azért egy kicsit más. Először is: gyorsabb, kényelmesebb, jobban követhető.

Gyorsabb, mert (ahol lehetőség van rá, mert egyelőre a magyar on-line tömegmédia nem igen foglalkozik vele) a cikk végén csak rákattintunk a hozzászólás gombra, és beírjuk a véleményünket.

Bénán ír a szerző, vagy egyszerűen csak minket is felháborít a téma, vagy esetleg teljesen más véleményen vagyunk, mint az újságíró? Írjuk be, szóljunk hozzá, mondjuk el véleményünket, kezdeményezzünk vitát!

Néha a hozzászólások érdekesebb beszélgetésekhez vezetnek, mint az eredeti cikk. Néha a téma valahova teljesen máshova kanyarodik el.

Rólunk szól, nekünk szól, hát miért ne szólnánk bele(?); végre belebeszélhetünk az eddig csak olvasói levelekkel megérinthető sajtó napi életébe.

Tehát tessék hozzászólni.
Kezdetnek mindjárt indíthatnánk azzal, hogy a hozzászólásokban várom a javaslatokat, hogy a korábban felsoroltakon túl mi az amiről szívesen olvasnának itt, ebben a sorozatban.
Hajrá!

A sorozat következő része: RSS

 

9 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »