építészet : környezet : innováció

Búvóhely

Lehet, hogy a fiatal lengyel filmrendező túl sok thrillert nézett, vagy csak épp Viriliot olvasott? A KWK Promes-t kérte fel otthona megtervezésére, és 2008-ra felépült a nemzetközi karriert befutott lengyel építésziroda vezetője, Robert Konieczny által tervezett Búvóhely.

 

Safe House - Robert Konieczny
bejárat a ház zárt állapotában
bejárat a ház nyitott állapotában
zárt állapotú ház
nyitott állapotú ház

 

A ház Varsó közelében, egy kisvárosban áll, körbevéve a hatvanas évek tipikus kockaházaival. Megbízónk számára az volt a legfontosabb, hogy leendő háza a lehető legbiztonságosabb legyen, így az építészeti elképzelést ez az elv vezérelte. Ez egy kockaforma, mozgó falakkal. Amikor a ház nyitva van a kert irányában, a keleti és nyugati oldalon lévő (kb. 20 méter hosszú) falak elmozdulnak a kerítés felé, és egy külső udvart hoznak létre. A kapun belépve nem lehet a kertbe vagy az épületbe bemenni a főbejárat megkerülésével. Meg kell várni, hogy egy bizonyos biztonsági időintervallum után nyitható legyen a bejárat. A koncepcióban rejlő innováció alapja a mozgó felületek és a telken belüli elrendezés egymásra hatása. Éppen ezért például éjszaka, amikor a ház zárva van, a biztonsági zóna az épület kontúrjain belülre esik. A nappal nyitott falak a területet is megnövelik, ahogy a körülötte lévő kert összekapcsolódik a házzal.

 

zárt ház
nyíló ház
nyitott ház
Safe House - Robert Konieczny
Safe House - Robert Konieczny
kerti mozi

 

A ház mellett áll egy kisebb pavilon, benne egy úszómedencével, amit a kerthez – mint átmeneti tartózkodási helyhez - hasonló módon kapcsoltak a házhoz. A tetején terasz van, amit az épület első szintjéről lehet megközelíteni egy, a homlokzatból lenyitható csapóhídon keresztül. Ezen kívül, 40 cm vastag zsaluszerűen nyitható 2,8 méter magas és különböző szélességű (max. 3 méter) falak vannak. A déli oldalon a ház két szint magasságban nyitható fel, egy 14 x 6 méteres redőnyfal segítségével. Ez a kapu egyébként mozivászonként is működik, mivel a megrendelő egy fiatal filmrendező. A mozgó falak és a betörésbiztos üveghomlokzat között van egy terasz. Igazából ez a terasz puffer tér is egyben, mert illetéktelen behatolás esetén itt már automatikusan bekapcsol a jelzőrendszer.

 

Safe House - Robert Konieczny
Safe House - Robert Konieczny
Safe House - Robert Konieczny

 

Majdnem minden szerkezet sztenderd, iparilag előregyártott, ami jelentősen csökkentette az építési költségeket. Mindent szerkezeti elemet távirányítással lehet vezérelni, áramszünet esetén tartalék akkumulátorokról, de természetesen minden kézzel is mozgatható.


Safe House

Generál tervező: KWK Promes
vezető tervező: Robert Konieczny
építész munkatárs: Marcin Jojko

tervezés éve: 2004
kivitelezés éve: 2005–2008

nettó alapterület: 567 m2
a telek területe: 2500 m2

építtető: magánszemély

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »