építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Budapest Szíve ötletpályázatvezető tervezők: Benkő Melinda, Tóth Péter

37. sorszámú pályamű
vezető tervezők: Benkő Melinda, Tóth Péter
szakági tervező: Vándor Kinga
egyéb munkatársak: Rab Judit, Gaella Goutaudier, Kronavetter Péter, Lovrity Andrea, Németh Ákos, Kedves AnnamáriaRészletes bírálat:

A terv a közterületek, közösségi terek szövedékét hozza létre, határozott Duna-parti hangsúllyal. A Duna-part hangsúlyozására látványelemekkel is törekszik. Látványos a meglévő és tervezett térkapcsolati rendszerek bemutatása, de a teljes tervezési területre adott javaslatok nem kidolgozottak. Rengeteg az apró szellemes ötlet, melyek összefüggéseire kevés utalást ad.

A Károly körút kiemelt szerepet kap a forgalom szint alá terelésével. Értékes és kedvező javaslat a gyalogos sziget, és a Deák tértől a Zsinagógáig tartó négyes fasor, amelynek ekkora szakaszon történő kialakítása hosszú távon reális lehet.

A Szervita tér térfalának megoldását homlokzatosítással képzeli el, és megfelelően kezeli a Szervita templom körüli beépítést is, hiszen csökkenti annak volumenét.

Bár sem a városfal, sem pedig a Merlin nem játszik szerepet az új beépítés kialakításában jó hangulatú köztes nyitott teret javasol a Városháza keresztszárnya előtt. Beépítésével a Deák téri evangélikus templom felől lezárja a Városháza előtti teret, ezzel leszűkíti a térre való bejutást, illetve a rálátást a javasolt, új Városháza toronyra.

A keresztszárny közepéhez túlságosan erős építészeti eszközökkel nyúl, az udvari pavilonokat helytelenül újjáépíti.

Kiemelendő a déli részen kialakuló kapuzat, mely markáns, szabályos, jól átjárható raszterbe rendezett gyertyánokból álló, koronában záródó zöld sávval (gyertyánligettel) a körúton keresztül a Madách kapuhoz köti a belső teret és így integrálja a Városháza tömbjében kialakított térrendszerbe. Ez a nagyvonalú megoldás nem erőlteti az ellehetetlenült Madách tengelyt, hanem inkább méltó, jó arányú teret képez.

Jó ötlet a Városház-tömb megnyitása a Szomory Dezső tér felé. A terv egyéb helyeken is törekszik a Városháza megnyitására, átjárhatóságára.

A terv hangsúlyozza a vertikális térhódítás gondolatát, ennek részletes kidolgozottsága azonban elmarad.

Kiemelkedő színvonalú a Városháza átrium udvarainak kertépítészeti kialakítása.

A pályamű a fenti részértékek elismeréseként rangsorolás nélküli 1,0 MFt-os Megvételben részesült.


 

vélemény írásához jelentkezzen be »