építészet : környezet : innováció

Budapest Box ötletpályázat - Dancs Tamás és Zilahi Péter megosztott I. díjas terve

Kellenének érdekes pavilonok a Vörösmarty térre. A Főváros meghirdetette a Budapest Box ötletpályázatot, amin Dancs Tamás és Zilahi Péter munkája megosztott első díjas lett.

Koncepció 

A pályázat elsődleges célkitűzése a városképhez jelenleg méltatlan pavilonok újrafogalmazása volt. Az árusító pavilonoknak széles skálán mozgó funkcionális igényeknek kell megfelelniük, amely természetéből adódóan nagyon "zajos" látképet hoz létre.

Célkitűzésként olyan pavilon vagy pavilonrendszer tervezését fogalmaztuk meg, mely az előbb említett kritériumoknak maximálisan eleget tesz. Analízisünk során megállapítottuk, hogy az árusító és a vendéglátó pavilonok egyaránt két markánsan elkülönülő egységre oszthatóak, mind funkcionális, mind formai értelemben:


Analízis és alapkoncepció, a jelenlegi pavilonok részekre bontása - Budapest Box pályázat - Dancs Tamás és Zilahi Péter terveEgyrészt a "vásárlói szinten" megjelenő árusító felületekre, amelyeknek jellemzője a nagyon színes, diverz megjelenés. Ez egy olyan adottság, amelyet flexibilis, variálható megoldásokkal kellszolgálni. Ennek érdekében olyan elemrendszert terveztünk, amely moduláris, méretrendjét tekintve azonos, azonban különböző nyitási módokkal szolgálja az eltérő igényeket.

Másrészt a "tetőszint" egy olyan elem, amely az arculatot határozza meg, hiszen arra már nem kerül rá az áruk színes kavalkádja. Ezt a tetőt erős jelként határoztuk meg, úgy, hogy az Budapest elegáns, otthonos karakterjegyeit is magán viselje. A tetővel célunk volt meghatározni egy olyan rasztert is, amely végtelen sorolhatóságot és ezzel nagy variabilitást is biztosít.


A pavilonrendszer alkotóelemei és kapcsolási lehetőségei - Budapest Box pályázat - Dancs Tamás és Zilahi Péter terveTelepítési koncepció 

A pavilonrendszerünk formai meghatározásánál fontos volt, hogy tiszta, átlátható telepítési rendszert tudjunk alkotni. Elhelyezési javaslatunkban "utcákat" hozunk létre, amelyek illeszkednek egyrészt a pavilon raszteréhez, másrészt figyelembe veszik a környezeti adottságokat is.

A rendszer alapvetően egy pillérvázból és egy tetőszerkezetből áll. Az ebbe beilleszthető modulok úgy működnek, hogy azok szükség esetén mindkét irányba működni tudjanak. Ezáltal a köztes "utcákon" két irányban működő árusító felületek is létre hozhatóak. Továbbá kihagyhatóak elemek is, így hozva létre fedett-nyitott tereket, vagy kisebb egyszerű átközlekedő felnyitásokat. Mindezzel együtt az erős karakter nem szakad meg.


A pavilonrendszer telepítése - Budapest Box pályázat - Dancs Tamás és Zilahi Péter terveFelhasználási lehetőségek

A rendszer vázas tartószerkezetéből, az ahhoz illeszkedő modulrendszerből és mindennek tetszőleges számú sorolhatóságából olyan többvariációs megoldás jön létre, amely minden, a pályázatban elvárt funkcionális elvárásra választ ad:

Téliesített rendszer:

A modulelemek úgy illeszthetőek a vázrendszerbe, hogy azok fűthető egységeket képezzenek. Ezáltal a pavilonrendszer megfelelően használható a - használat és igénybevétel szempontjából határértéknek tekinthető - adventi vásárok alkalmával. Téli időszakban alkalmazva a rendszerbe beépül minden modul és elem: tető, pillérváz, padló, nyitható és fix falpanelek, polcelem, állóasztal, "sörpad", "sörasztal".


A pavilon használatának variációi - Budapest Box pályázat - Dancs Tamás és Zilahi Péter terve


Mobil árusító elem:

Az elemek úgy is összeállíthatóak, hogy abból mobil, zárható egységeket lehessen képezni. Ezek az egységek elsősorban rövid intervallumban megrendezett vásárok, termelői piacok esetén használhatóak. Alkalmazásuk nem hely specifikus, a város bármely részén felhasználhatóak.
Szükséges elemek: fix falpanel, polcelemek. Kiegészítésként árnyékoló textil használható.Adventi vásár a reggeli készülődéskor - Budapest Box pályázat - Dancs Tamás és Zilahi Péter terve


Nyitott rendszer:

A nyitott rendszer első sorban a tavaszi, nyári és őszi fesztiválok alkalmával használható. Olyan fedett-nyitott tér alakul ki, amely alatt egy "multifunkcionális" tér adódik.  Szükséges elemek: tető, pillérváz. Funkciótól függően választható elemek: polcelem, állóasztal, egyedi tervezésű "sörpad" és "sörasztal".

Dancs Tamás és Zilahi Péter (P8 Műhely)Bírálat a zárójelentésből

A beadott tervek között több olyan is érkezett, mely egységes tetőszerkezet alá beúsztatva helyezi el a pavilonokat, így védve a vásárba látogatókat az időjárási hatásokkal szemben. Ez a terv ennek a sémának egyik legelegánsabb megoldása. Bár az elegancia sterilitása a vásári hangulattól távol áll, működés közben, élettel megtelve ez kevésbé lesz érzékelhető; a letisztult formavilág egységes keretbe tudja foglalni a vásárok kakofón tartalmát. Racionális rendszere könnyen áttekinthetővé teszi a rendezvényhelyszínt. Veszélye, hogy a gazdasági érdekeknek engedve leszűkülhetnek a tető alatt szabadon átjárható területek, így könnyen fal-szerűvé válhat a beépítés. A javaslat kiemelkedő erénye, hogy több funkcióra (kereskedelem, vendéglátás, kulturális esemény) és az eltérő profilú rendezvénytípusokra, különböző időjárási körülményre is jól működő választ ad.vélemény írásához jelentkezzen be »