építészet : környezet : innováció

Budafoki piac tervpályázat

Megosztott 3. díj 7. számú pályamű: Archimago Kft., vezető tervezők: Tóth Péter, André Zoltán

Megosztott 3. díj 7. számú pályamű
Archimago Kft.
vezető tervezők: Tóth Péter, André Zoltán

 

 
Budafoki piac - Archimago
Budafoki piac - Archimago
Budafoki piac - Archimago
Budafoki piac - Archimago
Budafoki piac - Archimago
Budafoki piac - Archimago
 

 


Részletes bírálat
A tervezett együttes túlépíti a helyszínt, legalábbis a többi a pályázatban megfogalmazott megoldásokhoz képest. Ezt a sűrűséget ugyanakkor csökkenteni lehetne a piacépület első üteme és a tervezett rendőrség-bővítés közötti automata parkolóépület elhagyásával. Ez a redukció nem csak a beépítés intenzitását enyhítené kedvezően, de funkcionálisan is elfogadható lenne, hiszen a parkolásról a piac alatti, illetve a Pécsi út feletti parkoló megfelelően gondoskodik.

A telepítés tervezett rendje egyébként jó válaszokat ad a kiírás és a környezet által felvetett kérdésekre; alkalmas méretű gyalogostengely alakul ki a Játék utca nyomvonalában, jól fűződnek erre az új funkcionális egységek, melyek kellemes, jól használható külső térarányokat határoznak meg. Külön kiemelhető érdeme a telepítésnek, hogy meghagyja a Jurcsik Károly által tervezett áruházat és szervesen vonja be azt az új téri rendbe. Külön dícsérhető a templom előtti tér javasolt megoldása. A Szent István tér többcélú felhasználását (süllyesztett jelenlegi terepszinten parkoló, felette játszótér) azonban a Bíráló Bizottság nem tartja megvalósíthatónak.

A tervezett új rendeltetések (szupermarket, piacépület) funkcionális megoldása szinte kifogástalan. A gazdasági kiszolgálás alagsori kialakítása arányos, a várható forgalmaknak megfelelően méretezett, egyetlen kifogás lehet, hogy az őstermelők számára nem biztosít (átmeneti) raktárakat. Jó a szupermarket és az egyéb piaci funkciók kiszolgálásának elkülönítése is. A szupermarket és a piac alaprajzi – funkcionális javaslata ugyancsak szinte teljes mértékig dicsérhető. Arányos méretűek a piac fő funkcionális egységei, az őstermelők, a zöldségesek, a húsosok, a falatozók. Jó a piacszintek kiszolgálhatósága, külön dicséretes a húsos üzletek zárt és önálló kiszolgáló folyosója. Az is helyes döntés, hogy ugyanezt nem ismétli meg a zöldségesek esetén; ott már felesleges helypazarlás lenne. Egyszóval kellő ismeretekről árulkodó profi munkáról van szó, azonban problematikus – az őstermelők emeleti elhelyezése.

A piac tervezett második üteme azonban korrigálja ezt problémát, ott már (helyesen) a földszinten kaptak helyet az őstermelők. A piac második ütemének tervezett alaprajzi megoldása az elsőhöz hasonlóan magas színvonalú. A két ütemet összekötő emeleti folyosó a rendeltetést és a működést tekintve pozitív elem, a látványt tekintve nem, hiszen így nem érvényesül teljességében a gyalogos tengely végpontjának, az evangélikus templomnak a teljes látványa.

A tervezett épületek gazdag téri világként jelennek meg. A nyitott külső, a zárt belső, és a fedett átmeneti terek szépek, változatosak. A tervezett tömegek nagyságrendje illeszkedik a meglévő arányokhoz.

A homlokzatok csiszolt egyszerűsége méltó az egész terv profizmusához. Külön elismerést érdemelnek a szabadkézzel rajzolt látványképek.

A tervet városrendezési, építészeti értékei miatt a Bíráló Bizottság megosztott 3. díjban részesítette.

vélemény írásához jelentkezzen be »