építészet : környezet : innováció

Civil piknik a Belvárosban

Elindult valami „lentről” a Kamermayer téren. Ha szőrszálhasogatni akarnánk, mondhatnánk, hogy a szervezés lehetett volna kicsit jobb, a programok is sokszínűbbek, de nem ez a lényeg...

Kétnapos, hétvégi mulatságot szerveztek a Kamermayer tér lakói. Mediterrán piac, tangó, halászlé, design-stand, de mindenekelőtt egy kedves, kellemes hétvége elé nézhettünk.

A Kamermayer téren tavaly elindult valami: a környék lakói összefogtak, megszervezték az első, budapesti közösségi tervező hétvégét, a Firka Partit. Ebből a kezdeményezésből aztán könyv is született, amelyben kirajzolódnak a környék lakosainak vágyai és ötletei a tér újragondolására.

Üdvözölendő ez a fajta civil kurázsi. Ott áll ugyanis egy belvárosi tér, nagyjából a Városháza és a Pilvax között, kihasználatlanul, kissé lepukkanva. "Ha már a városfejlesztés elfelejtette, tegyünk valamit érte mi, akik itt élünk, akiknek fontos ez a tér (is)." A környéken lakók ezt felismerve, egyesületet hoztak létre, Kamermayer Project néven, vállalva a tér fizikális megújítását, sőt üzemeltetését, fenntartását is. Ebből a célból hozták össze a kétnapos mini-fesztivált, ahogy ők nevezik, pikniket - amivel ötletet, inspirációt adtak más, bel-és külvárosi lakóközösségeknek is.

A mediterrán piacon sajtot és bort vásárolhattunk, közben aki akart tangózhatott is. Ez utóbbit gyakorlatilag 48 órán keresztül művelhette. Este halászléfőzés, másnap pedig minden folytatódott. A standokon vásárolhattunk könyvet, vehettünk különleges szappanokat, bevizsgáltathatta a szemét, aki már rég nem tette meg. Az Örkény és a Katona József Színház sátránál jegyeket is lehetett vásárolni. A design-standon Molnár Péter vicces kutyaszobrai mellett öntapadós fali dekorba ütköztünk. És csak szólt, csak szólt közben a tangóharmonika.

Ha szőrszálhasogatni akarnánk, akkor persze mondhatnánk, hogy a szervezés lehetett volna kicsit jobb, a programok is sokszínűbbek, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy elindult valami „lentről”, valami, ami végre nem arról szól, hogy mástól várjuk mindig a megoldást. Csak remélni tudjuk, hogy jövőre találkozunk ugyanitt, a Kamermayer téren.

szöveg és fotók: bg  

 

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »